Jag är inne i ett så bra matlagningsflow på helgerna just nu, i takt med att våren kommit och utbudet i mataffären sett roligare ut är det som om glädjen kommer tillbaka mer och mer. Att laga mat med grönsaker som är i säsong blir oftast godare och inte sällan enklare eftersom råvarorna kan stå för sig själva, är mjällare och inte behöver så mycket fluff och distraktion. Och om inte annat så kan det nu när matpriserna ser ut som de gör vara en motivation bara att det oftast är mer ekonomiskt att handla i säsong.Men vad är i säsong då? Jo från april-maj är bland annat dessa rotfrukter, grönsaker och frukter i säsong, vissa är redan igång medan andra kan du vänta dig att se de närmsta veckorna, screenshotta och ha med i affären:Vitkål, Sparris, rädisor och gurkaRödbeta. morötter, grönkål, gul lökRamslök, nässlor, purjolök,Äpplen såsom Ingrid Marie, Elise och Rubinola Med det sagt så gjorde jag en karamelliserad lök och vitkålspaj med Boursinost förra helgen som blev så otroligt god. Receptet kommer här, lova att prova!Pajdeg:6 dl vetemjöl230 g smör, kallt, tärnat3 msk isvatten1 tsk salt0,5 tsk örtsaltFyllning:20 g smör4 gula lökar, skivade½ litet färskt vitkålshuvud, strimlat150 g Boursinost1 ägg att pensla med, uppvispat+ låg pajform (jag använder en 20 cm form med löstagbar botten och perforeringar)Gör pajdegen såhär:Arbeta ihop mjöl, smör, salt och örtsalt i en matberedare med knivblad eller för hand. Tillsätt vatten lite i tager och arbeta ihop till en deg. Det är mycket viktigt att inte överarbeta degen! Platta till och klä in i plast och låt sedan vila 30 min eller längre i kylen.Smält smöret i en stor traktörpanna med lock. Rör i löken och låt steka långsamt och länge på låg värme under lock, ca 40- 45 min. Rör lite då och då, om man vill kan man tillsätta en lite nypa socker för att hjälpa på karamelliseringen men det är inget måste. När löken är djupt bärnstensfärgad och söt rör du i den strimlade vitkålen. Stek på låg värme 5 min till och ta sedan av värmen.Värm ugnen till 200°C.Dela degen i två delar och kavla ut till två tunna rundlar, stora nog för att du ska få lite överhäng på pajformen. Rulla upp en degrundel på kaveln och lägg sedan ut den över pajformen. Tryck försiktigt och noga in degen i formen och fyll den sedan med den karamelliserade löken och vitkålen. Smula över Boursinost över hela fyllningen. Pensla kanten av pajen med uppvispat ägg och rulla sedan upp den andra deglocket på kaveln och lägg ut över toppen på pajen. Tryck försiktigt degen precis över kanten på pajen och klipp sedan bort överhänget som är större än 0,5 cm. Spara degresterna för att göra dekorationer. Försegla och vik in kanten på pajen så den hamnar innanför pajformen. Nyp kanterna fint, och gör dekorationer med överbliven pajdeg om du vill, jag gjorde ett par löv. Pensla hela pajen med vispat ägg, och gör ett hål i mitten av pajen med en ätpinne eller liknande. Grädda ca 45 min, sista 15 minuter kan du behöva täcka pajen med ett bakplåtspapper så den inte blir för mörk. Servera ljummen med en god krispig sallad. Även jättegod kall dagen efter!