Nu tänkte jag dela med mig av recept på världens enklaste och bästa grej - nämligen egen sylt. Bara två ingredienser behövs - bär och syltsocker, du kan smaksätta den lite som du vill, det är oerhört mycket godare än köpesylt och snabbt går det också, bara ett par minuter på spisen så har du något hemgjort som du har full koll på. Frågan är egentligen varför man någonsin slösar pengar på att köpa sånt här? Jag brukar göra två sorters sylter, en lite mer klassisk variant att skeda över gröt, glass eller som fyllning i kakor och så någon version som är lite mer experimentell som jag serverar till ostar exempelvis. Idag ska jag visa en körsbärssylt som jag smaksätter med bittermandel och en persikosylt med passionsfrukt i som är ljuvlig till en bit lagrad ost. Dansukker syltsocker innehåller pektin från citrusfrukter, det gör att den ger sylten rätt konsistens efter bara några minuters koktid, och i övrigt behöver du bara steriliserade burkar att hälla upp sylten på och färska eller frysta bär. Jag brukar utgå från grundreceptet två delar bär eller frukt och en del socker, det gör också att man kan koka hur mycket eller lite sylt man vill beroende på hur mycket bär man har tillgång till. Burkarna steriliserar jag genom att diska noggrant och sedan ställa in i en kall ugn som jag låter gå upp till 180 grader i 30 minuter. Ställ helst inte in kalla burkar i en varm ugn eftersom det finns risk att glaset exploderar då. I övrigt är det bara att koka sylt efter allt vad man kan komma på, jag tycker om att använda lite muscovadosocker i ibland också för fina kolatoner och rör gärna ner lite kokos, vanilj eller timjan och rosmarin i sylten också. Blåbär och chili är en annan klassiker såväl som hallon och choklad. Ja men ni hör ju, ett paket Dansukker Syltsocker behöver du definitivt ha hemma nu i sommar. Körsbärssylt med bittermandelFrysta körsbär är en fantastisk sak som finns i frysdisken, jag rekommenderar verkligen att använda dem för syltkokning. Bittermandeln i det här receptet går att utesluta, den fungerar egentligen mest som en smakförstärkare till körsbären. Om du utesluter den, prova då istället att röra ner 2 msk ljust muscavadosocker och koka med.Du behöver:0,5 l frysta körsbär2 bittermandlar0,25 l Dansukker Syltsocker1 tesil1 steriliserad glasburk à 0,5 lGör såhär:Blanda körsbären med syltsocker i en liten kastrull. Hacka mandeln grovt och lägg i en tesil. Lägg i tesilen i kastrullen tillsammans med körsbären och koka 5-10 minuter. Ta ur tesilen och släng mandlarna. Häll upp i en steriliserad burk och försegla. Min personliga favorit är att äta körsbärssylt på mannagrynsgröt men den är jättegod till glass också.Persiko och passionsfruktssyltEn underbar sylt att servera till en bit välbärgad Gruyère, Almnäs Tegel eller Taleggio. Du kan också prova att koka med en kvist rosmarin och vaniljstång. Häll upp på vacker burk och skriv en fin etikett så har du en urtrevlig gå bort present nästa gång! Du behöver:0,5 l mogna persikor, urkärnade2 passionsfrukter0,25 l Dansukker Syltsocker1 steriliserad glasburk à 0,5 lGör såhär:Skölj och torka persikorna. Kärna ur och skär i bitar, sylten är god om den får vara lite bitig.Rör ner persikor med urgröpta passionsfrukter och syltsocker i en lite kastrull och koka ca 10 minuter till persikorna doftar aromatiskt. Häll upp i en steriliserad burk och avnjut sedan till ost.