För fyra år sedan tog jag över stafettpinnen. Alltså julens stafettpinne, från mamma. Min mamma är fantastisk på att laga mat, kanske bättre än vad jag är. Hon är i alla fall duktigare rent tekniskt, lagar mer efter konstens alla regler, jag är mycket mer på känsla. Kanske att det är en generationsgrej, mamma som under de lite mer än 10 år hon bodde i Australien lärde sig varenda Julia Child recept och höll representationsbjudningar i Toorak med komplicerade franska rätter. Och så jag som har oerhört svårt att följa recept, som vill göra allt på känsla och alltid kunna ändra litegrann. Så när vi började fira jul hos oss fanns det en känsla hos mig att jo, nu borde jag nog bli lite noggrannare. Och så har det varit, men också inte. För det tekniskt pilliga de får mamma fortsätta med och jag gör rätterna som är enklare, mer lekfulla men som ändå fortfarande är traditionella på ett vis. Vi förbereder båda på varsitt håll i dagarna innan och sedan gör vi det sista gemensamt. Den stunden är den mysigaste på hela julen, timmen innan det är dags att sätta sig ner för lunch. Sillen har fallit på mig, det har den gjort i flera år nu. Vi brukar ha tre olika sorters sill, en klar, en nubberöra och så någon rolig inläggning med 5-minuters sill. Så när Abba frågade om jag ville göra ett recept åt dem nu till jul kändes det självklart och väldigt roligt. För att lägga in sill är enkelt och man kan göra nästan lite vad som helst beroende på hur andan faller på. Och sill från Abba är bra mat, hållbart fiskad för ett levande hav. Jag gillar friskt och krispigt till sillen, inte jättetokigt men heller inte tråkigt. Så jag gjorde en klar sill med hyvlad fänkål, röd grapefrukt, schalottenlök och granatäpple. Och vet ni, den blev så himla bra, ni måste testa receptet! Gör man inläggningen på 5-minuters sill från Abba så kan man göra den bland det sista, så som under den där lilla stunden jag tycker så mycket om med mamma. Julsill med fänkål, grapefrukt och granatäpple 4-6 portioner Ingredienser: 1 paket 5-minuters sill från Abba à 420 gr 1 litet fänkålshuvud 1/2 granatäpple 1 röd grapefrukt 1 schalottenlök Det här är mitt nya, förbättrade sätt att skära granatäpple på. Ett runt ytligt snitt runt toppen som man bryter upp. Sen är det bara att lägga små snitt genom skalet i linje med där membranen delar frukten och mjukt öppna upp i klyftor. Så mycket lättare än att knäcka hela granatäpplet som jag brukade göra tidigare. Skär skalet av grapefrukten och filéa sedan hela frukten. Ta av de yttersta grova laget av fänkålen och hyvla sedan mycket tunt på en mandolin, med en hyvel eller en vass kniv. Det viktigaste är att skivorna inte blir för tjocka. Plocka också topparna av fänkålen och lägg åt sidan. Skiva också schalottenlöken i tunna skivor. Häll över lagen från förpackningen med 5-minuters sill och ställ åt sidan. Varva sillbitar, fänkål, fänkålstoppar, schalottenlök, grapefrukt och granatäppelkärnor i en burk eller krus och fyll på med lagen tills den precis täcker inläggningen. Klart! Årets nyhet från Abba är Earl Grey sillen med citrus och honung, den är otroligt god den med. Sötsyrlig och med tydlig ton av te. Även den kommer nog hitta sig till vårt bord i år. Med kokt potatis, gräslök och gräddfil till. Hoppas ni ska tycka om receptet och glöm inte att prova lägga in egen sill, det är så oerhört enkelt och smidigt med 5-minuters sill från Abba som redan är urvattnad och klar att använda - både för de som är duktiga på att följa recept såväl för oss som är lite mer av improvisatörer.