Jag tänkte att jag skulle tipsa om några av de saker jag tycker höjer sommarmaten och gör allt godare, i det lilla. Tips om tillagningsmetoden, sammansättning och fokus, i all enkelhet. 1. Byt plats i hierarkin mellan kött och grönsakerEn av de viktigaste sakerna jag tycker man bör ta med sig i sommarmaten är att verkligen sätta grönsakerna i första rummet. Tiden då allt grönt är gott är nu, låt det verkligen verkligen synas på tallriken. Grönsakerna är inte längre tillbehöret, även om du äter fisk och kött också, vänd på hierarkin och låt det bara vara något litet vid sidan av. 2. Använd örter i alla steg i matlagningenMarinera i olja och örter, trä spett på rosmarinkvistar, rör ner örter i såser och avsluta med örter på allt - från basilika och mynta på bären, salvia på pastan, krasse över äggen, dill över de grillade grönsakerna såväl som tzatsikin. Allt mår bra av örter i alla steg. 3. Packnings-matEn del saker passar bättre än andra att ta med sig på resor, som matsäck och eller i picknickkorgen. För sallader så brukar jag tänka att det är bäst att inte använda för mycket blad och andra späda saker eftersom de inte klarar värme speciellt bra. Använd istället sådant som är lite stadigare, som potatis som fått svalna i en örtig olja, grönsaker som snabbt förvällts och sedan dressats och smulats ost över, färsk vitkål som blir en coleslaw. När det kommer till efterrätter (för man vill alltid ha kaka) så tänk saker såsom bananbröd och andra mjuka kakor som fungerar bra att skiva upp i förväg och äta med händerna. Glöm annars inte småkakorna, jag gör syltkakor för glatta livet just nu. 4. Röror Sommaren är rörornas tid och allt mår bra av en sked röra, oavsett om det är i botten av bönorna, ringlat över fisken eller vid sidan av grillmiddagen. Prova yoghurtbaser med fetaost och örter och eventuellt lite avokado som mixas fluffigt och slätt. Hel vitlök som rostas mjuk och söt i ugnen och sedan mosas ner i creme fraiche, alla varianter på bagna cauda eller en smakrik aioli. Röror av alla de slag lyfter och knyter framförallt samman plockig mat till en helhet, och glöm inte att det även fungerar för det söta. Fet yoghurt med mosade bär, en nypa muscovadosocker och vanilj, ricotta med en sked hemkokt sylt, vaniljkesella med lemon curd och zest, allt det blir urgoda desserter med några krossade kakor eller mandelbiskvier, i all enkelhet. 5. Sött, salt, syra och hettaTill skillnad mot merparten av övriga året så använder jag gärna en del frukt i maten till sommaren men grejen är att de då behöver något salt, syrligt och starkt till för att den rätta effekten ska uppnås. Hårt grillade nektariner med burrata, karamelliserad citron, svartpeppar och flingsalt, vattenmelon med lime och chilipulver, färska fikon med en pepprigt lagrad ost och gräsig olivolja. 6. Vikten av lökSommarlöken är den bästa löken. Jag är som bekant en stor vän av silverlök året om men såhär till sommaren är all färsk lök det godaste och friskaste. Var generös med den, från gräslöken på äggröran, knipplöken på tomat och ostmackan, den grillade löken till middagen. Färsk lök har en pigg skarphet som gör allting godare. 7. Håll inte tillbaka med kryddningenEn av de saker som vi ganska ofta missar på och som skiljer en fantastisk rätt från en medioker är ofta om det är underkryddat eller inte. Som regel tycker jag att man alltid ska utgå från att dra på mer än tänkt från början, från salt till hotsauce och ost. Snåla inte med smakerna, det är vad som är skillnaden mellan ens egna matlagning och de som är riktigt duktiga. 8. Sotat för både smak och texturOavsett om du gör det i en panna eller på grillen så är det alltid en bra idé att sota på ordentligt på hög temperatur, det handlar både om smaksensationen av späda grönsaker som får karaktär, att rökigheten tillför något intressant men också att den snabba tillagningen och djupa karameliseringen låter inredienserna vara både josigt tillagade och krispigt fräscha samtidigt. Vänta alltså med att enda på grillen, det kommer hjälpa dig fint på vägen mot fantastisk sommarmat.Bon appétit!