Linnea skriver: Hej Sofia! Denna kommentar rör inte inlägget ovan, utan är en idé om ett önskeinlägg. Jag fyller nämligen år om några veckor och känner väl egentligen att jag har allt jag behöver. MEN! Det vore kul att få lite tips på saker att önska sig för att bygga upp min köksarsenal lite. Såg att du t.ex. tipsade om benriner mandolin, så den tänkte jag önska mig. Vad mer har du hemma som du inte kan leva utan? Linnea, you wish (pun osv osv) is my command . Eftersom jag själv fyller år om en och en halv vecka kommer här en lista både på vad jag redan har och älskar samt vad jag själv önskar mig till köket i år. Jag är inte en materialare i köket, och har heller inte obegränsat med plats för maskiner och prylar. Däremot tänker jag hellre färre men värre och tänker alltså att man ska satsa på riktigt bra kvalité av ett par saker snarare än att ha allt det senaste. De saker jag tipsat allra flest gånger om är exempelvis min Benriner mandolin som du nämner och mina microplane rivjärn. Jag tycker man ska ha detta rivjärn som är utmärkt för zest och finriven hårdost exempelvis som grund sen kan man bygga på med detta längre fram om man vill. Jag har en enkel pastamaskin som fungerar toppen, dock är denna värstingmodell en som många verkar älska. Jag gör mest pasta utan maskin nu för tiden och då tycker jag mycket om den här lilla spaden såväl som en bra kavel. Jag älskar älskar älskar också min lilla borste att borsta bort mjöl med (jo man kan älska sånt!). Och när vi även är inne på småprylar som spark joy är den här stekspaden underbar. Själv önskar jag mig en riktigt bra mixerstav och fler knivar i år. Jag har dessa som jag gillar men vill även ha dessa som är klassiska och vackra. En bra mortel är också en sån sak som är perfekt att önska sig, det finns jättefina nya, klassiska men det är också en ultimat sak att hitta på loppis. Nästa sak som jag tycker varje kök borde ha är en stor fin skärbräda, de är den ultimata serveringsytan såväl som funktionella. Skärbrädor i trä håller en livstid om man är noggrann med rengöring, slipar om försiktigt när det behövs och oljar in årligen, något jag tror många missar? Vackra stora serveringsfat är oumbärligt, jag tycker att de som säljs på Skansen är så vackra och använder mina egna ofta. Annars är det än igen gammalt som gäller, såsom mitt stora vita som är köpt i en bättre antikaffär. Jag har även fina osthyvlar, bland annat en som jag ärvt i silver som är från Chrisofle, mitt favoritmärke för nytt lyxigt matsilver. Bland kokkärl och stekpannor går mina varmaste rekommendationer till De Buyer kolstålspannor, klassiskt gjutjärn såsom mina från Skeppshult och Godin, Le Creuset, nonstick från Fiskars och Eva Solo. Du kan läsa ett helt inlägg om alla mina kastruller och stekpannor här. Grattis på födelsedagen i förskott, vågar är bäst ingen protest (just det önska dig en köksvåg också!) x