Varianter på den här rätten gör jag ofta, antingen att äta bara rent såhär eller med en sked aioli, lite räkor eller kanske lax också. Gott bröd till är ett måste. Fryst torskrygg hittar man av rätt bra kvalitet i frysdisken och om man har lite framförhållning och låter den tina långsamt i kylen och sedan rimmar den blir den riktigt bra. Det här är helt enkelt ett väldigt flexibelt grundrecept som jag tycker du ska prova också! Torsk i saffrans och tomatbuljong 2-3 portioner Rimmad torsk 450 g torskrygg, antingen färsk eller fryst som tinat 1 1/2 msk salt 2 tsk strösocker 5 dl vatten Soppa 2-3 schalottenlökar, i tunna klyftor 2 stänger blekselleri, fint skivad 2-3 vitlöksklyftor, hackad 1 liten fänkål En ordentlig nypa torkad chili 0,5 g saffran 2,5 dl torrt vitt vin 400 g körsbärstomater på burk Vatten 1/2 färsk chili Färska örter, såsom körvel, persilja eller gräslök Olivolja Salt & peppar Börja med att vispa samman vatten salt och socker tills det löst sig. Dela portionsbitarna på hälften och lägg sedan ner i lagen. Låt stå och rimma medan du gör soppan. Hacka halva fänkålen fint och spara resten, inklusive topparna, till senare. Häll en slurk olivolja i en medelstor kastrull och fräs lök, selleri och fänkål tills det är mjukt och lite genomskinligt. Rör ner vitlök och fräs ett par minuter utan att det tar färg. Rör i chili och saffran och fräs ytterligare några minuter tills det är aromatiskt och väldoftande. Slå på vinet och låt reducera ner ordentligt tills det är lite tjock och koncentrerat. Slå på tomaterna och ca 2 burkar vatten, salta och peppra generöst och låt sedan sjuda ihop till en god soppa, ca 20 minuter. Smaka av kontinuerligt och späd med vatten om det blir för tjockt, jag tycker soppan är trevligast när den är som en vin och tomatbuljong. Plocka upp fiskbitarna ur rimmningslagen, och lägg ner i soppan. Sänk samtidigt värmen till absolut lägsta och lägg på lock. Låt stå en stund tills fisken precis faller isär i tjocka, fina vita skivor. Den får absolut inte vara torr eller överkokt. Hyvla sista biten fänkål, gärna med en mandolin och plocka topparna. Om du vill vara extra duktig kan du ge fänkålen ett snabbt isbad och sedan slunga den torr för att den ska bli superkrispig och härlig men det är inte ett måste. Toppa soppan med fänkål, fänkålstoppar, tunt skivad färsk chili och örter. Droppa över lite god olivolja, flingsalt och dra ett varv med svartpepparkvarnen.