Kanske har du märkt det i vinden och hur solstrålarna letar sig längre in i rummen, kanske har att du märkts det i hur smutsiga fönstren är eller så har du märkt det i hur hemmet sakta nötts av vintern och allt innevarande. Men nu är våren faktiskt på intåg och med det börjar det bli dags att vårfixa, göra det där man gått och tänkt på och ställa allt till rätta igen. Tydligast är det i köket tycker jag, det är få andra rum man nöter och använder sig av på samma sätt. Att göra köket redo för vår behöver inte vara något jättekrångligt, dyrt eller tidskrävande utan man kan med ganska enkla medel återställa, reparera och vårda och samtidigt få en känsla av att det har bilvit vårfint. Mest handlar det om att hitta en rutin i de där sällan-grejerna, sånt man inte gör små ofta men som man ändå verkligen tjänar på. Tillsammans med Cylinda tänkte jag därför här komma med en lista på vårfix att göra i köket och visa vad jag själv precis har gjort hemma hos oss. Vi har Cylindas spishäll och ugn hemma i stan och är mycket nöjda, det är prisvärda maskiner som inte krånglar som är anpassade efter vardagslivet, utan onödiga finesser man inte har nytta av. Cylindas hela idé är att de vill skapa en enklare vardag och det tycker jag man lyckas med, men enkelhet och funktionalitet. Nu ska både spishällen och ugnen få sig en genomgång inför våren, men mer om det lite längre ner. Grovrengör och olja in dina träskärbrädorNån gång per år är det värt att olja skärbrädor i massivt trä. En skärbräda som tas om hand om håller en livstid, så diska skärbrädan noga med varmt vatten och gnid den sedan med grovt salt och en citronhalva. På så sätt kommer du ner på djupet. Diska sedan av skärbrädan igen och inspektera den. Är det någon yta som skulle må bra av att sandpappras lite? Använd då ett fint sandpapper och slipa försiktigt. Torka skärbrädan noga, eftersom trä sväller och spricker ska skärbrädorna aldrig stå i blött. När de torkat är det dags att olja in, jag gör det gärna med ekologisk kallpressad kokosolja eftersom den är dryg och inte härsknar. Använd lite olja åt gången, det är bättre att behöva gå över den två gånger än att den blir övermättad och kladdig. Nu är skärbrandan redo för dagligt bruk och rengöring ytterligare ett år!Gå igenom alla gjutjärns- och kolstålspannorLikt träskärbrädor håller gjutjärns- och kolstålpannor en livstid bara du tar hand om dem. En gjutjärnspanna som blivit torr och ofta bröder fast mat kan man rädda med salt och fett. Häll ett lager grovt salt i pannan och hetta upp på på spisen på hög värme. Rör runt med träslev då och då och stå i 30 minuter. Häll av saltet och låt pannan svalna lite. Häll sedan i ett tjock lager rapsolja och låt sedan värmas på låg värme i 45 minuter. Skölj ur pannan med enbart varmt vatten och torka sedan torr med hushållspapper. En kolstålspanna som behöver brännas in tar du enklast hand om genom att stryka ut ett mycket tunt lager rapsolja i hela pannan och sedan ställa in i ugnen på högsta värme i 10 minuter. Låt svalna och upprepa en eller två gånger så har du en perfekt nonstick panna därefter. Kom ihåg att kolstål precis som gjutjärn inte ska diskas med diskmedel utan enbart varmt vatten och sedan torkas ur. Rengör ugnen Vår ugn från Cylinda är den här modellen som enkelt själv-rengör sig tack vare pyrolysfunktionen. Då behöver man bara torka av ugnen med en fuktig trasa innan sedan kör man pyrolysprogrammet där ugnen förenklat förklarat hettas upp till en mycket hög temperatur som bränner bort all smuts. Det är inget man behöver eller ska göra allt för ofta men det passar perfekt till vårrengöringen. Har din ugn inte pyrolysrengöring fungerar det också bra att spraya hela insidan av ugnen med såpalösning och låta stå på 150°C i en timme. Då är det bara att torka bort all smuts direkt efter. Gör spishällen riktigt blankMånga är vi nog som har blandat en sprayglaska med Ekotipsets recept på mirakelmedel hemma - 2 dl ättikssprit 12 %, 5 droppar handdiskmedel, 3 dl vatten. Men visste du att ingrodda fläckar på både nya glashällar och gamla spismodeller får man bort med en lätt fuktad sockerbit som man gnuggar mot fläcken och sedan avslutar med mirakelmedlet? Fungerar varje gång! Tvätta (och kanske byt) gardinerÄr du sådan som byter gardiner efter årstid? För många som har fönster som drar mycket kan det vara skönt med ullgardiner under vinterhalvåret, eller så har du det som vi har hemma hos oss, med jättestarkt solsken i köket som nästan gör det omöjligt att stå vid spisen utan att bländas på eftermiddagarna under sommarhalvåret. I båda dessa fall är det skönt med tunna luftiga gardiner till våren, själv har jag precis hängt upp vita spetsgardiner och den som lyssnar på podden vet precis vem som var inspirationen till det.Slipa knivarAtt ha vassa knivar gör matlagning roligare (och säkrare!) och att underhålla bladen tycker jag egentligen man ska göra löpande under hela året men såhär till våren är det perfekt att skicka iväg dem på en professionell slipning. Gör man det då och då kan en kniv hålla nätan hur länge som helst. Putsa silverbestickSilverbestick putsas enkelt genom att man lägger lite ugnsfolie i botten på diskon och strör över ett lager med vanligt bordssalt Lägg i alla dina silverbestick och häll över hett vatten. På några sekunder kommer även de mattaste silverbesticken vara skinande rena. Bara att diska av och torka sen. Ta tag i det där lilla extra Ofta går i alla fall jag runt och funderar på roliga små saker och projekt jag vill göra hemma, sånt som inte är direkt nödvändigt utan bara det där lilla extra. Ta tag i det såhär till vårfixet! Det kan vara att sätta upp en tavla i köket, skruva upp en knopplist eller varför inte som jag nu gjort i köket - måla om. Det har varit vanlig Stockholmsvit här inne tidigare men eftersom det är så otroligt soligt ville jag måla väggarna i en lite varmare ton. Det blev en mjukbeige färg och medan jag gjorde det hämtade jag ner några andra stolar från vinden och bar upp de röda en stund. Vi har haft en hampamatta här inne tidigare som tyvärr skadats så nu letar jag efter en annan matta jag vet att jag har någonstans på vinden som ska komma ner här sen. Små saker som ger en känsla av vårfint! Har du tips som jag missat för ett vårfixat kök? Fyll då på med tips i kommentarsfältet!