Jag fick ett så roligt DM igår med frågan om vilka ingredienser jag skulle kunna tumma på kvalitén på om jag behövde, skafferimåsten där man utan problem kan leta efter det billigaste alternativet utan att det nämnvärt påverkar slutresultatet. Rolig fråga tycker jag, extra relevant såhär inför sista helgen i årets fattigaste månad för många. Mat är min absolut största utgift i vardagen, och så petig som jag kan vara med vissa saker finns det absolut en hel del som jag tycker det finns riktigt bra, om inte bättre alternativ i de längre prisintervallerna. Ska vi ta en titt? Mozzarella Har ni provat ICA Basic Mozzarella? Den påminner om det som i USA kallas low moisture mozzarella. Den är lent mjölkig, lite kompakt och ganska fast i konsistensen och inte så blöt. Men andra ord helt perfekt för varma rätter med smält ost. Pizza, lasagne, våffelmacka, gratänger - den är perfekt där man vill ha rejäl cheese pull och rätt konsistens. Salt Mer specifikt flingsalt. Någonting jag själv gör fel allt för ofta är att av vana salta uteslutande med flingsalt. Men allt som oftast är det faktiskt fullständigt onödigt, i alla fall så länge saltet på något sätt ska lösas upp i varm eller kall vätska eller användas för att marinera. Till råga på allt så innehåller de allra flesta flingsalter inte tillsatt jod (Falksalts Flingsalt är det undantag jag vet) vilket man också ska ha i beaktning om man enbart använder flingsalt. Bär Det är så synd att köpa smaklösa färska bär odlade långt bort så stor del av året när det finns så utmärkta frysta bär att använda nästan alltid.. Är det inte dags att vi återtar det frysta bäret nu? Tomatpuré Tomatpuré är en underlig sak som finns i olika varianter och skiftar från väldigt billig till tre gånger så dyrt. Men i ett smaktest tvekar jag på att någon skulle kunna känna någon som helst skillnad överhuvudtaget förutsatt att det är en naturell tomatpuré som inte är smaksatt? Pastamjöl Även om jag allra helst gör pasta på tipo 00 och durumvetemjöl går alldeles vanligt standardvetemjöl utmärkt det med. Lägg inte pengar på specialmjöl om du inte känner att du verkligen kan och det känns värt det. Vodka i Pasta alla Vodka Du behöver inte köpa fin vodka för det här receptet, tro mig. Enklaste möjliga funkar perfekt! Spaghetti För ett tag sen när jag lagade söndagsmat på Stories såg man förpackningen till spaghettin jag skulle använda. Det var en helt vanlig spaghetti från min närmsta matbutik och jag blev faktiskt ganska förvånad när jag snabbt fick en fråga på DM: ”Detta måste vara sponsrat - du skulle aldrig använda pasta som inte är bronsvalsad annars”. Jo, faktiskt. Vanlig spaghetti kan man absolut utan minsta oro köpa helt vanlig av. Ja, det är jättegott med bronsvalsad pasta men du kan definitivt laga otroligt gott utan det också, jag lovar. Olja olja som du inte tänkt att man ska känna smaken av behöver inte vara en fin märkesolja. Så länge den består av bra fetter fungerar det alldeles utmärkt med billigare oljor för att steka i, göra neutrala såser som majonnäser och aioli med och även när man bakar med olja. En bättre olja är perfekt för dressingar och som smaksättare i sig själva men i andra fall går en enklare, billigare variant också bra. Grönsaker Att köpa billiga grönsaker borde upphöjas till samma status som att köpa dyr mat av högsta kvalitet. Det är nämligen när grönsaker är som billigast som de är i säsong och när de är i säsong är de som godast. Visst, det kommer alltid finnas undantag, tänk de första späda primörerna eller den där svampen alla väntat på, men i det stora hela gör man bättre att köpa grönsaker när de finns i överflöd och gärna på torghandel eller direkt från gård och producent om man har möjlighet. Vilka är era bästa billiga alternativ i skafferiet?