Nu såhär i övergångstider känns det inte alltid helt självklart vad som passar att bjuda sina gäster på som en festlig måltid. För visst är det ändå så att säsongsbunden mat alltid är den trevligaste, festligaste och definitivt roligaste att ställa fram på bordet. Men när vi är där vi är just nu, då vi lämnat sommarens grillmiddagar och jordgubbskålar men ännu inte stigit helhjärtat in i långkokta rödvingrytor, känner i alla fall jag att jag söker efter ett mellanting. Mitt förslag är därför att du, precis som jag välkomnar den franska Grand Aiolin in i ditt liv. Stjärnan i rätten är såklart den goda hemgjorda aiolin (klar på 10 sekunder med en mixerstav) men också de många olika små tillredda grönsakerna. Purjolök och knipplök som fått koka och ge smak åt buljongen och vinet som sen ska tillreda musslorna och den pocherade torsken, de pepparrotstinna rödbetorna eller potatisen som vänds i pesto medan den fortfarande är varm. Tillsammans är de en perfekt rätt såhär när vi kliver vidare mot kallare tider. Till det här serverar jag smör och tomatbakade stora vita bönor och ett riktigt gott bröd eftersom man kommer vilja skopa upp precis allt från sin tallrik, jag lovar. Jag älskar att laga mat på det här viset, det är enkelt men elegant, socialt och man lägger själv ribban för hur länge man vill stå i köket. Att jag själv gärna står här inne så länge som det går är väl ingen större hemlighet, det är både min avslappning men också mitt jobb och jag trivs verkligen i vårt kök i all sin enkelhet. Förra året började jag jobba med Cylinda och blev introducerad för deras utmärkta energismarta produkter när vi bytte ut vår spishäll och ugn som visat sig vara den helt perfekt lagom kombinationen av proffsiga och användarvänliga. Cylindas egna slogan är En enklare vardag - och ja, precis så är deras produkter. Allra mest förtjust är jag i ugnen som är stor och mångsidig och framförallt är utrustad med en ugnslucka med fyra glas så ingen bränner en liten hand mot den. Dessutom klarar den allt från att göra perfekt pizza till att vara utrustad med en inbyggd termometer som är utmärkt när man tillagar sådant som ska gå länge och långsamt (jag använde den till min lågtempererade julskinka tex)OK, ska vi återgå till den där Grand Aiolin? Här kommer receptet, men se det som en vägvisning mer än en regel - du kan byta ut grönsakerna mot vad du själv vill såklart, men jag rekommenderar verkligen att tillaga dem försiktigt nu såhär när hösten börjar göra sig påmind igen. Grand Aioli Aioli1 vitlöksklyfta, fint riven1 tsk dijon1-2 tsk vitvinsvinäger1 ordentlig nypa salt1 ägg, rumstempererat2 dl neutral rapsoljaSmörgåskrasseNymalen svartpepparHäll alla ingredienser förutom krassen och svartpepparn i en hög smal bunke och ställ ner en mixerstav i botten på bunken. Kör mixerstaven och lyft samtidigt den sakta uppåt mot ytan. Klart på mindre än 10 sekunder. Smaka av och toppa med en generös mängd nyklippt smörgåskrasse och svartpeppar.Buljongkokta grönsaker, musslor och torsk7 dl vatten1 buljongtärning1 glas vitt vin1 lagerbladnågra svartpepparkorn, hela2 msk smör4 små färska lökar, hela skalade2 späda purjolökar, skurna i 3 cm stora bitar400 g blåmusslor, rensade och sköljda2 portionsbitar torskfileett knippe bladpersiljaKoka upp vatten, vin och buljongtärning och låt sjuda några minuter tillsammans med lagerblad och svartpepparkorn.Vispa ner smöret.Lägg i hela skalade lökar först och sedan efter några minuter även purjolöken. Sjud ca 5-6 minuter, eventuellt längre om du använder större bitar och lökar, men lyft sedan ur dem med en hålslev och håll varmt. Sänk värmen till knappt sjudande och lägg sedan i torsken. Lägg på lock och stäng av värmen helt efter 2 minuter. Låt stå med stängt lock i 7-10 minuter beroende på tjocklek och typ av fisk. Lyft upp med hålslev och låt svalna lite innan du delar fisken genom att trycka på den så den släpper i stora tjocka skivor. Höj värmen och lägg i musslorna. Lägg på locket och låt koka och ånga tills musslorna öppnat sig helt. De som fortfarande är stängda efter kokning ska du slänga. Servera med lite av den goda buljongen skedad över precis innan servering. Smör och tomatbakade bönor2 pkt stora vita bönor, à 380 g st6 vitlöksklyftor, grovt hackade500 ml passerade tomater + lite vatten50 g smör, skuret i kuber.Salt & nymalen svartpepparEventuellt till servering: mozzarellaVärm ugen till 185°C.Skölj bönorna noga tills vattnet inte skummar. Lägg bönorna i en lite ugnsform och strö över vitlök, salt och peppar. Häll över de passerade tomaterna, fyll sedan flaskan eller förpackningen med lite vatten och skaka ur det sista av tomaterna. Strö över smöret och baka sedan i ugnen i 1 timme. Låt svalna till ljummet innan servering, bryt lite mozzarella över om du vill.