Jullovet är officiellt över för vår familj och jag kan konstatera att det har varit, i det lilla, den bästa julen vi någonsin har haft?Jag tycker man ofta, kanske framförallt på plattformar som den här längtar efter och planerar för vad som komma skall. Uppåt och framåt men ganska sällan tittar vi tillbaka och funderar över hur saker och ting faktiskt blev och bara är i det. Eller jag fungerar ofta så i alla fall. Men så nu när vi haft en jul som var bättre än någon vi tidigare haft så känner jag att jag vill inventera julen, fundera på vad beståndsdelarna i det som blev bra faktiskt var och ta det med mig den in i framtiden. StämningDet här jullovet har känts långt och kravlöst. Färst när jag började tänka på det här inlägget så kändes det som om vi inte gjort någonting. Men så insåg jag att så är det inte alls, det har bara inte känts tvunget att göra någonting. Det har varit stökigt i lägenheten fler dagar än vad det vanligtvis någonsin är här för vi har haft fullt upp med annat och det har inte känts viktigt att städa och plocka. Vi har ritat och målat, bakat goda saker och lagat mycket god mat, vi har spelat tv-spel och tittat på familjefilm, gått promenader i iskyla såväl som milt väder. Vi har eldat och haft pyjamasar på oss hela dagar. Det har känts som ingenting för ansträngningen har varit så liten och det har varit vilsamt nästan hela vägen igenom. När det nu är slut idag känns det som vi är utvilade. FöräldraskapDen här julen har alla barnen fått egentid med Andreas, mig eller någon annan viktig vuxen i deras liv. Litet till stort, från Ruby som var fem dagar hos sin farmor och red och jobbade i stallet dagarna i ända till Selma och jag som såg Bamse och vulkanön på bio och delade på biografens minsta popcorn och en apelsinfestis. Hur man än gör att det på gott och ont inetsat i grundpremissen för en syskonskara att man måste dela på uppmärksamheten och det är så mycket värt att få vara själv med en förälder, även om det bara är en timme i en biosalong. MatMaten i år var lyckad av ett par anledningar. Den första är att jag för en gångs skull faktiskt förberedde saker så som jag hade tänkt från början. Det kanske låter som jag sparkar in den vidöppnaste av dörrar här men jag tror kanske inte ni förstår hur svårt det är för mig att faktiskt förbereda förarbete i tid och hur ofta jag istället är uppe till 02 natten innan saker och ting ska var klara. Inte kan jag väl vara ensam om att vara på det här sättet? Men så var det inte i år och det var så himla värt det. Nästa sak som var lyckad med maten i år var att mamma och jag gjorde en lista på exakt allt vi tycker om som visserligen var relativt bred, men grejen var att vi inte gjorde jättemycket av något i relation till hur många vi var. Det ledde till att vi inte åt rester länge alls och hann inte känna att vi var trötta på det. Det var precis lagom, gott till sista tuggan och skönt att gå vidare och laga annat sen.Och så var det skinkan. Den som de som åt av den utsåg till den godaste de någonsin ätit, och som gjordes med receptet min svärmor nu tycker borde stå på förpackningen.Såhär gjorde jag:Till att börja med - jag använde en ekologisk KRAV-märkt svensk skinka på lite drygt 3 kilo, rimmad (men inte kokt) som jag bakade långsamt i ugnen.Värm ugnen till 70°C. Låt skinkan vara kvar i den obrutna vakuumförseglade originalförpackningen och lägg den i en ugnsform med höga kanter. Ställ in i ugnen och låt baka i 12 timmar. Förpackningen kommer fungera som en sous vide förpackning men sista knappa timmen, halvtimmen kommer den antagligen spricka av spadet och då kan du ta ut den, öppna upp och sticka i en köttermometer innan du låter den gå klart sista stunden. Det fina med hela den här tillagningsmetoden är att skinkan inte kommer bli överkokt för temperaturen helt enkelt inte är hög nog. Ta sedan ut skinkan, skär av svålen och trimma bort fettet. Låt den svalna innan du griljerar genom att vispa ihop en griljering gjord på en senapssort du gillar, en nypa socker och äggula och sikta sedan över ströbröd innan du griljerar i ugnen på grill. Fool proof recept. GranGranen i år var den finaste vi haft tror jag. En närodlat rödgran på 3,8 meter som med luftiga fina grenar. Vi tog in den till Lucia så som vi alltid gör och sedan fick den stå länge, längre än vad vi någonsin haft gran hemma, även om jag vet att många av er behåller den till Tjugondag knut. Men för oss var trettonhelgen lagom och när vi tog ner den var den fortfarande fin. Ska vi ta en titt på vad vi faktiskt hade i granen då? Vid ett tillfälle såg det ut som vi inte skulle ha något pynt alls för vi kunde inte hitta lådorna på vinden. Det ledde till att jag gick ner till min lokala lampbutik och köpte en ljusslinga och det var där jag hittade de här fina ljusen. Märket heter Star och ljusen är långa och avsmalnande med en LED-låga som glöder med ett varmt sken. Väldigt fina som gjorde stor skillnad. Jag hade tre slingor i vår stora gran. De här bjällerhängena är av Carina Seth Andersson, vi har haft dem sedan de först formgavs och hamnade i Svenskt Tenns julsortiment men jag har bytt ut bandet de hänger i. Lyngby Porcelæns silvriga julkulor i modellen Rhombe har vi också haft i många år, nya för den här julen var de fyra (från början fem men en gick i kras) stora kulorna i silver som Elsa köpte till mig på Zara Home. Hej från reflektionen! Halmstjärnan har vi haft sen vår allra första gran, jag minns inte om vi köpte den på Skansen eller Svensk Hemslöjd? Klassisk och enkel. De små hjärtana i lin har jag köpt av Ida Jacobs som har stickade dem till mig 2016. Tycker de är lika fina nu som då. Rosetterna i granen är ett av mina favoritelement och också något som återkommer år efter år. Cremevita, mörkgröna och askigt rosa. Girlanger vita pappersgirlanger som ser ut som små solfjädrar i papper hängde i mjuka band över granen. Tre stycken totalt, från Lagerhaus. Gröna pärlgirlanger hamnade i granen i sista stund, jag hade egentligen hängt dem över dörrarna till barnens rum men efter att de lekt ner dem flera gånger hängde jag helt enkelt bara in dem i granen istället. Brudslöja i granen var något helt nytt för i år och verkligen det som gjorde granen allra finast. Fluffiga små moln av snö såg det ut som. Det kommer definitivt bli tradition. De här tre små djuren är mycket viktiga, det är pappa och Wendy som har skickat dem till oss, ett australiensiskt djur för varje barn. En kängru, en echidna och en koalabjörn, självklart med tomtemössa. De här små träleksakerna är lika viktiga de. De fanns hela min barndom, hela min mammas barndom och jag tror kanske de kommer från min mormors barndomshem. De är rött kantstötta idag, två av tre granar som de små snögubbarna håller i har ramlat av, nån annan har tappat ett ben, men de är lika viktiga ändå,de ska bara vara där.Viktigast av allt det här har stämningen och ensamstunderna varit. Jag kommer sakna den här julen och det är nog det bästa betyget man kan ge. Hur har era jular varit? Vad var bra, vad var sämre?