Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Smör och vitlök och trygghet en kastrull åt gången

När det känns som allt svajar lite för mycket är det enda jag vill att återvända till tryggheten, som en reträtt till säker mark.

Mat är så för mig, som att hojta att man är i bo och inget kan ta en. Och i vanlig ordning är det i köket du hittar mig när saker och ting är skakiga, då blir jag praktisk, ska mätta alla munnar. Det är underligt för generellt ser jag mig som en person som inte alls är speciellt linjär utan snarare utpräglat lateral. Men skaka mina grunder så står jag där och ska rädda, en kastrull åt gången.

Annons

Om vi ska prata mat och barndomsminnen så finns det en rätt över alla andra för mig. Eller egentligen är det en doft, det är doften av smör som försiktigt fräser vitlök och det där friska järniga när persilja träffar den varma pastan.

Idag vet jag att vi åt mycket spagetti med smör, vitlök, parmesan och persilja för att min mamma var ensamstående student med två barn men min emotionella koppling till det är ren och skär njutning. För det är ju det godaste som finns, eller hur? Och mamma kallade det alltid Pasta al burro och bara något har ett italienskt namn så känns det onekligen lyxigare, si?

I boken skrev jag att detta är ett lyckligt matminne snarare än ett riktigt recept vilket jag står fast vid, dock utan inbördes rankning.

PASTA AL BURRO
Ingredienser

(4 PORTIONER)

300 g spagetti
3 vitlöksklyftor, rivna
Annons
2 msk hackad persilja
350 g riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
50 g smör att steka i

Börja koka pastan. Medan den kokar, fräs vitlöken i en stekpanna med smör. Den ska inte ta färg, utan bara bli väldoftande och aromatisk.

Häll av pastan när den är precis al dente. Vänd ned den i vitlökssmöret tillsammans med persilja och parmesan.

Smaka av med salt och ordentligt med svartpeppar. Servera genast.

 

6 kommentarer till “Smör och vitlök och trygghet en kastrull åt gången”

 1. AstridNovemberdagar.blogg.se skriver: 14 november 2019 kl 12:13

  Det låter jättegott! Och känner igen det du skriver! När allt känns jobbigt och osäkert blir jag också jättepraktisk. Har varit arbetslös sedan augusti, har lagat så många linsgrytor och pastasåser!


 2. stella skriver: 14 november 2019 kl 16:55

  precis exakt den middagen som behövs idag. tack snälla du för en sån varm och underbar plats att komma till. Jag blir också väldigt praktisk, vill fylla kyl och frys och baka bröd och rulla in alla de nära mig i ull.


 3. MB skriver: 15 november 2019 kl 11:44

  Så fint skrivet <3
  Har en önskan om blogginlägg: en lista med bilder och beskrivning av dina (favorit)redskap i köket, du som lagar så mycket god mat 🙂


 4. Sara skriver: 17 november 2019 kl 00:46

  Tack, för som alltid, otrolig matinspiration. Måste fråga bara, stämmer det verkligen att det ska vara hela 350g parmesan?


 5. Ann skriver: 19 november 2019 kl 13:28

  Roligt att läsa om dina minnen kring en pasta aglio e olio. Det är min mans favorit pastarätt, fast han använder torkat oregano i stället för persilja 🙂


  1. Sofia Wood skriver: 19 november 2019 kl 13:41

   Bästa bästa rätten <3


Dela på:
Laddar