Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Receptet på mitt bananbröd och en fråga

Bland mina recept är bananbrödet jag gjorde 2016 säkert topp tre bland de som blivit mest populära. Och de senaste veckorna har det bakats som aldrig förr, varje dag är det nya versioner som görs och postas, så himla roligt. Och ytterst förståeligt, det är enkelt, gott, använder upp gamla bananer (ju svartare desto godare kaka!) och håller länge. Perfekta att äta som det är, med jordnötssmör och flingsalt eller rostat med lite smör. Men så insåg jag att jag faktiskt aldrig postat det här på bloggen och det måste jag såklart göra.

Annons

Sofias Bananbröd

100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
5 mogna bananer, varav 4 mosade och 1 delad på längden
3 1⁄2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1⁄2 tsk salt
1⁄2 tsk äkta vaniljpulver
1⁄2 tsk malen kanel
smör + potatismjöl till formen

Till servering: jordnötssmör och flingsalt

Värm ugnen till 175°. Smörj en brödform (cirka 25 x 12 cm) och mjöla den med potatismjöl.

Vispa smör och strösocker med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa upp äggen, rör ned 4 mosade bananer och häll sedan ned blandningen i smörsmeten. Vispa till en fluffig smet.

Blanda alla torra ingredienser väl i en skål.

Rör ned blandningen – lite i taget – i smeten.

Häll smeten i formen och toppa med den delade bananen med snittytan uppåt.

Annons

Grädda tills brödet är gyllenbrunt, cirka 60 minuter. Låt svalna och servera i tjocka skivor.

Servera med jordnötssmör och flingsalt.

Variation
Rör också ned en näve grovhackad mörk choklad eller hackade nötter, till exempel valnötter eller mandlar, i smeten. Det går också bra att skikta ner lite kakao i mjölet för en chokladbanankaka.

***

Sen har jag en fråga, jag fick en kommentar om att posta söndagsrecepten jag gör i Stories på Instagram här också, vill ni det? Alltså för att det ska vara enkelt att tillgå. Eller blir det tjatigt?

Jag har lite av en svacka, känner mig osäker på vad ni vill läsa här, vad det är som ni är intresserade av och kanske framförallt vad jag kan bidra med som inte någon annan redan gör bättre. Fiskar inte efter komplimanger utan känner mig lite rådvill..

Kram, vi hörs sen <3

 

67 kommentarer till “Receptet på mitt bananbröd och en fråga”

  1. Erika skriver: 20 april 2020 kl 16:42

    Ja, jättebra om de finns här med så att man kan skriva ut och sätta in bland sina favoritrecept.


  2. My skriver: 24 april 2020 kl 20:31

    Haha alltså bestämde mig för att baka denna eftersom det finns så sjukt mkt bananer på mitt jobb nu (stort kontor med fruktleverans varje vecka men de flesta är permitterade eller jobbar hemma.men jag måste dit). Läste och tyckte det var konstigt att det inte var mjöl i receptet men litar ju blint på dig. Hade ingen brödform men tänkte att jag bakar i en pajform då… detta blev ju någon slags konstig banankladdpaj?! Läste genom hela receptet flera gånger och NU ser jag att mängden mjöl liksom hamnat i samma mening som bananerna. Så jag missade den haha. Jaja det blev gott ändå men ändå lite besviken på mig själv för det är en sån hype kring bananbröd. Ändå är detta andra gången jag misslyckades hahaha!


  3. Johanna skriver: 28 maj 2020 kl 08:57

    Jättegärna dina söndagsrecept här 🙂


Dela på:
Laddar