Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Österlen, medpassagerare och världens godaste tomatpaj

Vilka intressanta tankar ni har om gårdagens inlägg, så många skarpa smarta inspel och sätt att se både på frågan gällande tacksamhet men också kommentaren i sig och om det är en rimlig fråga eller inte. Jag uppskattar er enormt, ni gör hela bloggen som jag sagt så många gånger.

Annons

Dagen idag ska vi spendera med att packa och fixa hemma, för tidigt på måndag morgon packar vi in alla barnen i en tågkupé och åker till Ellen och Jacob på Österlen. Längtar ihjäl mig efter att få hänga där i deras otroliga hus.

Och om du också sitter på 06.22 tåget från Stockholm mot Lund på måndag morgon vill jag passa på att framföra en ursäkt i förskott redan nu. En ursäkt från mig men kanske främst från mina barn och allra mest från min väldigt, väldigt gulliga, men också väldigt eh.. intensiva tvåring. Förlåt förlåt, det kommer låta – här får du ett väldigt, väldigt, gott recept som plåster på såren.

Annons

Skämt å sido, det här var förra veckans söndagsrecept, ett så himla bra och gott sätt att ta till vara på de ljuvliga tomaterna vi har just nu. Man måste inte arrangera tomathalvorna så noggrant som jag gör och man måste heller inte göra egen pajdeg utan de funkar utmärkt att köpa färdig färsk på rulle. Allt beror på hur mycket tid och ork man har. Men snälla prova för det här är gott.

Tomatpaj

Pajdeg:
125 g kallt smör i centimeterstora kuber
3 dl vetemjöl
2-3 msk isvatten

Tomatpaj:
Ca 900 g små tomater
1 liten burk tomattapenade, ca 130 g
150 g Brie de Meaux
En nypa torkad Herbes de Provence
Olivolja
Nymalen svartpeppar

Annons

Det viktigaste när man gör pajdeg är att jobba snabbt och att inte överarbeta degen. Gör man så får man en deg som är frasig och god utan massa seg gluten som utvecklats. Nyp därför ihop smör och vetemjöl snabbt till en grynig massa, som grov sand. Ringla över merparten av vattnet och knåda snabbt ihop till en degboll. Hellre lite för lite vatten än för mycket, det kommer göra att degen krymper när vattnet dunstar. Slå in degbollen i plast och låt vila minst 30 minuter i kylen, men gärna längre.

Platta till degbollen mellan två bakplåtspapper och kavla sedan ut degen tills den är en rundel aningens större än pajformen. Jag gör den här pajen i en form med avtagbar kant men det går också bra att göra i en annan slags form.

Dra av ena bakplåtspappret och vänd degen ner i pajformen. Tryck till så den fyller formen noga. Dra av det översta bakplåtspappret och ställ in formen i kylen tills du är redo att fylla och grädda pajen. Fram till det här steget kan du förbereda pajen dagen innan eller till och med förvara pajen längre i frysen.

Värm ugnen till 180 °C.

Bred ut tomattapenaden i botten på pajformen och täck med tunna skivor av Brie de Meaux.

Annons

Dela alla tomaterna på längden. Lägg tomathalvorna tätt i en yttre cirkel, aningens omlott. Jag tycker det blir vackrast om tomaterna är vända åt samma håll, men det är en smaksak hur symmetrisk man vill göra pajen. Fortsätt cirkel för cirkel tills pajen är helt fylld. Strö över de torkade kryddorna, lite svartpeppar och ringla över lite olivolja.

Baka pajen i ca 75 minuter tills tomaterna inte längre är vattniga utan koncentrerade och pajdegen är djupt gyllene. Det är viktigt att inte låta pajen gräddas för kort tid eftersom pajdegen inte förgräddas i det här receptet och tomaterna behöver dunsta av ordentligt så hellre lite  för länge än för kort beroende på hur bra tryck du har i din ugn.

Ta ut pajen och låt svalna lite och sätta sig innan du försöker ta av kanten på formen. Servera pajen varm eller ljummen med en krispig grönsallad till. Pajen är också mycket god dagen efter, perfekt picknickmat i sommar!

 

13 kommentarer till “Österlen, medpassagerare och världens godaste tomatpaj”

  1. Anna skriver: 12 juli 2020 kl 08:47

    Hej!
    Jag är också på Österlen med Ellen och Jakob😉 fast dotter och man.
    Jag har tänkt göra pajen i en vecka. Det kanske smäller ikväll?


    1. Sofia Wood skriver: 12 juli 2020 kl 10:07

      Åh vad kul, hoppas! Skånska lokala tomater liksom – garanterat megagott!


  2. e skriver: 12 juli 2020 kl 17:03

    Vi prövade denna igår! Mycket smarrig, men vår blev lite rinnig, kanske skulle haft i den lite längre, helt enkelt. Tips?


    1. Sofia Wood skriver: 12 juli 2020 kl 17:22

      Ha inne längre i sånt fall bara! Antagligen tomaterna som behöver reducera ner mer. Och låt den svalna och sätta sig lite innan ni skär upp, men det kanske ni gjorde? Det är främst osten som behöver hinna bli lite fastare.


  3. Elin skriver: 12 juli 2020 kl 20:40

    Åh förlåt men vad glad jag blev att höra att du har en högljudd tvååring! Själv har jag en vild treåring som aldrig kan sitta still och får för mig att alla andras barn sitter som små ljus och att deras föräldrar tittar snett. Blir liksom innerligt glad av att jag inte är ensam och att mitt barn inte är det enda barnet i världen som har svårt att vara tyst bland folk. För då känns det ofta


    1. Sofia Wood skriver: 12 juli 2020 kl 21:43

      Förstår PRECIS! Jag känner likadant när folk är sena, framförallt till middagar och sånt. Älskar det för då känns det mer ok när vår cirkus rullar in 12 minuter för sent till allt också 😅


      1. Elin skriver: 13 juli 2020 kl 00:05

        Haha, jag/vi kommer alltid 10 min försent. Förstår inte hur folk med småbarn lyckas hålla tider


  4. Rebecka skriver: 14 juli 2020 kl 09:29

    Jag gjorde pajen igår! Dubbelsats, så den andra fick fetaost istället för brie. Låg ute i hängmattan och läste + dammsög när de stod i ugnen och min sambo fick tid att spela gitarr. Ingen stress. Pajerna blev ur-goda! Det var lite spännande för feta-pajen testade jag att förgrädda medan brie-pajen var helt enligt recept. Men det blev faktiskt ingen skillnad på bottnarna! Så det var ju verkligen ett bra pajdegs-recept! Att förgräddning inte behövdes alltså.


  5. Sara skriver: 15 juli 2020 kl 17:18

    Supergod!


  6. Hanna skriver: 17 augusti 2020 kl 19:43

    Sååå god! Lagade den för andra gången på två veckor idag! Plus skickade receptet i en recepttråd jag och några nära vänner har för att inspirera och tipsa varandra. Detta är ett recept som måste spridas mer 🙂


  7. Clara skriver: 13 september 2020 kl 08:48

    Blev misslyckat för min del, tomaterna sjönk liksom ned i Brien och hindrades från att reduceras, så det hela blev vattnigt 🙁 så antingen lägre temperatur inledningsvis, eller att man förbakar tomaterna typ.
    Obs glöm inte att salta i deg samt uppe på tomaterna.


  8. tigrushka skriver: 23 september 2020 kl 09:17

    Älskar det här receptet! Ha lagat pajen fem gånger nu, med olika ostar, chèvre doux har varit mitt favorit.


  9. Em skriver: 12 juli 2021 kl 17:05

    Kanon! Använde puré på soltorkad tomat istället för tapenad då tomatvarianten var svår att hitta (och den från Icas sortiment tycker jag inte är god). Kommer att variera det här receptet i det oändliga. Tycker, i motsats till annan kommentar, att salt inte behövs så förstår varför du uteslutit detta. Sänkte med fördel också tempen rejält efter 40-45 min och tomaterna blev som smör 🙂


Dela på:
Laddar