Imorgon är det Allhelgonaafton och den som har nya boken har kanske redan läst vad jag tänker inför helgen som kommer. Men jag börjar från början. Jag har de senaste åren haft en så påtaglig känsla av att vinterhalvåret blir lite tyngre för varje år, det är som att vikten av alla tidigare vintrar ackumuleras i mig och läggs på hög i själen. Men istället för att bara acceptera det och gå med på att vintern är jobbig och mörk har jag försökt hitta vad som är det vackra och bra och fylla dagarna med mer av det, inte lägga mig platt under den där högen - det är egentligen hela grundidén med nya boken, en väg att visa genom vintern. Att markera ljuspunkterna, centrerat kring måltiderna. Bland de första markeringarna vi lägger ner tänker jag är precis här där vi är nu - på väg in i Allhelgonahelgen. Idag förknippar vi Allhelgona så starkt med den kristna traditionen, vi tänder ljus om vi har någon att tända ljus för, kanske går till kyrkogården. Jag som bor precis vid Skogskyrkogården får se en av årets mest bedövande vackra kvällar. Det finns såklart sorg i luften där ute men mest är det kärlek och det som är vackert som lyser upp i mörkret. Men fast att vi är ett folk som älskar våra helgdagar och traditioner så kan jag uppleva att vi är många som inte riktigt vet hur vi går vidare efter den där promenaden och det där ljuset. Att vi lite saknar ritualerna efter tändstickorna? Men från början var precis den tid vi är i nu också en tid fylld av ritualer och symboler för skörden, ett firande av sommarhalvåret tagit slut och av vintern som komma skall. Det är synd att vi tappat det, kanske framförallt för oss som tycker att vintern är lite jobbigare. Jag tänker att uppstarter och avslut är symboliskt viktiga för oss som människor, det sätter en rytm som vi går med in i. Lägger ett skimmer av betydelse över våra dagar. Att det är just en av de där ljuspunkterna vi ska markera, tydligare än vad många av oss kanske gjort hittills. Vintern är per definition en tid på året då saker och ting går i ide. Och även om vi inte själva gör just det så är det en tid då vi spenderar mer hemma, veckorna har en långsammare takt. I det finns plats för närhet, för umgänge och för vänskap. Det är värt att fira och därför vill jag fira Allhelgona mer. Start på tiden för närhet och gemenskap. Fortsatt en tid för att minnas de som funnits, men också se de som finns. Var det här världshistoriens längsta introduktion till ett recept? Mycket möjligt. För förutom att prata om början på vinterhalvåret vill jag såklart komma med förslag på vad man skulle kunna äta, eftersom allt mitt firande ändå alltid återkommer till det. Så, efter mycket om och men, receptet på Rostad pumpa med vitböncrème med citron från Vinter hos Wood. ROSTAD PUMPA MED VIT BÖNCRÈME MED CITRON Tricket med den här rätten är kontrasterna – den lena lyxiga böncrèmen som möter den ordentligt karamelliserade pumpan som nästan är kladdig i strukturen. Det är en vegetarisk festrätt som också enkelt går att veganisera med hjälp av mjölkfritt smör och grädde. Ingredienser (4 PORTIONER) Rostad pumpa 1 butternut eller muscatpumpa, ca 1 kg 3 msk olivolja 1 tsk chiliflakes salt och nymalen svartpeppar Vit böncrème 2 paket stora vita bönor à 380 g 1 gul lök, hackad 3 vitlöksklyftor, krossade 2 msk smör 1 citron, zest och saft 1 1⁄2 dl syrad grädde salt och nymalen svartpeppar olivolja att steka i Till servering 2 msk hackade pistagekärnor olivolja Värm ugnen till 225°. Skär pumpan i 2 cm tjocka skivor och dela dem på mitten. Gröp ur kärnorna. Lägg pumpabitarna på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och strö på chiliflakes och generöst med salt och peppar. Vänd pumpabitarna så att alla sidor är välkryddade. Låt stå i mitten av ugnen tills pumpan är mjuk rakt igenom och har fått fin färg, cirka 30 minuter. Sätt på ugnens grillfunktion under de sista minuterna för att få fin ordentligt karamelliserad yta. Skölj bönorna under rinnande vatten tills de slutat skumma. Häll lite olivolja i en panna och fräs lök och vitlök tills de doftar gott och har blivit mjuka, utan att ha tagit färg. Rör i bönorna och fräs i ett par minuter till. Lägg i smör, rör i zest och citronsaft och till sist syrad grädde. Låt koka ett par minuter. Låt svalna lite och mixa sedan till en slät crème, smaka av med salt och peppar. Servera böncrème med rostad pumpa. Ringla över lite olivolja och toppa med pistagenötter.