Dags för nästa recept i mitt samarbete med Lindeman's! Som ni vet vid det här laget går det ut på att jag utforskar det australiensiska köket, matchar med viner och lär mig mer om den matkultur som faktiskt också är min. Hittills har vi gjort kex till ostbrickor, frasiga små pajer, shrimp rolls och nu kommer det mest traditonella hittills (och så så goda) Lamingtons! Tillsammans med Pavlova är det bland de mest klassiska australiensiska efterrätterna som finns men där Pavlova är är älskat och lagat världen över är Lamingtons lite mer ovanliga. I grund och botten är det en väldigt saftig sockerkaka man bakar i plåt, skär i kuber och sedan doppar i en tunn glasyr på mjölk, florsocker och kakao innan man rullar dem i riven kokos. I all sin enkelhet är det här så fruktansvärt gott, fullkomligt beroendeframkallande. Den som vill han dela dem i två och skeda ett lager vispad grädde och lite jordgubbssylt mellan också och servera som en riktig bakelse, men jag tycker de är allra godast precis såhär. Kanske något att prova till Kristi himmelsfärd? Jag har matchat mina Lamingtons med Lindeman's Bin 30 Sparkling Rosé, ett bubbligt vin med inslag av smultron, granatäpple, blodapelsin och vit persika. Lindeman’s grundade 1843 och är ett av de mest populäraste vinerna i Sverige. Produkterna säljs på Systembolaget och finns även i daglivsvaruhandlen med deras alkoholfria alternativ. Lindeman’s är klimatneutrala. Det innebär att man mäter 100 % av sitt koldioxidavtryck inklusive odlingen av druvorna, skörden och vintillverkningen såväl som paketeringen och båttransporten från Australien. Men även till butik och hela vägen ut till konsument och återvinning av flaska eller förpackningen. Man jobbar kontinuerligt med att minska de koldioxidavtryck som man skapar och de man fortfarande ändå genererar kompenserar Lindeman's till 100%. För att mäta sina avtryck jobbar Lindeman's med internationellt erkända The Carbon Trust som är en fristående organisation grundad i UK, av Blair-administrationen 2001. Lamingtons Kaka: 125 g smör, rumsvarmt 220 g strösocker 1/2 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljextrakt 3 ägg 260 g vetemjöl 4 tsk bakpulver 1/2 tsk salt 125 g mjölk, 3% Glasyr: 400 g florsocker 50 g kakao 125 ml mjölk 80 g smör en nypa salt Riven kokos, ca 100-150 g Värm ugnen till 180°C. Smöra en bakplåt, 20x30 cm och klä i bakplåtspapper och lämna ett överhäng runtom så kakan blir enkel att ta ur formen sen. Skikta samman mjöl och bakpulver och ställ åt sidan. Vispa smör, socker och vanilj med elvisp tills det är vitt och fluffigt. Vispa i ett ägg åt gången och var noga med att smeten ska var helt slät innan nästa ägg går i. Vänd i hälften av mjölblandningen följt av hälften av mjölken och upprepa sedan samma procedur. Häll smeten i formen och baka i ca 25 minuter eller till en sticka kommer ur torr. Låt vila 10 minuter innan du vänder ut kakan på ett galler och låter svalna. Trimma och skär kakan i kuber och lägg in i frysen i 30 minuter. Gör glasyren genom att smälta smöret och blanda med mjölken i en stor skål. Skikta samman florsocker, kakao och salt och vispa sedan pö om pö ner i smör och mjölkvätskan. Vispa till en helt slät glasyr med en lönnsirapslik konsistens. Häll lite kokos i en skål, det är bäst att ta lite åt gången så kokosen inte blir kladdig. Doppa varje kakbit i glasyr och vänd sedan i kokos. Ställ på ett galler och upprepa sedan med resterande bitar. Låt stelna nån timme och njut sedan!