Sakta sakta har jag börjat klä rummen här hemma för vinter. Även om jag är långt från sugen på att plocka fram våra gamla juldukar tycker jag det är så himla fint att få in säsongen redan nu. Ljusslingor, nån girlang, en fin stjärna, en ljusstake som fått en bra plats, vad som lagas, hur det doftar här hemma. Tillsammans med Rum21 har jag börjat rusta för årets mysigaste tid, både med sådant som är gammalt och nytt här hemma, för hos Rum21 finns just ett fint utbud av vackra klassiker såväl som modern design. Hemma hos oss tycker jag om att hänga girlanger över tavlor och speglar till vintern. När julen närmar sig kommer mina vanliga gamla apelsin och popcorngirlanger komma fram också men än får de vänta en stund. Tills dess får girlangerna i papper av stjärnor och cirklar göra sällskap med kransar så som den här vackra i mässing som hänger på morfars gamla bokskåp. På kakelugnen i sovrummet står ljusstaken från Klong med fyra ljus. Den köpte jag vintern innan Otis kom så den är nu inne på sin åttonde jul här. Vissa år använder jag den som adventsljusstake och tänder ett ljus åt gången men de flesta år får den lysa med alla fyra ljusen samtidigt en längre period än så. Jag tycker det är så fint att den både är i silver och i mässing, som små guldiga pölar där på det blommiga. På 40-tals skåpet står min gamla Josef Frank kandelaber, den fick jag i doppresent av min pappa och den har följt med sedan dess. Jag tänder den inte så ofta men på julafton har den en självklar plats som tänd efter vi pustar ut efter jullunchen, men då får den nog komma ner härifrån. Här på det lilla pelarbordet ska jag närmare jul ha en liten skranglig bordsgran tänkte jag. Tills dess har två av min styvmammas plexiglaskonstverk kommit upp på väggen och lyser upp tillsammans med Akari-lampan i papper och den lilla mässingslampan med snäckskärm i mässing rottingdetaljer, som Paavo Tynell formgav 1941. I dörröppningen in mot vardagsrummet hänger en fin dekoration, en skir mistel i blank metall och vita porslinspärlor. Den är ny för i år och jag absolut älskar den, den kommer bli en klassiker här hemma år efter år. I vardagsrummet hänger en stjärna på ett nytt ställe, nämligen direkt mot kakelugnen, utan en lampa i. Det är för att jag tycker djupt rött är den vackraste färgen mot petrolgrönt. I jul ser jag mig själv sitta här i Little Petra-fåtöljen, som ju faktiskt stod på min egna julönskelista i flera år innan den blev min, en sprakande brasa framför mig, kanske ett bubbligt kallt glas i handen. På soffbordet har några amaryllisar stått sen de var alldeles knoppiga och stängda för ett par veckor sen. Efter att några blommat över har jag knäckt av de vissna blommorna, sparat resten och fyllt på med ljusgrön och vit blomstermorot. Vasen är en mellanhög vas på fot i klarglas från danska Holmegaard, den är i precis lagom storlek för alla möjliga slags buketter, en riktig klassiker. Ute på balkongen står sig fortfarande höstblommorna men de har fått sällskap av en ljusslinga. Här tänker jag att jag ska ha massor med granris och fler ljus när det närmar sig advent, det lyser in så fint på kvällarna när vi sitter vid matbordet redan nu. I maten jag lagar just nu syns vintern också. Julsmakerna får vänta men saker såsom den här caesarsalladen på svartkål med ett pocherat ägg och stora surdegskrutonger, ett recept från min första bok, serveras desto oftare. Ni måste prova det här receptet, det är så otroligt gott med just svartkål! Ingredienser: 200 g svartkål 2 tjocka skivor surdegsbröd, gärna dagsgammalt 1 1⁄2 msk olivolja salt och nymalen svartpeppar 1 äggula 1 vitlöksklyfta, finriven 1 msk finhackade sardeller 1 msk kapris 1 msk standardmjölk (3 % fett) 1 msk vitvinsvinäger 1 rågad tsk dijonsenap 2 dl riven parmesan 3⁄4 dl neutral matolja, t ex solrosolja 4 ägg, helst rumstempererade 1 liter vatten 2 msk ättika Värm ugnen till 175°C. Riv brödet i bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och salta och peppra. Rosta i ugnen tills brödbitarna fått fin färg, ca 10 minuter. Låt svalna. Ansa, skölj och riv svartkålen i mindre bitar. Mixa äggula, vitlök, sardeller, kapris, dijon, mjölk, vinäger och nästan all parmesan. Fortsätt mixa samtidigt som du tillsätter oljan i en fin stråle. Smaka av Värm vatten och ättika i en liten kastrull och dra ned värmen precis innan det börjar sjuda. Knäck ett av äggen i en liten kopp. Snurra vattnet med en sked för att skapa en virvel och stjälp sedan snabbt ner ägget. Fös försiktigt samman det med en sked om vitan flyter ut. Sjud sakta i ca 3 minuter. Ta upp ägget med en hålslev och låt rinna av på lite hushållspapper. Upprepa proceduren med resten av äggen. Massera svartkålen med merparten av dressingen, servera resten vid sidan av och toppa med krutonger, sista parmesanen och pocherade ägg. Kika in hos Rum21 för att ta del av deras sortiment här, kanske finns där en tidig julklapp till dig själv eller någon annan som också vill klä hemmet för en vackrare och ljusare vinter.