Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons
Annonssamarbete med YES Diskmedel

Sommarmat och det här med att stå i köket jämt

Sommarmat, både enkelt men också så himla svårt eller hur?  Det känns så lätt som om det enda man gör är att stå i köket, oavsett om det är hemma eller på lantställen eller stugor. Det blir så många måltider, så mycket att plocka undan, så mycket att diska och helt ärligt hade man väl gjort roligare saker med sin tid.

Så när YES frågade mig om jag ville ta fram ett sommarrecept åt dem och samtidigt prata om hur man diskar på ett bra, snabbt och smart sätt med YES Platinum så kändes det som en bra utmaning!

Receptet jag har gjort är en slags tomat och gurksalsa som fått dra med pepparrot och citron tills den är pigg, syrlig och krispig, serverad på en örtig färskost och toppat med smörstekta kavringsmulor.

Ni hör ju, så himla gott men också enkelt och utmärkt att servera som en del av en sommarlunch, till grillat och eventuella rester är fantastiska dagen efter, kanske som en fyllning i en lunchmacka eller till en omelett. Det är nog mitt bästa sommarmatstips, göra mat vars rester kan bli en del något annat dagen efter istället för att man bara äter samma sak om och om igen.

Pepparrots och citrontomater med örtig färskost och smörstekt kavring
4 portioner

Ingredienser:

700 g små tomater
250 g små snacksgurkor
1-2 msk färskriven pepparrot
1 citron
150 g philadelphiaost
1 dl gräslök, finhackad
1/2 dl dill, finhackad
1 dl kavring, smulad
1 msk smör
Olivolja
Salt & peppar

Gör såhär:
Dela tomterna och skär gurkan i ojämna ganska stora slantar. Skala och riv över pepparrot och citronzesten av hela citronen och saften av halva citronen. Strö över salt, svartpeppar och lite olivolja, rör runt och låt stå och dra medan du gör iordning färskosten.

Hacka gräslök och dill fint och rör ned i färskosten. Smaka av med lite svartpeppar. Riv och smula kavringen och stek i smör tills den är krispig.

Skeda ut färskosten över ett fat och toppa med tomaterna och gurkan. Strö över de smörstekta kavringsmulorna. Ringla slutligen över lite olivolja och mal svartpeppar över.

Klart och redo att äta. Eftersom det inte är några salladsblad som blir mjuka och tråkiga i salladen håller den sig fint ett par dagar!

När det kommer till diskningen är det några viktiga saker jag fått lära mig i och med det här samarbetet:

En stor del av den miljöpåverkan som diskmedel har är den vi står för i konsumentledet. Det innebär rent konkret till exempel att temperaturen på vattnet man behöver diska i för att disken faktiskt ska bli ren är viktig, ju kallare desto bättre.
Även mängden diskmedel man behöver använda för att göra disken ordentligt ren viktig, ju mindre desto bättre.

Det är därför är det viktigt med ett diskmedel som YES Platinum som det räcker med en droppe av och som det går utmärkt att diska i kallare vatten, själv har jag verkligen svalt vatten. Så ska vi alltid diska men jag kan tänka mig att det är något att alla ni som ni som står och diskar i baljor såhär på sommaren är extra nöjda över.

Så vi kan göra roligare saker tänker jag!

En note: Det är viktigt för mig med mina samarbeten, och jag är verkligen mån om att alltid försöka göra rätt här. Jag hade likt många andra reagerat på att YES tidigare haft Svanenmärkningen både på maskindiskmedel och på handdiskmedel men numera bara har Svanenmärkningen på sina maskindiskmedel och istället AISE Green Ribbon märkning på sina handdiskmedel.  Jag har även sett den varningstext som finns på baksidan av flaskan och ville därmed fråga varför det är så, vilket YES också gärna förklarade för mig.

Märkningen gällande ”Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer” är en ny varning som de på grund av ändrade regelverk i EU fått lägga till som varning ifall exempelvis en lastbil välter och YES riskerar att läcka ut i koncentrerad form i enorma mängder, inte i det dagliga bruk vi konsumenter står för som renas i vattenverk. Den största skillnaden för miljön med diskmedel är den vi gör i konsumentledet (som står för 90% av miljöfotspåren) – genom att använda mindre diskmedel, diska i mindre och kallare vatten, och därefter panta flaskan.

Anledningen till att YES handdiskmedel inte har Svanenmärkningen är på grund av det ändrade EU regelverket vilket gör att YES numera är för koncentrerat för att kunna ha Svanenmärkningen, inte för att de tillsatt något nytt. Det är alltså samma produkt som tidigare när den hade Svanenmärkningen. Om de spädde ut produkten skulle de både kunna ta bort varningstriangeln och erhålla Svanenmärkningen igen. Det förklarade de för mig att de dock avstått  från att göra för att de ser att koncentrationen gör att man sparar på miljön i form av transport, effektivitet och tillverkning, istället för att det är utspätt med vatten. Som sagt, konsumentledet är viktigt när det kommer till diskning och späda ut  det kan vi ju göra själva istället när vi faktiskt diskar!

Med den informationen kändes det här samarbetet så mycket tydligare för mig, hoppas ni håller med och förstår hur jag har tänkt <3

 

14 kommentarer till “Sommarmat och det här med att stå i köket jämt”

 1. Åsa skriver: 24 juni 2020 kl 13:07

  Men va, jag tycker verkligen inte det blir rent i kallt vatten, det blir som en hinna kvar, särskilt på de tallrikar som hundarna fått fördiska (jaja, det kanske är äckligt tycker vissa, men man diskar dem ju sen). Och ja, vi använder Yes, fast den gamla gröna versionen, det är väl ett halvår kvar innan flaskan är slut för drygt är det verkligen 🙂


  1. Sofia Wood skriver: 25 juni 2020 kl 09:51

   Med YES Platinum blir det verkligen det! Jag diskar i vatten som nästan är drick-kallt nu på sommaren och det blir verkligen rent och glansigt, till och med kristallglas. Du får testa när det väl blir dags att byta ut!☺️


 2. Emma skriver: 25 juni 2020 kl 12:06

  Hej! Jag skulle bara vilja göra en rättelse angående Svanen-märkning. Det stämmer inte att det endats är koncentrationen som är problemet, utan det är innehållet. De tensider Yes använder är sedan nya EU-regler 2016, klassade som miljöfarliga. Och det handlar ju om ny kunskap. PCB var tillåtet på 70-talet, nu klassat som kanske vårt värsta miljögift. Tycker det är synd att koppla ihop ditt starka egna varumärke med detta.


  1. Donna skriver: 25 juni 2020 kl 19:05

   Tycker det är
   Jättebra att du påpekar detta!! Och håller med!


 3. Donna skriver: 25 juni 2020 kl 19:32

  Vad som är konstigt är att du rakt av köper en förklaring från företaget som vill få sålt sin produkt och såklart inte vill framställa sig själv som en miljöbov, istället för att vara källkritisk och göra sin egen research. Tänk vad pengar kan köpa.


 4. Karoline skriver: 25 juni 2020 kl 21:37

  Yes dödar vattenlevande organismer. Använde alltid Yes förut, men aldrig mer.


 5. Frida skriver: 26 juni 2020 kl 01:32

  För trovärdighetens skull kanske du skulle frågat någon annan än Yes själva som såklart är partiska i den här frågan. Jag blir så ledsen när influensers använder sitt utrymme och sin makt att påverka till såna här produkter.


 6. Sara skriver: 26 juni 2020 kl 11:05

  Tråkigt att du lyssnade på Yes sin egen förklaring om detta med miljö istället för att göra egen, oberoende research. Blev faktiskt mkt besviken här måste jag säga.


  1. Hb skriver: 26 juni 2020 kl 14:08

   + 1, blir också besviken. Finns så mkt vettigare märken att samarbeta med, bu för YES.


  2. Aida skriver: 27 juni 2020 kl 06:20

   Samma här 😣😣


 7. Hanna skriver: 30 juni 2020 kl 22:07

  Yes är väldigt, väldigt skadligt för allas vår miljö. Snälla, sluta marknadsföra märket så att vi får bort det från hyllorna för våra barns skull!


 8. Hanna skriver: 30 juni 2020 kl 22:10

  Yes är mycket skadligt för allas vår miljö. Snälla sluta marknadsföra märket så att vi kan få bort det från hyllorna för våra barns skull!


 9. Lisa skriver: 3 juli 2020 kl 18:47

  Jag gillar verkligen dig Sofia men blev så besviken på det här inlägget. Köper du alla dina samarbetspartners förklaringar eller gör du egen research innan du tackar ja? Du som är så förnuftig och analyserande i så mycket borde ju förstå att varumärken försöker att hitta på sina egna miljömärkningar och förklaringar till att deras produkter är ”miljö vänliga”

  Du är grym och jag gillar dig, men du kan bättre är än så här! Kram!


 10. Gunvor skriver: 7 juli 2020 kl 13:35

  Jag förstår hur du tänker men jag köper inte din/Yes’ förklaring.Anledningen till de skärpta EU-reglerna är att EU trappar upp miljöarbetet och arbetet med Agenda 2030. Vi har väldigt få år på oss om våra barn ska ta över en värld som går att leva i. Jag är miljöansvarig i en organisation med mer än 1000 anställda som är miljödiplomerad sedan 2014. När miljömärkningsreglerna skärptes bytte vi bland annat diskmedel från just Yes till ett märke som är svanenmärkt och har astma/allergiförbundets märkning och vars förpackningar är tillverkade av 100 % återvunnen plast som i sin tur går att återvinna. Vår förbrukning av diskmedel har inte ökat sedan bytet. Så om Yes vill behålla sina marknadsandelar bör de tänka om beträffande innehållet och inte utnyttja influensers (såg att det var fler som gör reklam för Yes).
  Jag älskar dina recept och lagar dem gärna men jag kommer inteatt diska tallrikarna med Yes.


Dela på:
Laddar