En av de saker jag frågas om allra oftast är om jag inte kan göra fler veganska pastarecept. Ibland är det jätteenkelt och ibland är det svårare, framförallt eftersom jag använder mycket ost i min matlagning. När jag har försökt jobba med ersättningsprodukter har jag ofta upplevt dem som lite svåra och kanske att jag även varit lite lat där och inte utforskat allt som finns ordentligt. Eftersom jag har skrivit om det rätt öppet här på bloggen vet jag också att jag inte är ensam bland er som läser att känna såhär. Jag blev därför lite förvånad när Violife frågade om de fick utmana mig att var med i den globala utmaningen Veganuary Challenge - som i grund och botten handlar om att prova äta veganska måltider under januari månad, men de var rätt säkra på att jag var precis rätt person att utmanas. Violife mål med Veganuary Challange är nämligen att sprida vegansk matinspiration och framför allt att sänka ribban för de som tycker att det känns krångligt, svårt eller mindre gott att äta veganskt. Och ja, det lät ju onekligen passande för mig - och hur svårt skulle det egentligen kunna vara? Well, inte alls så svårt visade det sig. Jag gav mig på att göra Mac'n' Cheese och efter lite experimenterande så satt receptet riktigt bra. Tricket visade sig ligga i att både göra en slags lökbechamel, använda Violife Block som smälter perfekt och att öka på umamin med vit miso och torkat vitlökspulver. All in all, här kommer ett grymt recept på vegansk Mac'n'Cheese från en omvänd tidigare skeptiker. Hoppas ni ska gilla! Fusilli Cheesy Pasta Bake 300 g Fusilli pasta 2,5 msk vegansk smör 1 gul lök, finhackad 2 msk mjöl 3 dl plantbaserad grädde 1 tsk vit miso 1/2 tsk vitlökspulver 1 krm cayennepeppar 250 g Violife Mature Cheddar Flavour Block, riven 100 g Violife Original Flavor Block, riven 1 dl persilja, finhackad Salt & Peppar Du behöver även: 1 springform med avtagbar kant 1 bakplåtspapper Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen och häll av. Skölj i svalt vatten och ställ sedan åt sidan. Smält smöret i en stor panna och vänd ner löken. Fräs tills löken är genomskinlig men inte tagit färg. Pudra över mjölet och fräs tills mjölet börjar få lite färg, 2 minuter. Vispa ner havregrädde, misopasta och vitlökspulver och sänk sedan värmen till lägsta. Rör ned riven Violife Mature Cheddar Flavour Block och Violife Original Flavor Block och rör tills det smält till en slät sås. Ta helt av värmen, rör ned finhackad persilja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Vänd sedan ner pastan i såsen och blanda väl. Värm ugen till 180°C. Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen och kläm sedan fast kanten över pappret. Fyll formen med pastan och baka sedan i 30 minuter. Pastan ska bli lite gyllene ovantill, mörknar den för fort så ligger du bara lite folie över. Låt svalna och stelna lite i ca 5-6 minuter ochs servera sedan i generösa tårtbitar tillsammans med en krispig och pigg grönsallad.