Sommarmat, både enkelt men också så himla svårt eller hur? Det känns så lätt som om det enda man gör är att stå i köket, oavsett om det är hemma eller på lantställen eller stugor. Det blir så många måltider, så mycket att plocka undan, så mycket att diska och helt ärligt hade man väl gjort roligare saker med sin tid. Så när YES frågade mig om jag ville ta fram ett sommarrecept åt dem och samtidigt prata om hur man diskar på ett bra, snabbt och smart sätt med YES Platinum så kändes det som en bra utmaning! Receptet jag har gjort är en slags tomat och gurksalsa som fått dra med pepparrot och citron tills den är pigg, syrlig och krispig, serverad på en örtig färskost och toppat med smörstekta kavringsmulor. Ni hör ju, så himla gott men också enkelt och utmärkt att servera som en del av en sommarlunch, till grillat och eventuella rester är fantastiska dagen efter, kanske som en fyllning i en lunchmacka eller till en omelett. Det är nog mitt bästa sommarmatstips, göra mat vars rester kan bli en del något annat dagen efter istället för att man bara äter samma sak om och om igen. Pepparrots och citrontomater med örtig färskost och smörstekt kavring 4 portioner Ingredienser: 700 g små tomater 250 g små snacksgurkor 1-2 msk färskriven pepparrot 1 citron 150 g philadelphiaost 1 dl gräslök, finhackad 1/2 dl dill, finhackad 1 dl kavring, smulad 1 msk smör Olivolja Salt & peppar Gör såhär: Dela tomterna och skär gurkan i ojämna ganska stora slantar. Skala och riv över pepparrot och citronzesten av hela citronen och saften av halva citronen. Strö över salt, svartpeppar och lite olivolja, rör runt och låt stå och dra medan du gör iordning färskosten. Hacka gräslök och dill fint och rör ned i färskosten. Smaka av med lite svartpeppar. Riv och smula kavringen och stek i smör tills den är krispig. Skeda ut färskosten över ett fat och toppa med tomaterna och gurkan. Strö över de smörstekta kavringsmulorna. Ringla slutligen över lite olivolja och mal svartpeppar över. Klart och redo att äta. Eftersom det inte är några salladsblad som blir mjuka och tråkiga i salladen håller den sig fint ett par dagar! När det kommer till diskningen är det några viktiga saker jag fått lära mig i och med det här samarbetet: En stor del av den miljöpåverkan som diskmedel har är den vi står för i konsumentledet. Det innebär rent konkret till exempel att temperaturen på vattnet man behöver diska i för att disken faktiskt ska bli ren är viktig, ju kallare desto bättre. Även mängden diskmedel man behöver använda för att göra disken ordentligt ren viktig, ju mindre desto bättre. Det är därför är det viktigt med ett diskmedel som YES Platinum som det räcker med en droppe av och som det går utmärkt att diska i kallare vatten, själv har jag verkligen svalt vatten. Så ska vi alltid diska men jag kan tänka mig att det är något att alla ni som ni som står och diskar i baljor såhär på sommaren är extra nöjda över. Så vi kan göra roligare saker tänker jag! En note: Det är viktigt för mig med mina samarbeten, och jag är verkligen mån om att alltid försöka göra rätt här. Jag hade likt många andra reagerat på att YES tidigare haft Svanenmärkningen både på maskindiskmedel och på handdiskmedel men numera bara har Svanenmärkningen på sina maskindiskmedel och istället AISE Green Ribbon märkning på sina handdiskmedel. Jag har även sett den varningstext som finns på baksidan av flaskan och ville därmed fråga varför det är så, vilket YES också gärna förklarade för mig. Märkningen gällande ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” är en ny varning som de på grund av ändrade regelverk i EU fått lägga till som varning ifall exempelvis en lastbil välter och YES riskerar att läcka ut i koncentrerad form i enorma mängder, inte i det dagliga bruk vi konsumenter står för som renas i vattenverk. Den största skillnaden för miljön med diskmedel är den vi gör i konsumentledet (som står för 90% av miljöfotspåren) - genom att använda mindre diskmedel, diska i mindre och kallare vatten, och därefter panta flaskan. Anledningen till att YES handdiskmedel inte har Svanenmärkningen är på grund av det ändrade EU regelverket vilket gör att YES numera är för koncentrerat för att kunna ha Svanenmärkningen, inte för att de tillsatt något nytt. Det är alltså samma produkt som tidigare när den hade Svanenmärkningen. Om de spädde ut produkten skulle de både kunna ta bort varningstriangeln och erhålla Svanenmärkningen igen. Det förklarade de för mig att de dock avstått från att göra för att de ser att koncentrationen gör att man sparar på miljön i form av transport, effektivitet och tillverkning, istället för att det är utspätt med vatten. Som sagt, konsumentledet är viktigt när det kommer till diskning och späda ut det kan vi ju göra själva istället när vi faktiskt diskar! Med den informationen kändes det här samarbetet så mycket tydligare för mig, hoppas ni håller med och förstår hur jag har tänkt <3