Brittatårta, Herrgårdstårta, Pinocchiotårta, kärt barn har många namn eller hur? Oavsett är nog det här den tårta jag ätit flest gånger i mitt liv, min mamma gjorde alltid den på födelsedagar och till sommarlovsfirandet. Jag gjorde en Brittatårta igår till midsommar och helt ärligt tog den slut på två röda, det togs om både en och två gånger av samtliga. Kockens dröm eller hur? Min svägerska Anna hann dock ta några bilder innan den försvann, så glad för det. Tårtan i sig är en sockerkakssmet som toppas med ett lager maräng och som man gräddar samtidigt, väldigt enkelt i långpanna bara. Det klassiska är att man toppar marängen med mandelflarn men Ruby är allergisk så det skippar jag. Jag tycker också om att dela botten i fyra bitar och bygga en lite högre version med vaniljkesellagrädde mellan varje lager men det klassiska sättet är att bara dela den i två och få en stor med ganska låg tårta. Jag hade tyvärr inga röda vinbär igår men det är så himla gott till så om du får tag på det så tycker jag absolut några klasar passar bra på, syran är härlig till den söta frasiga lite sega marängen. Ok, här kommer receptet: Brittatårta Ca 10 bitar Ingredienser: 75 g smör, rumsvarmt + mer till att smöra bakplåtspappret 2 dl florsocker 5 ägg, gulor och vitor separerade 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 4 msk mjölk 2 dl socker 3 dl vispgrädde 300 g vaniljkesella 1 msk vaniljsocker Zesten av den citron Ca 1,5 liter blandade bär: jordgubbar, blåbär, hallon, björnbär och gärna röda vinbär Florsocker till att pudra över Värm ugnen till 175˚C. Smörj ett bakplåtspapper med smör och lägg i på en ugnsplåt. Vispa smör Och florsocker vitt och krämigt med elvisp. Vispa ner äggulorna en och en. Sikta samman mjöl och bakpulver och rör ned i äggsmeten lite åt gången. Rör ned mjölken i sockerkakssmeten. Bred ut smeten i ett lager över bakplåtspappret. Vispa marängen genom att hälla äggvitorna i en helt ren och fettfri skål (gärna rostfri om du har) och vispa samman med strösockret. Vispa med elvisp till en vit och blank maräng. Bred ut ett lager maräng över sockerkakssmeten. Det är vackrast om marängen får vara lite böljande och ojämn. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills marängen fått lite färg och sockerkaksbotten är torr. Låt svalna helt. Vispa grädden fluffig och vänd ner kesella och vaniljsocker. Rör ned zesten av en halv citron. Dela tårtbotten i hälften och sedan hälften igen tvärs över så du får fyra fyrkanter. Lägg en tårtbotten på ett fat och skeda över ett lager vaniljgrädde och strö över lite bär. Bygg ihop resten av tårtan på samma sätt och avsluta med ett sista lager med generöst med vaniljgrädde och bär. Riv zesten av den andra citronhalvan och avsluta med lite florsocker. Foto: Anna Helldén