Åtta dagar kvar av januari och nej det är väl verkligen inte den roligaste tiden på året. Extra mycket just nu. Därför tänkte jag att det kunde vara passande med tips med allt jag kan komma på som gör dagarna lite bättre och mer värdefulla just nu. Ett recept, en app, en låt, en intervju och en rutinEtt receptJag gör varianter av det här fiskreceptet hela tiden. Med eller utan bönor, med spenat istället, med fetaost, utan svamp, med parmesan, med créme fraiche istället för grädde, med lax istället för torsk, med pepparrot och räkor, ja ni fattar. Det är så enkelt och så himla gott. Torsk med haricot verts, kål och svamp150 g haricot verts150 g shiitakesvamp1/2 liten spetskål i 4 tunna klyftor300 g torskrygg, delat i 4 bitar3 dl grädde av valfri sort1 dl vattenCa 2 msk fiskfond1 citron, zest + saftSalt & pepparOlivoljaTill servering: bladpersilja, citron och matvete, bulgur eller potatisVärm ugnen till 190C.Stek haricot verts tillsammans med en nypa salt på hög värme i lite olja tills de blir lite sotade, glansiga och mörkgröna. Lägg över i en ugnsform.Stek svampen i samma panna tillsammans med lite salt tills den fallit ihop lite och fått fin, djupt gyllene och lite rostad färg. Häll över i ugnsformen.Stek spetskålen tills även den fått fin färg och lägg ner tillsammans med bönorna och svampen.Varva fisken mellan kål, bönor och svamp.Vispa ihop grädde, vatten, fond, citronzest och saften av en halv citron och smaka av med salt & peppar. Häll över fisken och baka ca 15-20 min eller tills fisken är klar, det beror lite på hur tjocka fiskbitarna är.Servera toppad av en sallad på bladpersilja som dressas med olivolja, citron och salt och så matvete, bulgur eller potatisEn appAndreas och jag har precis börjat använda Duolingo. Jag läste franska i många år i skolan men har väl aldrig varit nån riktig stjärna, jag kan läsa mycket men när det kommer till att tala blir jag mycket mer självmedveten och feg. Andreas har aldrig läst franska men sist vi var i Frankrike pratade han ändå på och var definitivt mer snackis än vad jag var. Nåväl, i 40-års present förra året fick både Andreas och hans tvillingbror en resa till Paris med mig och Anna, min svägerska. Det dröjer såklart innan vi kommer iväg men tills dess ligger Andreas och jag nu i soffan och övar på franska tillsammans. Det är så kul och känns som världens roligaste sätt att drömma om den där resan som kommer en dag.En låtRight down the Line går varm i mina lurar just nu. Säg en bättre låt att sjunga med i? 70-tals stämmor för the win.En intervjuDen här intervjun med Sune Svaneblom, ett av de barn som utsattes för försvenskningen av tornedalsbarnen och som nu intervjuats för den statliga utredningen Sannings och försoningskommissionen är kanske bland det starkaste jag någonsin lyssnat på, snälla lyssna på den ni med. När han säger att man inte kan bli såhär ledsen om man ljuger så är det som att hjärtat går i bitar. En rutin Varje morgon värmer jag min kaffekopp med hett vatten innan jag häller kaffe och havremjölk i koppen. Skillnaden är så otippat stor, godare kaffe = godare dag.Glad måndag, åtta dagar till nu kör vi