Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Smyckesgame del 1 – det nya

Vi befinner oss i underbara Nannberga, i ett enormt hus vi hyrt med våra vänner. Det är bedövande vackert, omgivet av alléer av ekträd, och en prunkande trädgård. Men mer om det en annan dag.

Jag får ganska ofta frågor om mina smycken, kanske för att jag nämnt att jag är en skata by heart och för att jag är genuint intresserad av framförallt äldre smycken och den historia de kan bära på. Inte bara i form av de självklara kärleksförklaringarna utan även som symbol för revolt, förtryck eller stöd.

Annons

Så jag tänkte att vi kan prata lite mer om det här, men för att det inte ska bli allt för vitt och brett delar jag upp det och idag börjar vi med det som är det jag ändå får allra flest frågor om – vardagssmycken och vad jag själv bär.

När vi gifte oss för nio år valde jag en fransk Art Deco-ring i platina med två tvillingdiamanter infattade i onyx som vigselring. Jag ska skriva mer om den i nästa inlägg om äldre smycken, men summa summarum är detta: den fungerar dessvärre inte att använda till vardags eftersom den helt enkelt är för skör och går sönder och måste dyrt repareras gång på gång om man använder den så som jag vill använda en vigselring. Det har jag lärt mig den hårda vägen dessvärre.

Annons

Idag bär jag tre ringar varje dag. En av de ringarna är den som blivit en ersättare till min vigselring, här finns historien om hur Andreas friade igen, fast med den nya ringen.

Det är en trestensring där mittenstenen är lite större än de två som omger den. Den är stadig och nästan lite bullig och guldet är mörk, varmt och djupt.

Till den bär jag en ring som jag i sann skat-anda köpte till mig själv för att gratulera mig själv när jag skrev klart den andra boken. Till Sofia från Sofia, well done! Det är en klassisk helallians, alltså stenar runt hela ringen. Jag tycker det är vackert att det glimmrar i handflatan när man har handen öppen. Resten av ringen är i precis samma djupa guldton som trestensringen. Tillsammans känns de väldigt självklara.

Annons

Den tredje ringen är denna, en Modern Dome Ring från Norrfolks som jag bär på högerhandens ringfinger. Den är gjord i återvunnet guld och böljer uppåt från en tunn insida till en bullig rundad ovansida.

I öronen bär jag alltid antingen små diamantstuds jag ärvt eller dessa två.

En liten liten ring vars ena sida är i gult guld och den andra sidan i vitt guld, så man kan välja själv vad som syns framåt. Jag köpte den till min Helix-piercing längst upp i örat men när den idag i öronsnibben istället. Jag älskar att den är så liten att den sluter nästan tätt kring örat, vilket ger den en modern look.
I mitt andra öra bär jag ett litet litet A, en present från Andreas på vår nioåriga bröllopsdag förra veckan. Den känns så otroligt mycket som en romantisk present från en pojkvän, men vuxen-edition eftersom den är i guld med små stenar. Båda örhänge är från ENNUI Atelier.

Det sista är ett smycke som jag inte bär varje dag men nästintill. Det här bulliga korta pärlhalsbandet med ojämna livfulla barockpärlor. Det är nästan som en choker, ligger precis i halsgropen och är perfekt till t-shirts och rundhalsade stickade tröjor. Det är gjort för hand av Helene Kask i hennes lilla studio i Stockholm.

Annons

Det är min lilla vardagsarsenal, inte så mycket mer, inte så mycket mindre. Nästa gång tittar vi på vintage och antikasmycken!

 

 

17 kommentarer till “Smyckesgame del 1 – det nya”

 1. Jessica E skriver: 4 augusti 2020 kl 15:40

  Stort gilla på dessa inlägg då jag också är väldigt smyckes-intresserad och särskilt antika, äldre smycken. Gillar hisotirerna bakom varje smycken för de är ju sällan slumpmässigt utvalda att bära varje dag etc.


 2. Åsa skriver: 4 augusti 2020 kl 21:55

  Så fina! Jag tycker smycken är fint att titta på, men klarar inte av att bära något själv, får panik av känslan av ringar på fingrarna och halsband är bara i vägen hela tiden. Armband är det enda jag använder och inte ens det särskilt ofta, men när jag reser brukar jag köpa något enkelt armband som minne från resan.


 3. WB skriver: 4 augusti 2020 kl 22:04

  Nämen som jag längtat efter detta inlägg! Och ser ännu mer fram emot nästa 😍


  1. Sofia Wood skriver: 5 augusti 2020 kl 00:00

   Mmmm – inte helt självklart att skriva eftersom det verkligen kan landa fel med ett sånt här ämne. Har funderat både en och två gånger men hoppas det ska funka.


 4. Karoline skriver: 4 augusti 2020 kl 22:38

  Äntligen!


 5. MB skriver: 5 augusti 2020 kl 00:11

  Fascinerande! Har bara ett par smycken, och används till speciella anledningar, men är därimot väldigt betydningsfulla för mig 🙂 favoritena är gröna smaragder, blå saphirer och enkla men eleganta smycken!


 6. Helene Kask skriver: 5 augusti 2020 kl 09:18

  Fina Sofia, blir så glad och varm inombords över att du tycker om pärlhalsbandet och bär det så ofta 🙂 Stor kram Helene


 7. Helena skriver: 5 augusti 2020 kl 11:54

  Kul! Ser fram emot nästa del!


 8. Kim skriver: 5 augusti 2020 kl 13:11

  Åh, så kul! E själv skata å har en smyckessamling som heter duga. 😂😍 Men finns det nått mysigaste än att få höra om folks små historier om deras olika smycken (eller egentligen vad som). Ser så fram emot nästa inlägg! ❤️


 9. K skriver: 5 augusti 2020 kl 14:11

  Åh vad jag ser fram emot denna blogginläggs-”serie”! En stor sorg var när min mamma fick inbrott och alla släktsmycken blev stulna p.g.a. det sentimentala värdet i min mammas morgongåva och även min mormors gamla smycken. Vi kunde ju köpa nya på försäkring, men det är ju tyvärr inte samma sak…


 10. R skriver: 5 augusti 2020 kl 14:50

  Kul och fint inlägg!! Roligt att få veta att helalliansen var en egen present, har bara utgått från att den var vigselring och den andra förlovningsring när jag sett dina söndagsstories 🙂 Av nyfikenhet, hade ni inte förlovningsringar alls/ni kanske inte var förlovade innan ni gifte er? Eller matchade den inte med den nya vigselringen, eller ngt annat skäl till att du inte har båda? Vore kul att höra anledningen till att du inte har både förlovning och vigselring, kanske inte har ngt med saken att göra men har själv tänkt på att det är lite udda egentligen att kvinnor har två ringar medan män oftast en och samma 🙂


 11. Josefin skriver: 5 augusti 2020 kl 16:03

  Så bra inlägg! Hade mycket smycken ett tag men har tappat det, ska helt klart ta upp det intresset igen. Tack för inspirationen!


 12. Lisa skriver: 5 augusti 2020 kl 18:23

  Hej,

  Jag älskat din tre stens ring och undrar om du vill delge vilka storlekar (carat) som stenarna har?

  Tack för din inspiration!

  Mvh Lisa


 13. Linda skriver: 5 augusti 2020 kl 20:59

  Så fint och inspirerande inlägg, tack ❤️


 14. Kristin skriver: 5 augusti 2020 kl 22:09

  Haha, ”i sann skatanda”! Älskar’t! 😀 Vilken fin, stilfull och ändå originell liten samling! Inspirerande!


 15. Åsa skriver: 6 augusti 2020 kl 10:49

  Jag har en vigselring i stål (!) och förlovningsring i järn (!) utöver dem tycker jag inte om att bära smycken. Ändå tycker jag det är intressant att läsa om nån som känner annorlunda, så tack.


 16. Ewa skriver: 8 augusti 2020 kl 18:37

  Hej Sofia! Undrade egentligen hur din helix läkt? Jag funderar på liknande placering och älskar smycket du valde! Dessutom har jag tänkt på det så länge nu så kanske dags att slå till?


Dela på:
Laddar