Och där var veckan över… Den här helgen hade inte kunnat komma mer lägligt. Vaben har fortsatt sen…? jag vet inte ens hur många veckor det är vi är uppe i nu, och den här veckan har jag varit inkallad två dagar att jobba jour på förskolan eftersom det är så många sjuka där med. Det går magsjuka på förskolan vilket vi höll Selma hemma för så det vore ju typiskt om det nu blir jag som släpar hem det och så kör vi en sån stafett också. Tre barn - ja men då är det en månad till då kanske? Eller får vi lössen som också går? Får ni också fantom-löss sekunden de nämns? Jag kan nästa känna hur de kryper ner för pannan nu när jag skriver det här. Nej skämt å sido, så var det faktiskt jättemysigt att hoppa in på förskolan, eftersom Selma inte var där var det ingen konkurrens från hennes sida och jag har fått dega blommor och blad med roliga snälla barn, pratat om vilka djur finns på savannen, läsa alla Jonna Björnstjärna-böcker som är våra favoriter här hemma också, leta rönnbär och stora lönnblad på gården, stå och servera minimänniskor på kö mellis. Mjuk eller hård macka? Vill du ha ost eller prickig korv på? Gurka eller paprika också? Bär i din yoghurt? Vatten eller mjölk att dricka? (Empirisk studie, barn vill oftast bara ha mjuk macka med smör och ett glas mjölk fast det finns godare grejer att välja på). Undra hur mitt liv hade varit om jag hade jobbat på en förskola som Selmas? Känns som det är världens finaste grej, framförallt just Montessoriförskolor vars pedagogik jag gillar. Veckan har verkligen inte bara varit slit, jag har hunnit gå på konsert också. Symfoniorkestern satte upp en jubileumskonsert för att hylla Stenhammar 150 år och det var helt magiskt. Nu har jag köpt abonnemangsbiljetter och ska gå och se fyra olika konserter fram till maj nästa år, känns som en så mysig sak att se fram emot. Nu ska jag försöka få upp alla i familjen så ska vi åka ut till landet. Höstluft, elda och grilla korv är ungefär vad som står på agendan. Men innan jag avslutar så kommer här ett helgrecept jag gjorde i veckan, så fruktansvärt gott och snällt, riktig comfortfood och världstrevlig helgmat (och utmärkt matlåda). Fiskgratäng med spetskål Ca 6 portioner 1,5 kilo mjölig potatis 1 dl vitt vin 2 msk fiskfond 5 dl vatten Zesten av 1 citron 600 g lax 300 g spätta 1/3 spetskål 7-8 dillkvistar 80 g smör 50 g vetemjöl 3 dl grädde 1 liten handfull pankoströbröd Värm ugnen till 180C. Skala potatisen och koka mjuk i välsaltat vatten och låt sedan ånga av ordentligt. Mosa och vänd ner 30 g smör och 1 dl grädde och rör runt till ett bitigt mos. Smaka av med salt och ställ åt sidan. Koka upp vin, fiskfond, vatten, stjälkarna från dillvipporna och citronzest. Skär laxen i breda långa remsor och lägg ner i den sjudande fonden. Sjud 3-4 minuter på låg värme och lyft sedan ur fisken försiktigt, spara fonden men släng dillstjälkarna. Dra av ev skinn på laxen och bryt den sedan i tjocka chunks. Laxen ska bara vara så pass tillagad att den går att bryta isär. Rensa och skär spättan i två bitar längst med mitten. Ringla ihop till små rullar. Skär spetskålen i halvstora bitar och varva sedan spetskål, rullar av spätta och bitar av laxen i en ugnssäker form. Toppa med dillvippor, ordentligt med salt och svartpeppar. Smält resterande 50 g smör och vispa ner ner mjöl. Fräs några minuter under konstant omrörning utan att mjölet tar färg. Vispa i en slev av fiskfonden till en slät vätska, och vispa sedan i resten av fonden. Låt sjuda försiktigt 10 minuter och vispa sen ner 2 dl grädde. Häll såsen över fisken och toppa sedan med potatismoset. Forma till mjuka toppar med baksidan av en sked. Baka i 20 min, ta ut formen och strö över lite panko och baka sedan ytterligare 20 min. Sätt ugnen på grill de sista 5 minuterna så moset får ordentligt med fin färg. Servera med citronstekta haricot verts eller liknande. Om man vill är det nog jättegott med räkor i också!