Det är något speciellt med vad man bjuder på till vinter och advent - det får gärna vara en kombination av klassiska smaker men helst på ett lite oväntat sätt. Vissa sånna abrovinker blir ju sedan modern klassiker - vem minns inte när vi började äta pepparkakor med mögelost eller varför inte den kylda vita glöggen med stora klirriga isbitar i coupeglas. Personligen skulle jag säga att jag rätterna jag gör såhär års är 40 % traditionella och 60% lite twistade, där någonstans brukar jag tycka det är roligast. Dessutom tycker jag att det nu mer än kanske någonsin är viktigt att försöka göra det relativt enkelt för sig själv. Därför har jag i samarbete med Cylinda tagit fram fyra enkla men också lite annorlunda och härliga recept att bjuda på i vintertid. Att ta fram enkla recept tillsammans med Cylinda är ganska självskrivet . Deras egna slogan är nämligen En enklare vardag - och ja, precis så är ju deras produkter också. Själv har jag en spishäll och en stor och mångsidig ugn från dem, båda precis lagom proffsiga, användarvänliga och framförallt anpassade efter ens vardagliga behov. För recepten jag gjort ville jag både vandra ner för memory lane, göra något jag inte alltid gör men också tänka på balans i sötma och sälta. Därför har jag gjort olivoljerostade röda vindruvor med blåmögelost och salta kex, nötfri rocky road med trippelchoklad (som du lika gärna kan göra dubbel sats av för den äts upp så snabbt) och så två varianter på australiensiska Lamingtons, en traditionell version och en där den tunna mjölkiga chokladglasyren täcker mjuk pepparkaka och är toppad med apelsinzest. Tanken är att du varken ska behöva förbereda in i all oändlighet eller slita ut dig i köket, det finns nämligen en hel del genvägar att ta här. Och vem vet - kanske blir någon av dessa framtida klassiker hemma hos dig? Hoppas det! Olivoljerostade röda vindruvor med blåmögelost och salta kex500 g röda vindruvor1 msk olivolja1 stor nypa flingsalt250 g blåmögelost, tex Saint Agur, Roquefort eller blå kornblomst.nymalen svartpepparTill servering: salta kexVärm ugnen till 200°C. Lägg vindruvorna i en lite form och ringla över olivolja och salt. Baka i ugnen i 25-30 minuter och låt sedan svalna lite.Skeda ut osten över en tallrik och toppa med vindruvorna och druvjuicen från formen. Mal över lite svartpeppar och servera med salta kex eller skivor av god seg baguette.Nötfri rocky road med trippelchoklad 200 g mjölkchoklad100 g mörk choklad2 dl marshmallows, skurna i små bitar15 kolor, Werthers mjuka, delade i mindre bitar2 krm flingsalt50 g vit choklad, hackad1 dl kanderat apelsinskal1/2 dl rostade kokosflakesBryt mjölkchokladen och den mörka chokladen och smält försiktigt över ett vattenbad.Blanda 1,5 dl marshmallows, de delade kolorna, och merparten av flingsaltet i en skål och vänd sedan ned den smälta chokladen.Blanda väl och skeda sedan ut på en bakplåtspappersklädd tallrik i en ca 2 cm tjock rektangel.Strö över hackad vit choklad, de kvarvarande marshmallowsen, flingsalt, de kanderade apelsinskalen och kokosflakes.Låt stelna och skär sedan upp i centimeterstora bitar.Pepparkaks-Lamingtons 1 stor mjuk pepparkaka, färdigköpt eller egenGlasyr:400 g florsocker50 g kakao125 ml mjölk80 g smören nypa saltresten av 1 stor apelsinSkär den mjuka pepparkakan i kuber och ställ i frysen 30 min.Gör glasyren genom att smälta smöret och blanda med mjölken i en stor skål. Skikta samman florsocker, kakao och salt och vispa sedan pö om pö ner i smör och mjölkvätskan. Vispa till en helt slät glasyr med en lönnsirapslik konsistens.Doppa varje kakbit i glasyr och ställ på ett galler och upprepa sedan med resterande bitar. Riv över apelsinzest och låt stelna nån timme och njut sedan!Klassika LamingtonsKaka:125 g smör, rumsvarmt220 g strösocker1/2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt3 ägg260 g vetemjöl4 tsk bakpulver1/2 tsk salt125 g mjölk, 3%Glasyr:400 g florsocker50 g kakao125 ml mjölk80 g smören nypa saltRiven kokos, ca 100-150 gVärm ugnen till 180°C. Smöra en bakplåt, 20x30 cm och klä i bakplåtspapper och lämna ett överhäng runtom så kakan blir enkel att ta ur formen sen.Skikta samman mjöl och bakpulver och ställ åt sidan.Vispa smör, socker och vanilj med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa i ett ägg åt gången och var noga med att smeten ska var helt slät innan nästa ägg går i.Vänd i hälften av mjölblandningen följt av hälften av mjölken och upprepa sedan samma procedur.Häll smeten i formen och baka i ca 25 minuter eller till en sticka kommer ur torr.Låt vila 10 minuter innan du vänder ut kakan på ett galler och låter svalna. Trimma och skär kakan i kuber och lägg in i frysen i 30 minuter.Gör glasyren genom att smälta smöret och blanda med mjölken i en stor skål. Skikta samman florsocker, kakao och salt och vispa sedan pö om pö ner i smör och mjölkvätskan. Vispa till en helt slät glasyr med en lönnsirapslik konsistens.Häll lite kokos i en skål, det är bäst att ta lite åt gången så kokosen inte blir kladdig.Doppa varje kakbit i glasyr och vänd sedan i kokos. Ställ på ett galler och upprepa sedan med resterande bitar. Låt stelna nån timme och njut sedan!