Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons
Annonssamarbete med & Other Stories

& Other Stories, ett familjerecept och tre fantastiska klänningar

Ok, nu blir det något riktigt härligt! Jag är ju sen länge en riktig & Other Stories-person, ni kanske minns klänningen jag bar på releasefesten av min första bok, när jag var på Nyhetsmorgon eller nån av de många andra gångerna som jag också burit Stories.

Så när just de hörde av sig och frågade om inte jag ville vara med och berätta en historia, göra en middag och prova deras underbara nya festkollektion Limited Capsule Collection som släpps idag kändes det så himla rätt och roligt. För kläderna är helt ljuvliga, jag har nog faktiskt aldrig känt mig så fin som i den svarta klänningen i ekologisk bomull, den fyrkantiga ringningen och enorma rosetten i nacken är helt underbar. Och den cremevita korta klänningen med de dramatiska ärmarna och vackra klädda knapparna? Eller den pärlbroderade kragen på klänningen i silkes organza? Nej men dom är underbara.

Och berättelser då? Jo, men det har jag ju flera av. Och nu tänkte jag att jag skulle dela med mig av berättelsen om ett familjerecept som jag faktiskt aldrig delat tidigare. Det kommer från när jag var liten och bodde i Australien, från min mammas italienska väninnas mormor som var väldigt förtjust i min mamma. Det var i Australien som min mamma blev riktigt bra på att laga mat, det var också där hon blev introducerad till ett utbud av råvaror som är helt annorlunda än här, där säsongerna för fantastiska tomater till exempel är helt annorlunda än här. Mammas filosofi kring vad som skapar god mat, som också blivit min filosofi, är mycket sån. Enkla och få ingredienser, men i alldeles perfekt skick och med respekt för råvaran.

Så det här receptet på en alldeles utmärkt, oerhört enkel färsk tomatsås, handskriven i bläck av en liten italiensk mormor fraktades hem till Sverige på en liten papperslapp. Om jag blundar vet jag exakt hur lappen ser ut och även om jag inte kan dela just den med er kan jag dela receptet. Såsen är underbar att äta som den är till pasta med parmesan, burrata eller mozzarella, att använda till lasagne, på pizza eller till rostade goda grönsaker. Man kan också späda den med lite grönsaksbuljong för en underbar tomatsoppa. Håll till godo.

Nonna Gandolfos färska tomatsås
3 stora bifftomater
6 vitlöksklyftor
1,5 dl god olivolja
en stor nypa salt
en liten nypa torkad chili
en liten nypa socker

Värm ugnen till 175°C. Börja sedan att blanchera tomaterna. Skär snitt i form av stora kryss på båda sidorna av tomaterna och sänk ner dem i en stor kastrull med kokande vatten i knappt 1 minut.

Häll av och spola sedan tomaterna i iskallt vatten en stund. Lägg upp på ett skärbräda och dra sedan enkelt av skalet. Skär tomaterna i grova klyftor, skär bort det lilla blomfästet och lägg sedan i en ugnsform.

Skala vitlöksklyftorna och krossa med den breda sidan av en kniv lägg ned i formen tillsammans med tomaterna och ringla över olivolja, salt, chili och socker. Rosta i ugnen i 45-50 minuter.

Ta ut såsen när vitlöksklyftorna är helt mjuka och mosa ihop såsen med en gaffel eller stomp.

Vänd pasta rakt ned i såsen och rör runt ordentligt. Jag får ganska ofta frågan hur man lägger upp pasta fint i en snurr, det gör man lättast såhär, genom att snurra up den i en slev och sedan bara stjälpa upp på tallriken.

Servera alltid pasta med riktigt god olivolja ringlad över såsen.

Jag tycker att en bit burrata är det enda som behövs till, men om du vill skulle du även kunna strö basilika över eller varför inte skeda på lite gremolata och parmesan.

Det här, i all sin enkelhet är bland det godaste som finns att äta tycker jag. På de allra tjusigaste av middag skulle jag mer än gärna servera en tomatpasta och vackrast blir den såklart om man kan kombinera det med en fin dukning. Som här, där jag kombinerat spetstabletter som jag ärvt av min styvmor, med gammalt porslin, och chunky vinglas. På bordet står utslagna pioner och eftersom vi är i den bästa tiden på året just nu, också blommande hägg som jag plockat in från trädgården.

Jag är så glad att Stories ville att jag skulle dela det här med er, i de här vackra kläderna. Hoppas ni ska tycka om receptet och missa inte att hela den fantastiska kollektionen finns här.

Fotograf är den fantastiska Mira Wickman <3

 

23 kommentarer till “& Other Stories, ett familjerecept och tre fantastiska klänningar”

 1. Moa skriver: 14 maj 2020 kl 08:38

  Så vackert och du är så vacker Sofia!


  1. Sofia Wood skriver: 14 maj 2020 kl 10:51

   Tack gulliga Moa!❤️


 2. Anna skriver: 14 maj 2020 kl 09:33

  Vilket välgjort, inspirerande, trovärdigt och fint samarbete! Såhär vill jag att influencermarketing skall se ut, då läser jag gärna ist för att scrolla förbi. Så glad att du började blogga 🙂


  1. Sofia Wood skriver: 14 maj 2020 kl 10:52

   Åh vad roligt att höra! Det kändes jätteroligt för mig att få göra, dels för att jag kände mig fin men också för att det var så fria händer att göra precis vad jag själv ville. Tror verkligen det blir bäst då. Kram!


   1. Lisa skriver: 14 maj 2020 kl 13:47

    Det är så det märks att du är proffs på riktigt! 😄 Här lagas det mest mat i morgonrock…


    1. Lisa skriver: 14 maj 2020 kl 13:49

     Hoppsan, svarade visst på fel kommentar! Skulle vara svar på min egen nedan (inga tomatfläckar på vit klänning = proffsigt!).


 3. Lisa skriver: 14 maj 2020 kl 10:01

  Så fint! Har beställt den vita klänningen med knapparna – kommer nog dock inte själv våga mig på att laga tomatsås i vitt siden! 😅 (Obs absolut ej kritik! Supervackert samarbete, och det är ju en historia du berättar.)


  1. Sofia Wood skriver: 14 maj 2020 kl 10:53

   Så härligt, den är så himla fin och lyxig på! Hehe och nej, ett förkläde kan absolut vara att rekommendera (även om jag faktiskt klarade mig utan fläckar!)


 4. Ida-Karolina skriver: 14 maj 2020 kl 10:56

  Håller med Moa, så vackert! Allt, maten, kläderna, du, omgivningarna. Jag blir alltid så sugen på att testa dina recept, dessvärre infaller det oftast när jag sitter på jobbet och är långt från köket… 😉 Men nån gång ska väl tajmingen vara rätt. Tack för all inspiration! Ha en härlig dag


 5. Johanna skriver: 14 maj 2020 kl 11:11

  Underbart vackert!


 6. Elin Häggberg // Teknifik skriver: 14 maj 2020 kl 11:46

  Håller med Anna! Vilket fantastiskt fint och genuint samarbete. Bilderna är så vackra och jag blev sååå inspirerad att testa detta recept. 🙌


 7. Åsa skriver: 14 maj 2020 kl 11:51

  Underbart! Jag tycker du är mycket skicklig på det du gör!!


 8. Vivi skriver: 14 maj 2020 kl 12:11

  Vilka vackra bilder!! Den där, där du sitter och tittar upp – den har allt! Börjar gråta nör jag tittar på den… haha! Vackra själ! <3


 9. anna skriver: 14 maj 2020 kl 14:23

  åh du är verkligen så himla vacker Sofia!


 10. Frida skriver: 14 maj 2020 kl 14:50

  Wow vad du passade i de här klänningarna alltså! Särskilt den svarta! En dröm!


 11. Sara skriver: 14 maj 2020 kl 16:08

  Samarbeten kan inte bli bättre och mer inspirerande än såhär! Hoppas du kommer fortsätta samarbeta med Mira Wickman också. Så drömmigt och inspirerande allt.


 12. Hanna skriver: 14 maj 2020 kl 19:13

  Sofia! behöver din expertis! Jag ska snart flytta in i en etta på 55 kvm. Har inga möbler med mig för har bott utomlands senaste åren. Var börjar jag? Hur ska jag tänka? Tar så gärna emot tips och inspiration från dig!


 13. Hanna skriver: 14 maj 2020 kl 19:13

  Sofia! behöver din expertis! Jag ska snart flytta in i en etta på 55 kvm. Har inga möbler med mig för har bott utomlands senaste åren. Var börjar jag? Hur ska jag tänka? Tar så gärna emot tips och inspiration från dig!


 14. Hanna skriver: 14 maj 2020 kl 20:33

  Vacker som en dag🌸


 15. Sophie skriver: 15 maj 2020 kl 09:56

  Gu så fint! Både klänningar och mat <3 Jag har en önskan om blogginlägg, kan inte du prata lite mer teknik? Typ hur gör man för att faktiskt få sådär pyttesmå morotskuber till mirepoixen? Man förstår ju typ, skär så litet du kan men det är ju fett svårt ändå. Skulle va kul med mega nördiga matteknik inlägg, typ om mirepoix, om hur man hackar sin vitlök på bästa sätt etc. Kanske är ett hacka mat-tips inlägg jag vill ha egentligen? Så jävla jävla fin blogg har du iaf <3


 16. Sophie skriver: 15 maj 2020 kl 09:56

  Gu så fint! Både klänningar och mat <3 Jag har en önskan om blogginlägg, kan inte du prata lite mer teknik? Typ hur gör man för att faktiskt få sådär pyttesmå morotskuber till mirepoixen? Man förstår ju typ, skär så litet du kan men det är ju fett svårt ändå. Skulle va kul med mega nördiga matteknik inlägg, typ om mirepoix, om hur man hackar sin vitlök på bästa sätt etc. Kanske är ett hacka mat-tips inlägg jag vill ha egentligen? Så jävla jävla fin blogg har du iaf <3


  1. Sofia Wood skriver: 15 maj 2020 kl 10:45

   Ja vad roligt! Jag var ju helt chockad när jag såg statistiken över hur många som läste inlägget om hur jag skär en avokado så det borde ju verkligen finnas intresse för lite mer teknik! https://sofiawood.elle.se/steg-for-steg-sa-skar-du-perfekt-avokado/


 17. Nicolina skriver: 15 maj 2020 kl 11:54

  så genuint och genom-fint inlägg både i text och bild <3 (tycker att du passar jättebra i denna romantiska/klassiska stilen!)


Dela på:
Laddar