Ok, nu blir det något riktigt härligt! Jag är ju sen länge en riktig & Other Stories-person, ni kanske minns klänningen jag bar på releasefesten av min första bok, när jag var på Nyhetsmorgon eller nån av de många andra gångerna som jag också burit Stories. Så när just de hörde av sig och frågade om inte jag ville vara med och berätta en historia, göra en middag och prova deras underbara nya festkollektion Limited Capsule Collection som släpps idag kändes det så himla rätt och roligt. För kläderna är helt ljuvliga, jag har nog faktiskt aldrig känt mig så fin som i den svarta klänningen i ekologisk bomull, den fyrkantiga ringningen och enorma rosetten i nacken är helt underbar. Och den cremevita korta klänningen med de dramatiska ärmarna och vackra klädda knapparna? Eller den pärlbroderade kragen på klänningen i silkes organza? Nej men dom är underbara. Och berättelser då? Jo, men det har jag ju flera av. Och nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av berättelsen om ett familjerecept som jag faktiskt aldrig delat tidigare. Det kommer från när jag var liten och bodde i Australien, från min mammas italienska väninnas mormor som var väldigt förtjust i min mamma. Det var i Australien som min mamma blev riktigt bra på att laga mat, det var också där hon blev introducerad till ett utbud av råvaror som är helt annorlunda än här, där säsongerna för fantastiska tomater till exempel är helt annorlunda än här. Mammas filosofi kring vad som skapar god mat, som också blivit min filosofi, är mycket sån. Enkla och få ingredienser, men i alldeles perfekt skick och med respekt för råvaran. Så det här receptet på en alldeles utmärkt, oerhört enkel färsk tomatsås, handskriven i bläck av en liten italiensk mormor fraktades hem till Sverige på en liten papperslapp. Om jag blundar vet jag exakt hur lappen ser ut och även om jag inte kan dela just den med er kan jag dela receptet. Såsen är underbar att äta som den är till pasta med parmesan, burrata eller mozzarella, att använda till lasagne, på pizza eller till rostade goda grönsaker. Man kan också späda den med lite grönsaksbuljong för en underbar tomatsoppa. Håll till godo. Nonna Gandolfos färska tomatsås 3 stora bifftomater 6 vitlöksklyftor 1,5 dl god olivolja en stor nypa salt en liten nypa torkad chili en liten nypa socker Värm ugnen till 175°C. Börja sedan att blanchera tomaterna. Skär snitt i form av stora kryss på båda sidorna av tomaterna och sänk ner dem i en stor kastrull med kokande vatten i knappt 1 minut. Häll av och spola sedan tomaterna i iskallt vatten en stund. Lägg upp på ett skärbräda och dra sedan enkelt av skalet. Skär tomaterna i grova klyftor, skär bort det lilla blomfästet och lägg sedan i en ugnsform. Skala vitlöksklyftorna och krossa med den breda sidan av en kniv lägg ned i formen tillsammans med tomaterna och ringla över olivolja, salt, chili och socker. Rosta i ugnen i 45-50 minuter. Ta ut såsen när vitlöksklyftorna är helt mjuka och mosa ihop såsen med en gaffel eller stomp. Vänd pasta rakt ned i såsen och rör runt ordentligt. Jag får ganska ofta frågan hur man lägger upp pasta fint i en snurr, det gör man lättast såhär, genom att snurra up den i en slev och sedan bara stjälpa upp på tallriken. Servera alltid pasta med riktigt god olivolja ringlad över såsen. Jag tycker att en bit burrata är det enda som behövs till, men om du vill skulle du även kunna strö basilika över eller varför inte skeda på lite gremolata och parmesan. Det här, i all sin enkelhet är bland det godaste som finns att äta tycker jag. På de allra tjusigaste av middag skulle jag mer än gärna servera en tomatpasta och vackrast blir den såklart om man kan kombinera det med en fin dukning. Som här, där jag kombinerat spetstabletter som jag ärvt av min styvmor, med gammalt porslin, och chunky vinglas. På bordet står utslagna pioner och eftersom vi är i den bästa tiden på året just nu, också blommande hägg som jag plockat in från trädgården. Jag är så glad att Stories ville att jag skulle dela det här med er, i de här vackra kläderna. Hoppas ni ska tycka om receptet och missa inte att hela den fantastiska kollektionen finns här. Fotograf är den fantastiska Mira Wickman <3