I förrgår när vi träffade Christian och Anna gjorde jag Andreas favoritversion av citronmarängpaj, ett recept som egentligen bygger på en helt vanlig Key Lime Pie med kondenserad mjölk och en botten på digestivekex men som smaksatts med brynt smör, vanilj och flingsalt. Att byta ut den rundare limen mot citron ger en mycket tydligare syrlighet samtidigt får man en fyllning som är krämig och man slipper hålla på med majsstärkelse till citronfyllningen, eller ännu värre, gelatin som vissa recept innehåller. För den som vill går det utmärkt att ersätta citronen men valfri annan citrus, eller byta ut kexen mot exempelvis havrekakor eller motsvarande hälften av mängden mot nötter såsom macadamia eller pistage. Marängpaj i olika former var en av de första saker jag började göra själv efter att jag gått vidare från mina första trevande försök till bakning, då i form av torra blåbärsmuffins som alltid bredde ut sig för mycket och hemskt söta kladdkakor. Receptet är med andra ord oerhört enkelt, passar den som nästan inte kan baka alls men är också otroligt gott. Syrlig citronmarängpaj Ingredienser: Pajbotten 17 Digestivekex 120 g smör 2 krm flingsalt 1 krm äkta vaniljpulver Citronkräm 5 äggulor 1 burk sötad kondenserad mjölk ca 400 g 2 ekologiska citroner, zest och saft Maräng 5 äggvitor 2 dl strösocker Gör såhär: Värm ugen till 175°C. Krossa kexen till fina smulor i en matberedare och ställ åt sidan. Smält smöret och låt bli ordentligt brynt, tänk på att smöret ska skumma ordentligt och få en tydlig nötig doft, men låt det inte brännas för den sakens skull. Vänd ner brynt smör, salt och vanilj i kexsmulorna och blanda väl. Tippa ned kaksmulorna i en pajform med avtagbar kant eller vanlig springform om du inte har en klassisk pajform och tryck ut till en jämn botten med en liten kant runtom på ett par cm. Baka i ugnen i 10 minuter och ställ sedan åt sidan för att svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150°C. Knäck och dela 5 ägg och ställ äggvitorna åt sidan för att göra marängen senare. Rör samman äggulor med kondenserad mjölk men vispa inte eftersom du inte vill arbeta in någon extra luft i smeten. Blanda äggsmeten med zesten och saften av båda citronerna. Häll citronsmeten i pajskalet och grädda i 10 minuter. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet ett par timmar. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren, helt fettfri skål som klarar värme. Tillsätt 1/2 dl av sockret och vispa tills det gått samman med äggvitorna helt och hållet, fortsätt sedan på samma vis tills du tillsatt allt socker. Ställ skålen över ett varmt vattenbad och vispa tills du har en glossig fast smet och sockerkristallerna är helt upplösta. Det kollar du genom att gnida lite marängsmet mellan fingrarna, när du inte känner några kristaller alls är smeten färdig. Ta av värmen och fortsätt vispa några minuter till tills smeten svalnat helt och hållet. Skeda marängsmet över citronkakan och bränn antingen av med en brännare eller med ett par minuter under grillfunktionen i ugnen. Servera och njut! Otis och kusin Henry som har svårt att vänta tills alla satt sig <3