Tusen tack för alla varma, medkännande och finkänsliga kommentarer igår efter att jag i skör sinnesstämning skrivit om mina känslor kring Otis och framförallt Selmas inskolning. Det är otroligt hur vetskapen om att vi är flera som tragglar oss över samma mödosamma stig lättar på bördan av densamma, att det är fler än jag som snyftar i kaffet, som vrider händerna i kapprummet. Det gick ganska bra ändå, Selma vägrar visserligen sova och äta lunch men är glad och leker innan dess. Inskolningen får ta den tid den tar, vi vänjer oss varsamt, båda två och anpassar dagarna och takten efter utvecklingen. Det är den stora ynnesten av mitt nyfunna egna företagande, att jag kan få bestämma över det själv utan att känna den evigt närvarade skulden mot chefer och kollegor som jag tidigare alltid känt ifall jag behövt komma in sent eller gå tidigt. Kanske att detta är början på ett kapitel där jag inte lägre känner mig som en människa som inte räcker till någonstans, som skulle behöva vara mer till fler på alla fronter? Jag svamlar, men i alla fall, tack. Och värme och kärlek till alla er som berättade om ert egna kämp. Hoppas det lättar för oss alla snart. En lite enklare och roligare sak som sker just nu är att se hur alla jobbar för att ta till vara på allt vad trädgårdarna bjuder på. Här där vi bor är träden dignande, grenarna böjer och buktar under sin egna frukt. Tips om sätt att ta till vara på allt delas och tas tacksamt emot. Fina, intelligenta Kristin skrev häromdagen på Instagram om alla päron som finns att ta till vara på nu och efter att min bästis Ellen visat sin söndagslunch med ett av mina päronrecpt från den kommande kokboken lovade jag Kristin att posta receptet här igen. Jag har skrivit om det tidigare men det är värt att upprepa. Så varsågoda, använd era päron till att göra karamelliserade päron med kokosmjölk. [caption id="attachment_20841" align="alignnone" width="1356"] Fotograf: Frida Edlund[/caption] KARAMELLISERADE PÄRON MED KOKOSMJÖLK Ett recept från Chez Wood: en kokbok för vardag, vila och fest Ingredienser (4 PORTIONER) 4 fasta päron 1 dl muscovadosocker 2 msk vatten 1 1⁄2 dl kokosmjölk smör att steka i Skala päronen och dela dem på längden. Behåll skaften eftersom de är så vackra. Smält smöret i en panna stor nog att rymma alla päronen. Lägg päronen i pannan med snittytan nedåt. Stek på medelhög värme tills päronen är gyllene och mjuka, ca 10–15 minuter beroende på päronens tjocklek. Vänd päronen under stekningen så att båda sidor får färg. Häll muscovadosocker och vatten i pannan och rör tills sockerkristallerna har löst upp sig. Låt puttra ytterligare 5 minuter, tills en tjock sirap bildats. Häll kokosmjölken i en skål eller liten kanna. Lyft upp päronen ur pannan och vispa ned sirapen i kokosmjölken. Servera päronen på ett stort fat eller på tallrikar och ringla över kokosmjölken.