Allerum undrade om jag inte ville hitta på några recept med deras nya färskost Allerum Crème, en god färskost som kommer i två smaker - Svensk karaktär som smakar lagrad prästost och Cheddar. Och det ville jag ju såklart! Jag lagar mycket mat med ost i eftersom det är en så perfekt när man äter mest grönsaksbaserat och har länge varit sugen på att testa göra en salt version av en cheesecake så då blev det här perfekta tillfället. Färskosten är rund och len så lökarna som karamelliserats med vinäger är en härlig kombo som ger lite pigghet. Självklart kan man strunta i nötterna botten om man inte tål, då är det bara att ersätta dem med ytterligare två digestivekex. Färskostspread är världens enklaste grej också men känns så festligt och härligt att duka fram, perfekt snacks en sommarkväll tillsammans med ett enkelt fröknäcke eller fina rädisor. Färskostarna passar perfekt för de hr recepten, hoppas ni ska tycka om! CHEDDARCHEESECAKE PÅ NÖTBOTTEN MED BALSAMICOKARAMELLISERADE SCHALOTTENLÖKAR 8 portioner Den här cheesecaken är underbar, väldigt len och känns lyxig men är samtidigt enkel att göra, precis så som man vill att sommarmat ska vara. Det är gott att äta cheesecaken ljummen men går också väldigt bra att förbereda dagen innan och servera kall. Jag gillar verkligen nötterna i botten men om du vill går de bra att ersätta med ytterligare två digestivekex. Cheesecake 100 g smör 14 digestivekex 1 dl blandade naturella nötter, tex mandlar, valnötter och jordnötter 1 tsk torkad timjan 250 g Allerum Crème Cheddar, 2 paket 2 dl grädde 3 ägg 2 msk potatismjöl Salt & peppar Karamelliserade schalottenlökar 4 små schalottenlökar 1 msk smör 1 dl vit balsamico 2 msk vitvinsvinäger Flingsalt Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och ställ år sidan. Mixa digestivekex, nötter, timjan och en nypa salt i en matberedare och tillsätt smöret. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant och förgrädda i knappt 10 minuter tills botten är gyllene. Ta ut och låt svalna något. Vispa samman Allerum Crème Cheddar, grädde, ägg och salt och peppar med elvisp. Sikta i potatismjöl och vispa till en slät smet. Smaka av med salt och peppar. Fyll den förgräddade pajformen med smeten och grädda i ca 35-40 minuter tills pajen stelnat och är gyllene. Ta ut och låt svalna. Under tiden cheesecaken gräddas kan du karamellisera löken. Skala lökarna och trimma botten men skär bara bort så lite som det går så löken fortfarande sitter ihop. Smält smör i en liten panna och lägg i lökarna tillsammans med en nypa flingsalt. Häll över balsamico och låt sedan brynas gyllene på låg värme i 34-40 minuter. Skaka panna ibland, löken ska bli vackert brynt och balsamico koka ihop till en sirap. Slå över vitvinsvinäger när löken är mjuk och karamelliserad och ge ett snabbt uppkok. Låt svalna lite. Servera cheesecaken med löken ovanpå och ett par skedar av balsmicosirapen skedad över. Servera som en del av en ostbricka eller med en grönsallad och lite bröd till för en lyxig lunch. ÖRTIG FÄRSKOSTSPREAD MED ÄTBARA BLOMMOR 8 portioner Allerum Crème ostarna är goda precis som de är men jag tycker också om att servera dem såhär, med örter och citronzest. Perfekt att dippa rädisor i eller servera på ett gott kex. Ostcrème: 125 g Allerum Crème Karaktär eller Cheddar 1 msk hackad dill 1 msk klippt smörgåskrasse Zesten av en hel citron 1 msk blandade ätbara blommor såsom gräslöksblomma, syren, blåklint En nypa svartpeppar Till servering: Fröknäcke eller ostkex, rädisor Rör samman färskosten med örterna, citronzest och lite svartpeppar. Lägg upp i en vacker skål och och toppa med ätbara blommor. Servera osten med rädisor och ett fröknäcke eller ostkex.