Jag är i ett matlagningsflow och vill tipsa om den exakta middagen vi åt i torsdags. Bakad lax med gräddig vitkål och bär och citruspudding. Middagen som för övrigt kommer gå till historien som middagen då Otis lärde sig tycka om lax. Seger och trevligheter åt alla! Det är inte varje dag det blir både huvudrätt och dessert här hemma, men jag var redan innan lite osäker på om det skulle knorras om fisken och tänkte att jag kunde göra landningen lite mjukare genom att ha efterrätt redo. Klassiker även vid soppmiddagar. Har jag berättat att mutor absolut är en aktiv del av mitt föräldraskap? Det är det i alla fall. Nåväl. Den färska vitkålen är så fin och mjäll fortfarande att den funkar att inte tillaga mer än såhär, även fast den har mycket krisp kvar. Gör du det här receptet senare på säsongen när kålen är kraftigare skulle jag blanchera den nån minut innan jag lägger ner den i pannan med fisken. Risken om det går för länge är såklart att fisken blir torr och det vill ingen. Till allt det söta i kålen och det såsiga i resten av rätten är det orimligt gott med matvete som fått vändas i smör och salt bara. Det är nått med kombinationen av det nötiga i matvetet och de mjuka smakerna som gifter sig så fint, det sista vill man äta med sked. Efterrätten är en klassisk pudding, inspirerad av Erin Jeanne McDowell och hennes fina recept. Konsistensen är inte riktigt kaka, men heller inte riktigt sufflé utan nånstans däremellan. Den åts av samtliga runt bordet med stor inlevelse. Bakad lax och gräddig citron-vitkål 4 portionsbitar lax 1/4 färsk vitkål 2 citroner 3 dl matlagningsgrädde 1 dl vatten Ca 2 msk Fisk eller skaldjursfond 1 msk god olivolja 1 kruka dill, hackad Salt och peppar Matvete, smör och salt till servering Värm ugnen till 170C. Klyfta vitkålen i tunna klyftor och varva i en ugnsform med portionsbitar lax. Vispa ihop zesten och saften av en citron med grädde, vatten och fond och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över laxen och kålen och ringla på lite god olivolja. Baka 10 minuter eller till laxen precis är klar och faller isär i skivor när man trycker mot den. Servera med citronklyftor och matvete som vänts med smör och salt. Bär och citruspudding 60 g smör, rumsvarmt + mer att smöra stekpannan med 1 citron, zest och saft 1 apelsin, zest och saft 1,5 dl socker En nypa salt 3 ägg, vita och gula separerade 1 dl vetemjöl 2,5 dl grekisk yoghurt, 10% 4 msk strösocker 350 g färska hallon + några extra till servering 1 tsk äkta vaniljpulver Värm ugnen till 160 °C Smörj en ugnsfast stekpanna med ett generöst lager smör och ställ åt sidan. Rör ihop rumsvarmt smör, zesten av en hel citron och en hel apelsin, 1,5 dl socker och en nypa salt. Vispa sedan ner i tre äggulor och saften av en halv citron och en halv apelsin i smörblandningen. Skikta över mjöl och blanda väl, följt av yoghurten. I en separat skål, vispa med elvisp tre äggvitor till ett styvt, hårt skum, ca 4 minuter. Börja med att vända ner 1/4 del av äggvitevispet i smeten innan du vänder ner resten med försiktigt hand. På såsätt behåller du mycket av luften i smeten. Häll ner i den smörade pannan. Gaffla ihop 350 g färska hallon med 4 msk socker och vaniljpulver till en röra. Skeda ut över smeten och grädda i ugnen i lite mer än 30 minuter eller till kakan rest sig lite likt en sufflé och fått fin färg. Låt svalna lite och toppa sedan med några färska hallon. Puddingen får gärna vara dallrig och mjuk och serveras bäst ljummen, kanske med glass till om man känner för det men den är god som den bara är också.