Nu ni, nu kommer det två riktigt utmärkta recept som bygger på få ingredienser, är enkla, vackra, i säsong, går snabbt att göra och smakar supergott, min bästa typ av matlagning! Det är ju kräfttider nu snart, och visst att de klassiska skivorna med massor av kräftor och kanske nån paj som mest kan vara härliga men jag personligen kan verkligen känna att det är trevligt att göra det här på ett nytt sätt, med lite färre, men riktigt utmärkta svenska kräftor som en del av en förrätt, för att sedan fortsätta med ytterligare en rätt, också den helt i säsong med vad som vi har i Sverige just nu, kan ni inte hålla med? Så därför tänkte jag att det vore perfekt att kombinera inspirationen för det här med att jag också fått i uppdrag av Allerum att ta fram två nya recept för deras nyhet Allerum Crème, som passar perfekt i kräfttider, oavsett om du är klassiker, eller sugen på något nytt som jag. Allerum Crème är en färskost som kommer i två smaker, Cheddar och Karaktär som påminner en långlagrad prästost. Färskostarna är lena och lätta men har en tydlig karaktär, ungefär som om en hårdost hade varit mjuk. Sältan är inte övermäktig utan ostarna är väldigt välbalanserade i smaken. Det absolut första jag tänkte på för det här var hur man äter kräftor i den amerikanska södern, nämligen ofta med majs. Och den svenska majsen är underbar och i säsong precis nu, så inget skulle kunna passa bättre. Det här sättet att äta majs på, under ett salt lent lager av färskost, med chili och lime är perfekt till kräftor och känns både festligt, vuxnare och väldigt mycket godare än vanligt. Kräftor med grillad majs och Allerum Crème Cheddar, chili och lime 4 portioner 4 färska majskolvar 1 msk olivolja 1 ask Allerum Crème Cheddar 4 msk parmesan, fint riven 2 msk hackad koriander 2 lime, i klyftor Flingsalt Chiliflakes 20 svenska flodkräftor av bästa kvalité Ansa blasten på majsen och plocka bort allt skägg. Pensla med lite olja och grilla på grillen eller i en grillpanna tills de fått ordentligt med färg och grillmärken, ca 15 min. Börja sedan med att breda ett lager Allerum Crème Cheddar över majskolvarna. Strö sedan över fint riven parmesan efter smak. Parmesanen skulle du även kunna byta ut mot fint smulad feta eller Pecorino om du föredrar det. Sprinkla flingsalt och koriander över majskolvarna och servera till sist med chili och lime pressat över. Kräftorna lägger du upp på ett separat fat och serverar tillsammans med majsen. Några extra limeklyftor på tallriken, mer salt, koriander och chili efter smak. Mums! Och som fortsättning på vår nya typ av kräftmiddag då? Jo, efter förrätten av kräftor och majs serverar vi såklart den här blomkålspastan som är definitionen av comfort food, perfekt efter allt det salta och starka. Blomkål och färskosten tillsammans är väldigt snällt och tillsammans med citronzesten blir rätten något helt nytt. Svensk blomkål är i säsong från juni ända till oktober så den här pastan kan du fortsätta laga en bra bit in i hösten, även efter att kräftsäsongen är över. Blomkålspasta med citronzest och Allerum Crème Karaktär 300 g pasta 1/2 blomkålshuvud 1 grönsaksbuljongtärning 1 1/2 citron 1 purjolök, skivad 2 msk olivolja 1 ask Allerum Crème Karaktär 2 msk gräslök, finhackad Salt och färskmalen svartpeppar Olivolja till servering Eventuellt till servering: ringblomma, kryddtagetes eller gräslöksblommor Ansa bladen och skär blomkålshuvudet och stammen i mindre bitar. Koka blomkålen mjuk i grönsaksbuljong och fräs under tiden purjolöken ganska hårt i olivolja. Ställ åt sidan en kopp med grönsaksbuljong och häll sedan av blomkålen. Lägg blomkålen, purjolök, zesten av 1 1/2 citron och saften av 1/2 citron och en ask Allerum Crème Karaktär i en mixer och mixa till en slät, len sås. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer citron. Koka under tiden pastan i välsaltat vatten, och häll sedan av. Rör ned blomkålcremen och späd eventuellt med ett par matskedar av grönsaksbuljongen om det behövs. Strö sedan över gräslök och zesten av den sista citronhalvan. Ringla över lite olivolja, flingsalt och svartpeppar. Avsluta med ätbara blommor precis innan servering! Hoppas ni ska tycka om recepten, exakt såhär kommer kräftmiddagen vi ska ha med våra vänner Maja och David se ut! Skriv och säg vad ni tyckte om ni testar! Läs mer här. x S