Jag har alltid tänkt att mitt matintresse är direkt nedärvt från mamma och min svenska sida men ju mer jag funderat på det har jag insett att det faktiskt är så att en hel del också kommer från min australiensiska familj, framförallt den delen som gäller umgänget kring mat och dryck. När jag tänker på australiensisk mat så tänker jag mycket just på den sociala sidan av måltiden, det som inte bara är vad mad har på tallriken utan också att stå och hänga vid en köksö och prata medan man förbereder maten ihop, att alltid duka fram kex och någon ost, en god dip och ett krispigt kallt glas innan maten och att prata och verkligen umgås runtomkring. Det känns som hela min förälskelse i ost och kexbrickan är väldigt färgad av det sättet att äta på. Eftermiddagskex snarare än eftermiddagsbulle och så vidare. Som barn var jag besatt av Shapes och Taramosalatadipp , idag är det lite mer avancerat. Men jag har länge verkligen velat utforska och komma närmare mitt australiensiska matarv och därför kändes det så himla roligt när australiensiska vinhuset Lindeman's hörde av sig och föreslog att vi under de närmsta 6 månaderna tillsammans skulle utforska just australiensisk mat och vin. Lindeman's grundades 1843, idag säljs deras produkter som klimatneutrala på Systembolaget och de finns även i dagligvaruhandeln med deras alkoholfria alternativ. Så för att fira starten av detta samarbete och den receptsamling ni kommer få varje månad det närmsta halvåret så har jag dukat upp en riktigt härlig ost och kexbricka och bjuder på min Auntie Annas bästa recept på hembakade ostkex med cheddar. I glasen är det Lindeman's Chardonnay Pinot Noir Muscat NV, ett bubbligt alkoholfritt vin med noter av aprikos, citronzest, fläder och gula äpplen, perfekt såhär som en aperitif eller till skaldjur och kycklingrätter. Jag är så peppad på att göra de här recepten och lära mig mer det närmsta halvåret, hoppas ni ska känna det samma. Tills dess, min fasters fantastiska ostkex: AUNTIE ANNAS CHEDDARKEX 150g vetemjöl 2 msk special vetemjöl 1 krm cayennepeppar 125 g smör, kallt i kuber 2 msk parmesan 120 g cheddarost, riven 1-2 msk isvatten 1 tsk blå vallmofrön Värm ugnen till 180°C. Blanda torra ingredienser i en stor skål och nyp i smöret i mjölet snabbt. Vänd ner parmesan och cheddar och precis nog med vatten för att degen ska gå ihop. Knåda till en smidig deg. Forma degen till en rundel och slå in i plastfolie och låt vila i kylen ca 1 timme. Skär degen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 20 minuter tills kexen är gyllene. Strö över lite blå vallmofrön och låt svalna. När kexen svalnat kan de förvaras i upp till en vecka i glasburk.