Sedan förra våren har jag skrivit på en ny bok, det finaste projekt jag gjort. En personlig matberättelse som egentligen handlar om hela mitt liv. Men jag har inte skrivit den själv och den handlar inte bara om mig, utan jag har skrivit den med någon som känner mig bättre än vad jag själv gör –min mamma. Världen, möt Mat & Kärlek, rätter för vänner och familj, skriven av mig och min mamma, Ingalill Hägglund, fotograferad av den fantastiska Mira Wickman. Jag börjar från början. Mat har alltid varit centralt i min familjs liv. När jag var liten hade vi inte alltid så himla mycket men vi hade alltid, alltid mat och måltider som faktiskt var speciella och något alldeles extra. Jag är uppvuxen och uppfostrad vid matbordet, det har alltid varit en kärleksakt och fanns där redan från första dagen som något större än bara lagande och ätande. Min mamma är född på Västerhiske, med de finaste råvarorna Sverige har att erbjuda runt hörnet. Enkelt och ren mat, sådant man fiskade, sådant man plockade. Så träffade hon min pappa och flyttade till Melbourne och byggde ett nytt liv som på så många vis var i sus och dus och den diametrala motsatsen till Västerbotten, men samtidigt inte. Enkel ren mat, det finaste råvarorna alldeles nära till hands. När hon flyttade till Australien började hon föra en handskriven receptbok, först många svenska recept och sedan mer och mer eklektiska, inspirerade av det australiensiska avslappnade sättet att förhålla sig till traditioner, till smältdegen av alla matkulturer. Vänner bidrog med sina paradrätter och recepten blev fler och fler. Crudo på tonfisk med kumquats och lime, lammrack med plommonsås på Lady Grounds vis, dukkahrostade morötter och baba ganoush, allt det var livet då. När vi lämnade Australien följde boken med och precis som livet ändrades markant när mamma blev ensamstående i Sverige så ändrades och utvecklades också receptboken. Runt bordet hemma hos mamma, min lillebror och mig blev maten billigare och enklare. Grön al burro, frittata och frikadellsoppa. Ändå alltid lika gott. Jag och min lillebror blev vuxna, skapade egna familjer med nya traditioner och viljor som växte in i våra gamla. På så vis har receptboken organiskt växt fram i takt med att vi vuxit och förändrats, nästan årsring efter årsring. Mat och Kärlek bygger på vår familjs receptbok men svävar också fritt vidare och blir sin egen receptsamling. Boken berättar historien om hur det gick till när mostrarna bildades, min mammas vänninor hon träffade på KomVux som bestämde sig att alla flytta till kvarteret Ärlan, samma innerstadsgård i Norrköping, satte barnen på samma Waldorfskola och hjälpte varandra med att få ihop livet. Hade någon av dem en tidig föreläsning kunde barnen gå över till en annan moster för att äta frukost. Vi åkte till skolan ihop och minst varje torsdag var det matlag. Det är som bekant enklare att bära tung om man är flera. På somrarna bodde vi alla i ett kollektiv ute på landet i ett stort rött hus mitt i en kohage som de lyckades övertala en storbonde att hyra ut till dem. På så vis kunde barnen få långa sommarlov och när någon vuxen behövde sommarjobba eller ha praktik så fanns det alltid en annan moster på plats. På den tiden fanns inte ens vatten indraget utan vi pumpade själva ur en grön järnpump men huset finns fortfarande kvar och nu är det riktigt fint och omhändertaget av Moster My och hennes familj. Den finaste, tryggaste platsen som existerar är landet. Receptboken fanns med även där, Moster Mys hälsobröd från Gnarp, kantarellrisotto med örtsmör, rostad jordgubbspaj med havrekola och klappgröt. Jag tror aldrig jag har gjort något så personligt som den här boken. När man skriver med sin mamma är det helt enkelt omöjligt att gömma sig bakom poser. Boken kommer ut i handeln mot slutet av april men inget skulle göra varken mig eller mamma gladare än om ni ville förhandsbeställa den signerade upplagan HÄR, det är så oerhört viktigt för om en bokhandlarna tror på en bok framöver. Mat och kärlek är mastig bok med fler recept än någon kokbok jag tidigare gjort men om man beställer den signerade varianten får man dessutom 10 extra recept digitalt, perfekta att sätta ihop till olika menyer - kanske till Mors dag, till sig själv, en vän eller till någon som man tycker om, vad vet jag. Jag är också så ofattbart glad att ha kunnat ge tillbaka lite till mamma som alltid gett mig hennes allt. När hon gick i pension från sitt älskade rektorsjobb förra året så var det som att en del som varit väldigt viktig för henne också ändrades eller till och med försvann. Jag tänker att många som brinner för elever och lärande kanske känner så när det inte längre finns där varje dag. Så för mig, att kunna bjuda in mamma i en bokprocess och öppna den världen för henne, i något jag kan men som är nytt för henne, har varit så himla stort och fint. Tusen tack till Norstedts som låtit mig göra en till bok (nummer fem!), denna gång med mamma. Det betyder särskilt mycket. Utan min underbara förläggare Michaéla och fenomenala redaktör Hedvig, Sveriges stilsäkraste kvinna Catt Söder och Fredrika som gjort all form så hade boken inte blivit vad den är. Evigt tacksam för detta kvinnogäng, det känns mycket passande. Hoppas ni ska tycka om den! x S