Vi har kommit till det sista av mina recept för Lindeman's där jag i en serie under året utforskat det australiensiska köket. Det har varit så roligt att ta fram de här recepten, fått fundera över matminnen och vad den eklektiska matkulturen bär. Så för att knyta ihop säcken och just hylla det breda spektrat av influenser tänkte jag att mitt sista recept ska bli ett hopgifte av australiensiskt och det svenskt. Nämligen en bakad vaniljkrämspaj, eller baked custard som det heter på engelska och solmogna svenska jordgubbar som odlats nära där vi bor. Bakad custard i olika former är det godaste jag vet. Det är som en anglosaxisk version av fransk crème brulée men enklare och mindre sött, en släkting till puddingar av olika slag. Som liten fick jag äta riscustard, olika bakverk som fylldes med vaniljkrämen och blandades med frukt och om det var riktigt speciellt, med choklad utförd i den. Svenska bär är den absolut perfekta kompanjonen till de här anrättningarna. Idag har jag använt jordgubbar men detta kan du också toppa med vinbär, björnbär, smultron, krusbär eller blåbär - fantasin sätter gränserna. Jag har matchat mina pajen med Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé, ett bubbligt rosévin med inslag av smultron, granatäpple, blodapelsin och vit persika vilket är en utmärkt partner till den frasiga söta pajen. Som ni vet vid det här laget grundades Lindeman’s 1843 och är en av de mest populäraste vimakarna i Sverige. Vinerna säljs på Systembolaget och deras alkoholfria alternativ finns även i daglivsvaruhandlen. Lindeman’s är klimatneutrala. Det innebär att man mäter 100 % av sitt koldioxidavtryck inklusive odlingen av druvorna, skörden och vintillverkningen såväl som paketeringen och båttransporten från Australien. Utöver det mäter man även avtrycken fram till butik och hela vägen ut till konsument och återvinningen av flaskan eller förpackningen. Dessa jobbar man kontinuerligt med att minska och de som ändock genereras kompenserar Lindeman’s till 100%. För att mäta sina avtryck jobbar Lindeman’s med internationellt erkända The Carbon Trust som är en fristående organisation grundad i UK, av Blair-administrationen 2001. Nu vidare till det sista receptet, hoppas det ska bli sommarens paj för dig med och hoppas du gillat hela serien, för mig har det varit jättekul att göra! Bakad custard med jordgubbar 6 portioner Pajbotten: 3 dl vetemjöl 0,5 dl specialvetemjöl 0,5 dl strösocker 90 g kylskåpskallt smör, skuret i kuber 1 ägg isvatten Vaniljkräm: 3 ägg 1 tsk vaniljessens 2 msk strösocker 4,5 dl mjölk, 3% 1 liter jordgubbar, eller andra passande bär 2 msk ljus sirap Sikta samman mjöl och socker i en stor skål och nyp i smöret. Rör i äggen och stänk över vatten tills degen håller samman. Knåda ihop till en degboll på ett mjölat bakbord och slå sedan in i plastfolie. Lägg i kylen 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till en stor rundel, ca 0,5 cm tjock. Rulla ut över en pajform med avtagbar låg kant. Lägg över ett bakplåtspapper och fyll pajformen med torkade bönor eller ris. Baka i 10 minuter. Ta ut pajen och hall av bönor och släng bakplåtspappret. Baka ytterligare 10 minuter tills pajdegen är gyllene och krispig. Vispa samman ägg, vanilj och socker. Värm mjölken tills den är rykande het, men inte sjuder och vispa sedan ner i äggblandningen. Häll vaniljkrämen i pajskalet och baka i 25-30 minuter eller tills vaniljkrämen stelnat.Låt svalna och ställ sedan in i kylen minst 30 minuter. Fyllpajen med bär och pensla över sirap. Servera med ett iskallt krispigt glas Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé