Granen har flyttat in här hemma men än så länge sitter det bara ljus i den. På vår vind finns nämligen ett par hundra lådor med saker och julpyntet är i en av dem men just den lådan är spårlöst borta? Vi vet att det borde finnas där för vi firade förra julen här och hade allting då så den kan inte ha försvunnit i flytten heller. Så underligt men det blir till att fortsätta leta där uppe ikväll med. Tur att granen är fin som den är med bara ljusen också. När det nya bordet kom bytte vi plats på mattorna för att det skulle passa storleken på bordet bättre. Också roligt hur den bruna mattan speglar det bruna golvet i den stickade tavlan tyckte jag. Till bordet tänker jag att jag ska försöka hitta en lång allmoge-sittbänk att ha på ena sidan . Just nu lutar det åt att jag kanske köper en bänk som är lite kortare än bordet och ställer dit den men även behåller jugendstolen som står där nu med fårskinnet i, vad tror ni om det? Jag höll i Öppet Hus på vår förskola som är ett föräldrakooperativ igårkväll och passade då på att göra fika som också var ett recept jag ville ta fram. Det blev björnbärsmunkar, fyllda med en björnbär och vaniljkräm som är helt underbar. Receptet kommer här:Björnbärsmunkar, 30 st2 ½ dl mjölk100 g extrasaltat smör1 dl socker2 krm mald kardemumma 25 g jäst½ tsk salt1 äggCa 7-8 dl vetemjöl special2,5 dl mjölk2 krm äkta vaniljpulver4 äggulor½ dl maizenamjöl50 g smör, rumsvarmt 1 dl björnbärssylt1 l neutral olja Socker att rulla i Blanda mjölk, smör, socker och kardemumma i en liten kastrull och varm under omrörning till smöret smält och sockret löst upp sig. Ställ åt sidan och låt svalna till fingertemperatur.Smula jäst i bunken till en bakmaskin och slå över mjölkblandningen och salt och rör till hösten löst upp sig. Häll sedan i merparten av mjölet och arbeta med degkrok (eller knåda för hand) till en smidig mjuk deg. Tillsätt med mjöl om det behövs. Låt jäsa under bakduk 45 minuter.Gör fyllningen under tiden. Koka upp mjölk och vaniljpulver och ta av värmen. Vispa äggulor socker och maizenamjöl ganska fluffigt. Häll ner äggblandningen i mjölken i en stråle under omrörning och fortsätt vispa på knapp medelvärme till en tjock fast kräm. Ta av värmen och rör i smöret matsked för matsked under ordentlig omrörning. Rör i björnbärssylten och ställ kylt.Stjälp upp degen och dela i 30 bitar. Knåda och rulla varje bit till en rund boll. Lägg på ett mjölat bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa 30 min.Värm oljan till 180°C. Fritera munkarna djupt gyllene genom att lägga i dem ett par åt gången och låta fritera några minuter på en sida, och sedan stjälpa över till andra och fritera ytterligare en stund så de har fin färg runtom. Låt rinna av en liten stund på hushållspapper och rulla sedan i skål med strösocker. Fyll en sprits med vass syll med björnbärsfyllningen och stick in i munken. Spritsa i nån tesked fyllning och servera sedan munkarna. Sist men inte minst - har ni koll på att jag auktionerar ut en pastakurs och kompletta bok och keps-kit för fyra personer till förmån för Musikhjälpen? Tanken är att vi ses i vår så håller jag en pastakurs och lär ett gäng på upp till 4 personer allt jag kan om pasta, så blir det en härlig middag efteråt! Kommer bli megamysigt, perfekt för fyra kompisar tycker jag! Auktionen hittar du här!