Först och främst - världens varmaste tack för responsen på nya boken, vilka otroligt fina peppande kommentarer och beställningar. Jag kan knappt bärga mig tills den är här, maten i den är så jäkla god, det känns så fint att känna sig helt trygg i det. Men! Nu tänkte jag att jag skulle dela ett roligt DM som kom idag från Elsa: Hej Sofia med den bästa matinspon jag nånsin fått på ett och samma konto!! Får man ställa frågor här?? Gör det nu iallafall för ska laga förrätt till helgen. Förrätt?? Vad lagar man?? Gu har noll känsla pga lagar aldrig förrätt. Hade jättegärna velat ha några kul tips från dig i ett inlägg någon gång framöver. Ha det fint!!! Och tack för all inspo till kul och opretentiös och svingod mat du alltid ger! Alltså hmm konceptet förrätt, vad känner man egentligen för det? På ett sätt - ofta det godaste på menyn när man äter ute men hemma, känns det lite... får jag säga krystat? Eller i alla fall i förrätt i den klassiska bemärkelsen när alla måste sitta ner och sen ska det dukas av och hållas på. Jag tror jag är mer av en person som helst serverar mat man kan äta ståendes, plockigt och härligt och babbligt innan man slår sig ner för att äta varmrätten. Så gör jag även när det är fina middagar och rejält fir, som till nyår och födelsedagar. Men det betyder inte att det inte kan vara härligt och pirrigt och bjussigt ändå. Bara mindre att man leker restaurang. Det jag absolut oftast serverar innan middagen är cruditéer med en god hemgjord kronärtskocksdip, naturella lättsaltade chips med smetana, löjrom och finhackad silverlök. Kanske lite klippt krasse och definitivt svartpeppar över. Till det någon ost, jag tycker det är trevligare med färre men bättre, hellre en stor bit god pecorino än fem ok ostar. Och glöm inte vad vi sa om att temperera ostarna. Har man goda grönsaker till behövs inte mycket mer men annars definitivt lite päron, kanske granatäpplen för att de är så vackra. Det är också oerhört gott att griljera färska fikon med en äkta balsamico och toppa med flingsalt. Vill man ha en lagad rätt är friterade rispapper alltid härligt att fylla med allt från salmalax och soyadip (det kommer ett fantastiskt recept på det snart!) eller varför inte bara några ostron. Har ni koll på att det verkligen inte är svårt att öppna ostron bara man fått in knixen? Så glad att jag insett det. Mitt generella råd är nog så, att skruva ner formen för själva rätten men vara härlig och all-in på själva maten. Så behöver man heller inte stressa ihjäl sig utan kan hänga och njuta medan resten av maten går klart. Lycka till i helgen Elsa! xx