Igår firade vi morsdag i trädgården, allt är så vackert och blommande där ute nu och jag är glad att vi har den platsen. Vi dukade upp med linnedukarna Andreas gammelfaster vävt, vackert porslin och eftersom jag hade så ljuvliga buketter inne i lägenheten fick även de följa med ut. Ett minitips, att inte låta blommor stå ensamma inne när ingen är där för att njuta av dem ändå. Jag lagade i alla fall ett par sallader som sedan blev söndagsrecept på Instagram. Du hittar dem här. Tänkte att det är lika bra att dela recepten här på bloggen också, jag har ju sagt att jag ska försöka göra det så mycket det bara går och det blev så himla himla gott. En av de bättre middagar vi haft på länge. En sak bara, se ingen av de här recepten som exakta mått som måste följas, man kan verkligen anpassa, ändra och byta ut fritt. Visst är det såhär man vill äta just nu? Krispigt, friskt, mycket syra och sedan i balans med det fetare som också behövs till. Till det här grillade vi fisk och sparris, åt otroliga ostar och gott bröd och till de som inte är så förtjusta i fisk (looking at you A) grillade vi även lite färska lammkorvar. Jag får ganska ofta frågor om vin till mat och ska understryka att jag verkligen inte är någon sommelier men amatörmässigt intresserad och självklart tipsar jag gärna. Igår drack vi i alla fall ett jättespännande vin, Heinrich "Rosé Freyheit" Blaufränkisch från 2016. Ett mörkt, josigt och smakrikt rosévin med djup som också är ett helt naturligt vin. Jag kan tycka roséviner kan vara lite menlösa men så var inte det här alls. Finns att beställa som del av Naturliga Rosélådan på Systembolaget. OK, vidare till maten - här kommer fyra utmärkta salladsrecept: Hjärtsallad med bluecheese och gräddfilsdressing Ca 2 dl gräddfil ca 150 g blåmögelost, smulad 1 liten näve gräslök, fint hackad Ett stänk vitlökspulver Ett stänk tabasco Någon matsked rödvinsvinäger Salt & Peppar 4 små hjärtsalladshuvuden (baby gem) 3 stänger stjälkselleri, hackad Olivolja Vitvinsvinäger Rör ihop gräddfil, smulad ost och merparten av den hackade gräslöken. Smaka av med vitlökspulver, tabasco, rödvinsvinäger och salt och peppar. Skölj salladen i iskallt vatten och låt rinna av ordentligt. Skär i kvartar och lägg upp på ett stort fat. Strö över hackad selleri och dressa med olivolja, vinäger, salt och peppar. När man gör sallad är det viktigt att tänka på att dressa i lager tycker jag, så alla tuggor blir goda, inte bara ringla över toppen. Skeda bluecheesedressing över salladen, avsluta med att strö det sista av den hackade gräslöken och avsluta med lite nymalen svartpeppar. Melon, mynta, ruccola och burrata 1 liten melon, ca 500 g. Det går bra med vilken sort melon som helst, bara den är mogen och smakrik 1 stor näve ruccola 1 färsk rödlök, skivad ca 1/2 jalapeno 1 stor näve marockansk mynta 1 citron, zest och saft Olivolja Vit balsamico 1 burrata Salt & peppar Skala, dela och gröp ur melonen. Skär i lagom stora bitar. Jag tycker det är vackrast att skära melonen i ojämna bitar men det är helt och hållet en estetisk sak. Lägg ruccola och melon i en stor skål, strö över fint skivad lök, fint skivad jalapeno och hackad mynta. Jag sparar de yttersta topparna av myntan för att dekorera med. Riv över citronzest och pressa citronsaft över salladen. Ringa på olivolja och lite vit balsamico, smaka av med salt och peppar. Vänd runt ordentligt för att blanda väl. Toppa salladen med burrata-osten och det sista av myntabladen. Färsk coleslaw med körvel 1 färsk vitkål, strimlad 2 stänger stjälkselleri eller 2 späda morötter, strimlade 1 schalottenlök, fint skivad ca 1 dl gräddfil ca 2 msk majonäs olivolja vitvinsvinäger Salt & peppar En näve körvel Dela vitkålen i hälften och skär bort stammen. Strimla fint och lägg i en stor skål. Blanda med strimlad selleri eller morot och skivad schalottenlök. Skeda över gräddfil och majonäs, lite olivolja, vinäger, salt och peppar. Det är viktigt att inte ta för mycket gräddfil eller majonäs, salladen ska kännas som mer grönsaksfokuserad än krämig. Massera väl med händerna för att bryta ner konsistensen på kålen och göra den mjuk. Smaka av med salt och peppar och toppa med körvel. Hyvlad fänkål med avokadodressing och fetaost 1 avokado 1 1/2 lime, mest och saft Olivolja Vitvinsvinäger 1 fänkål, hyvlad på mandolin 3-4 vårlökar, skivad 1 näve färsk koriander, hackad ca 1/2 jalapeno, fint skivad Salt & peppar 1 bit fetaost olivolja Mosa avokado och rör ut med zesten av 1 lime och saften av 1 1/2, lite olivolja och vitvinsvinäger. Tanken är att det ska vara en ganska lös avokadodressing inte som en fast guacamole. Trimma fänkålen och hyvla tunt på mandolin. Vänd ner i avokadodressingen tillsammans med skivad vårlök, koriander och skilda jalapeno. Blanda väl och smaka av med salt och peppar. Toppa salladen med smulad fetaost och lite ringlad olivolja.