Precis varenda vecka får jag en hel drös med DM från människor som alla undrar precis samma sak - vad ska vi äta på fredag?? Alla vill ungefär samma, de vill äta något roligt och lite lyxigt, nått som känns festligt men som är med en minimal insats. Så jag tänkte att jag skulle lösa precis det och kom då på idén att det var något jag kunde göra tillsammans med Lindeman's! Vi har som bekant ett samarbete under hela det här halvåret då jag ska utforska det australiensiska köket tillsammans med dem - och inga, jag menar inga är bättre på enkel, rolig och lyxig mingelmat än australiensarna. Det måste vara något med klimatet men finger food och nått man kan nibbla på samtidigt som man står på altanen i kvällssolen med ett krispigt iskallt glas är i princip vad nationalmaten består av. De är bäst på social mat helt enkelt. Första gången jag åt shrimp eller lobster rolls var i Australien och det är ju exakt den typen av rätt som sätter ett bock i varenda en av de önskningar jag frågas om. Trickset med shrimp rolls är att de måste var fräscha och pigga i smaken, därav att mina shrimp rolls är hopsvängda med asiatiska inslag, också en viktig del av den australiensiska matkulturen. Lime, grön chili, koriander och färsklök ger pigghet till avokadon, den krispiga sellerin, räkorna och de lufttäta briochebröden som har en fin liten sötma. Det viktiga när man gör dem är också att man enbart använder precis så mycket mayo som behövs för att det ska gå ihop, absolut inte mer. Lindeman’s grundades 1843, idag säljs deras produkter som klimatneutrala på Systembolaget och de finns även i dagligvaruhandeln med deras alkoholfria alternativ. Till våra shrimp rolls serverar jag Lindeman's Chardonnay. Den har en fruktig smak med inslag av ananas, vanilj, och mandarin och ska gärna serveras runt 8°C. Friday Shrimp rolls 6 st 6 små briochebröd 1,5 dl skalade räkor 1 färsk gullök, hackad 1 avokado, hackad 1 späd stång selleri, skivad 1 grön chili, fint skivad 1 nypa torkad chili 1 stänk grön tabasco 2-3 msk koriander, hackad Ca 1/2 dl mayo, gärna Hellman's 1 lime Salt och peppar 1 litet huvud baby gemsallad 2 msk gräslök, fint hackad Värm ugnen till 180°C och rosta briochebröden snabbt så de blir aningens frasiga ovantill. Lägg åt sidan. Rör samman räkor, lök, avokado, selleri, båda chilisorter, tabasco, koriander med mayo. Smaka av med lime och salt och peppar. Var noga med att få till en hög syra så det balanserar mayon bra. Dela bröden till 2/3, som ett korvbröd och lägg en bit av ett babygem salladsblad i botten. Skeda i fyllningen och strö över gräslök. Servera genast och njut av fredagen!