Vilka intressanta tankar ni har om gårdagens inlägg, så många skarpa smarta inspel och sätt att se både på frågan gällande tacksamhet men också kommentaren i sig och om det är en rimlig fråga eller inte. Jag uppskattar er enormt, ni gör hela bloggen som jag sagt så många gånger. Dagen idag ska vi spendera med att packa och fixa hemma, för tidigt på måndag morgon packar vi in alla barnen i en tågkupé och åker till Ellen och Jacob på Österlen. Längtar ihjäl mig efter att få hänga där i deras otroliga hus. Och om du också sitter på 06.22 tåget från Stockholm mot Lund på måndag morgon vill jag passa på att framföra en ursäkt i förskott redan nu. En ursäkt från mig men kanske främst från mina barn och allra mest från min väldigt, väldigt gulliga, men också väldigt eh.. intensiva tvåring. Förlåt förlåt, det kommer låta - här får du ett väldigt, väldigt, gott recept som plåster på såren. Skämt å sido, det här var förra veckans söndagsrecept, ett så himla bra och gott sätt att ta till vara på de ljuvliga tomaterna vi har just nu. Man måste inte arrangera tomathalvorna så noggrant som jag gör och man måste heller inte göra egen pajdeg utan de funkar utmärkt att köpa färdig färsk på rulle. Allt beror på hur mycket tid och ork man har. Men snälla prova för det här är så gott. Tomatpaj Pajdeg: 125 g kallt smör i centimeterstora kuber 3 dl vetemjöl 2-3 msk isvatten Tomatpaj: Ca 900 g små tomater 1 liten burk tomattapenade, ca 130 g 150 g Brie de Meaux En nypa torkad Herbes de Provence Olivolja Nymalen svartpeppar Det viktigaste när man gör pajdeg är att jobba snabbt och att inte överarbeta degen. Gör man så får man en deg som är frasig och god utan massa seg gluten som utvecklats. Nyp därför ihop smör och vetemjöl snabbt till en grynig massa, som grov sand. Ringla över merparten av vattnet och knåda snabbt ihop till en degboll. Hellre lite för lite vatten än för mycket, det kommer göra att degen krymper när vattnet dunstar. Slå in degbollen i plast och låt vila minst 30 minuter i kylen, men gärna längre. Platta till degbollen mellan två bakplåtspapper och kavla sedan ut degen tills den är en rundel aningens större än pajformen. Jag gör den här pajen i en form med avtagbar kant men det går också bra att göra i en annan slags form. Dra av ena bakplåtspappret och vänd degen ner i pajformen. Tryck till så den fyller formen noga. Dra av det översta bakplåtspappret och ställ in formen i kylen tills du är redo att fylla och grädda pajen. Fram till det här steget kan du förbereda pajen dagen innan eller till och med förvara pajen längre i frysen. Värm ugnen till 180 °C. Bred ut tomattapenaden i botten på pajformen och täck med tunna skivor av Brie de Meaux. Dela alla tomaterna på längden. Lägg tomathalvorna tätt i en yttre cirkel, aningens omlott. Jag tycker det blir vackrast om tomaterna är vända åt samma håll, men det är en smaksak hur symmetrisk man vill göra pajen. Fortsätt cirkel för cirkel tills pajen är helt fylld. Strö över de torkade kryddorna, lite svartpeppar och ringla över lite olivolja. Baka pajen i ca 75 minuter tills tomaterna inte längre är vattniga utan koncentrerade och pajdegen är djupt gyllene. Det är viktigt att inte låta pajen gräddas för kort tid eftersom pajdegen inte förgräddas i det här receptet och tomaterna behöver dunsta av ordentligt så hellre lite för länge än för kort beroende på hur bra tryck du har i din ugn. Ta ut pajen och låt svalna lite och sätta sig innan du försöker ta av kanten på formen. Servera pajen varm eller ljummen med en krispig grönsallad till. Pajen är också mycket god dagen efter, perfekt picknickmat i sommar!