Nu är jag ett par månader in i att ha den bästa ugn jag någonsin haft (jo det är faktiskt helt sant) och kan helt krasst konstatera att det verkligen gör skillnad för hur roligt det är att laga mat när man 1) har bra utrustning 2) kan knepen för att få bättre resultat. Jag tror självförtroende och tillit är bland de viktigaste ingredienserna i matlagning eftersom det gör att man kan ha ett löst och avslappnat förhållande till recept snarare än att de är absoluta rättesnören eller som något som verkar krångligt att få till. Så vilka är då några av de där tipsen och tricksen? Jo, det tänkte jag att vi ska gå igenom nu - välkommen till min lilla ugnsskola! Temperaturskillnad mellan varmluft och vanlig ugn Det här är faktiskt den vanligaste jag frågan jag får på mina recept. De flesta recept är generellt skrivna för vanlig ugn men jag upplever att det mer och mer skiftar mot varmluft eftersom det är förknippat med modern köksutrustning idag. Om ett recept är skrivet för vanlig ugn behöver du sänka temperaturen för varmluftugn, men tillagningstiden är densamma. Ju högre temperatur desto större skillnad, här kommer några vanliga gradantal och deras översättning: Vanlig ugn Varmlufts ugn 125°C 100°C 200°C 180°C 250°C 225°C Var noga med att ugnen har rätt temperatur från början När man använder ugnen, framförallt i relation till bakning är det väldigt viktigt att ugnen är vid korrekt temperatur från första stund du ställer in det som ska tillagas. Det sker massor i en deg, med gluten, med yta och skorpa precis när den träffar värmen i det första och det kommer faktiskt påverka ditt slutresultat. Glas eller metall? Vilket material du bakar eller rostar mat på i ugnen påverkar också resultatet. Generellt sätt kan man säga att metall nästan alltid är enklare att laga med. Metall leder värme men håller den inte, till skillnad från glas och keramik. Du har därför större, mer responsiv kontroll över tillagningsprocessen om du använder formar och plåtar i metall. Glas däremot har såklart fördelen av att vara genomskinligt, du kan alltså lätt kontrollera vad som händer i botten och sidor av pajer och gratänger och är rätten som du tillagar någonting som inte görs på allt för hög värme, och som dessutom mår bra av att hållas varmt även efter det kommit ur ugnen, såsom exempelvis en lasagne är glas ibland ett bra alternativ. Var dock vaksam på att glas inte är optimalt om det utsätts för stora temperaturskillnader, exempelvis om man fryser en pajdeg innan den ska bakas (ett ganska vanligt knep) då iskallt glas riskerar explodera om det ställs i en varm ugn. Rosta grönsaker perfekt När man rostar grönsaker i ugnen är det viktigt att de har ordentligt med utrymme i formen eller på plåten. Detta är för att vätskan i grönsakerna lättare ska avdunsta och du får grönsaker som har en fin yta, inte som har blivit kokade i varandras juicer. Klassiskt knep är att avsluta sista minuterna med grillfunktionen på högsta för att krispa till långbakade grönsaker, då får man både koncentrerad smak och ordentlig yta. Öppna inte luckan Hur frestande det än är att öppna ugnsluckan för att kolla hur det går för ens kakor och pajer är det viktigt att faktiskt inte göra det. Hela konceptet med ugnsvärme bygger på konsekventa temperaturer och eftersom framförallt bakning faktiskt är kemi också påverkar inkonsekventa temperaturer både hur degar reser sig, hur skorpor blir och konsistenser utvecklas. Plats och placering Även med en stor ugn är det viktigt att inte överfylla ugnen om man vill ha optimala resultat. Använder du flera formar samtidigt ska du vara noga med att de inte vidrör varandra, och definitivt inte ugnens sidor. Detta är extra viktigt med varmluft som behöver kunna cirkulera väl. Placering gäller också inte enbart om man använder, mitten, botten eller ovandelen av ugnen, formen ska också ställas i mitten på gallret. Om du misstänker att din ugn verkar ha ojämn värmefördelning, sk hotspots, så kan du lätt ta reda på vart de är genom att strö ut ett tunt lager mjöl på en plåt och ställa in i en ordentlig varm ugn en stund. Där värmen är ojämnt hög kommer mjölet vara bränt. Få upp värmen snabbt Har du jättebråttom? Ett snabbt sätt att värma upp ugnen fort är att använda grillelement- eller snabbuppvärmning funktionen, om din ugn har det, som startprogram och efter en stund justera till varmluft eller över- och undervärme. Pizzatricket Vill du göra tunn och krispig pizza men har ingen pizzasten eller bakstål? Ställ in en vanlig uppochnedvänd ugnsplåt i ugnen och värm till högsta värme. Baka ut pizzan på ett bakplåtspapper, ta ut den glödheta bakplåten och slajda snabbt på ugnspappret med pizzan på och ställ genast tillbaka in i ugnen. Att degen direkt träffar den glödheta plåten kommer ge dig en perfekt krispig pizzabotten. Vår ugn är Cylindas modell IBU 98 P RFS, det är en stor ugn på 73 liter med inbyggd stektermometer, pyrolysfunktion för enkel rengöring, olika automatprogram och har utdragbara skenor vilket jag tycker verkligen underlättar. Men en av de viktigaste skillnaderna mellan den här ugnen och den vi hade tidigare är att den här har en ugnslucka som består av fyra glas vilket gör att den inte blir varm, vilket vår gamla ugn verkligen blev. Med tre barn hemma är det faktiskt en jätteviktig grej som jag är väldigt glad över. Det är också en sån liten grej som jag tycker är så typisk för Cylinda, de tillverkar produkter gjorda just för att underlätta i vardagen, med vitvaror är användarvänliga, energismarta och som dessutom är anpassade för svenska förhållanden och föreskrifter, vilket kan skilja sig mycket från land till land. Viktigt att tänka på när man bestämmer vitvaror.