Dags för nästa stopp i mitt roliga samarbete som jag har med det australiensiska vinhuset Lindeman's! Jag ska som jag berättat om tidigare under det närmsta halvåret tillsammans med dem utforska mitt Australiensiska matarv och lära såväl som laga mig igenom favoriterna i det brokiga, mångkulturella köket. Den delen av det australiensiska köket som jag känner minst till är nog egentligen den som ses som det mest traditionella, det som härrör till det brittiska. Vi har aldrig ätit så mycket av den typen av mat hemma, men samtidigt vet jag ju mycket väl hur stor del av det vardagliga köket det är för många. Och jag ju vet exakt hur gott det doftar när man promenerar in på Victoria Market och känner doften av alla nybakade pajer och hur de frasiga små skapelserna packas in i bruna papperspåsar innan de lämnas över med ett here ya go love. Romantisering much? Japp men låt mig ha det en liten stund, jag längtar så mycket. Nåväl. Så mitt andra recept, för att matchas med Lindeman's Bin 50 Shiraz som har inslag av björnbär, peppar, blåbär, hallon och viol, var tvunget att bli en version på precis de där smöriga frasiga pajerna. Vinet är nästa blålila i tonen, ska gärna serveras runt 16°C och funkar bra till både lättare kötträtter såväl som smakrika vegetariska. Det traditionella är att dessa pajer fylls med kött och serveras med en slags tomatsås som påminner om en mindre söt, lite vinägerstinn ketchup. Men eftersom det här ändå ska var mitt recept har jag gjort en version med svamp och lök men som har samma mustighet som en köttpaj. Australiensiska småpajer 6 st 200 g skogschampinjoner 200 g portabellosvamp 150 g shiitakesvamp 25 g smör 2 stora schalottenlökar 1 msk tomatpuré 2 msk vetemjöl 4 dl svamp eller köttbuljong 1-2 msk worcestershire sås Salt & peppar 250 g smördeg 1 ägg Till servering: grönsallad och tomatsås Skär svampen i grova bitar och stek på hög värme tillsammans med lite salt i en torr stor gjutjärnsgryta tills all vätska kokat ur. Sänk värmen och lägg i smör och hackad lök, salt och peppar. Stek tills löken mjuknat och svampen fått fin färg. Rör i tomatpurén och stek fem minuter så tomatpurén karamelliseras lite. Pudra över vetemjöl och låt steka ytterligare en liten stund under omrörning. Häll på buljong och låt sjuda tills vätskan reducerat in, ca 45 min. Smaka av med 1 tsk worcestershire sås och ytterligare salt och peppar om det behövs. Värm ugen till 200°C varmluft. Klä botten av muffinsformar, gärna i silikon, i smördeg och fyll till toppen med svampfyllning. Täck ovansidan i ytterligare smördeg, trimma och fukta kanterna och nyp ihop. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ugnen i 40 minuter eller tills pajerna är djupt gyllene och frasiga. Servera med en krispig grönsallad och tomatsås.