Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Söndagsrecept: Egen pasta med potatis, gröna bönor och pesto

Här kommer veckans söndagsrecept från Instagram! Det är en riktig italiensk bondklassiker, pasta med potatis, gröna bönor och pesto. Det är ett under till rätt, det är så enkelt och samtidigt nästan elegant. Jag vet att just kombinationen av pasta och potatis inte är någonting vi vanligtvis äter här men lita på mig när jag säger att det här är värt att göra om du inte ätit det tidigare.

Annons

Och om du inte vill eller orkar göra egen pasta går det utmärkt att använda vanlig köpepasta, anpassa koktiderna bara. Och slutligen –  här har ni ett bra recept på äggfri pasta som går att använda till andra såser också!

OK, nu ska jag ta söndagskväll, vi hörs imorgon, x

Annons

Pasta med potatis, gröna bönor och pesto

1,5 dl vetemjöl, gärna tipo 00
2,5 dl durumvete
knappt 1,5 dl hett vatten
1 msk olivolja
1 dl pinjenötter
2 krukor basilika
2 vitlöksklyftor, rivna
1 dl finriven pecorino + mer till servering
Eventuellt 1 citron
10-12 små fasta potatisar
150 g haricot verts
Olivolja
Salt & peppar

Cavatelli pasta

Blanda mjöl och salt i en bunke. Koka upp vatten och häll i olja, låt svalna litegrann. Börja droppa i vatten i mjölet och rör samman med fingrarna. Fortsätt tillsätta vatten tills mjölet är så pass fuktat att det precis går ihop till en torr deg. Ta ur bunken och börja knåda till en elastisk, len deg, ca 10 minuter. Slå in i plastfolie och låt degen vila minst 30 minuter.

Annons

Förbered under övriga ingredienser. Skala potatisen och skär i kvartar. Trimma haricot verts och lägg åt sidan.

Rosta pinjenötterna i en torr panna tills de är gyllene. Gör peston genom att mixa pinjenötter, basilika, vitlök, pecorino samtidigt som du häller i ca 1 1/5 dl olivolja i en stråle. Det går bra att mortla också såklart. Jag tillsätter även resten från en hel citron men det är en smaksak. Ställ åt sidan.

Forma cavatellin genom att skära loss en bit av pasta degen och rulla till en lång rundel, ca 1 cm i diameter. Skär i skivor, ca 0,5 cm tjocka. Forma pastan genom att lägga skivorna med snittytan nedåt åt trycka nedåt och framåt så att de rullar runt och bildar små snäckor ungefär. Titta på det här steget i mina stories, det är absolut inte så svårt som det låter.

Koka potatisen i välsaltat vatten. Du ska koka pastan och bönorna i samma vatten så använd en större kastrull och mer vatten än om du bara skulle koka potatis. När potatisen är några minuter från klar lägger du i pastan, den brukar behöva ca 3-4 minuter men det beror på hur tjock du har gjort den. Lägg i haricot verts när det är en minut kvar på pastan och häll sedan av. Vänd ner peston och servera gärna med lite extra parmesan eller pecorino.

 

7 kommentarer till “Söndagsrecept: Egen pasta med potatis, gröna bönor och pesto”

  1. Ida skriver: 19 april 2020 kl 22:16

    Vill inleda med att säga att jag verkligen uppskattar samtals-stämningen du har ordnat med här, det finns inte på många andra bloggar. Vill därför dela med mig av något jag lagade igår och direkt tänkte ”det här borde Sofia Wood gilla”! Lyssna: bananbröd med tahini-frosting. Utgick från det här receptet (https://www.cupcakeproject.com/tahini-buttercream/) men jag rekommenderar att hålla nere lite på sockermängden. Jag bra bredde på som smör på en macka, men jag gissar att du kan göra det mycket vackrare.


    1. Sofia Wood skriver: 20 april 2020 kl 12:48

      Omg, ja det lät ju urgott. Måste genast prova! Tack och vad roligt att du gillar bloggen <3


  2. Wilma skriver: 20 april 2020 kl 08:41

    Herregud så sugen jag blir på alla dina recept!! Såg att du efterlyste ett veganskt substitut till parmesan, fick du några tips?? Min lillasyster är vegan och för det mesta är det inget krångel att laga god/lyxig/fin mat, men just när det kommer till att ersätta parmesan så har jag ännu inte hittat på något bra. Tack för en fin blogg och instagram och all inspiration de för med sig <3


    1. Sofia Wood skriver: 20 april 2020 kl 12:47

      Jag har fått flera tips här, från miso och tahini till blötlagda cashewnötter och näringsjäst. Jag testar lite olika här hemma just nu men min spontana känsla är att det inte går att efterlikna helt och hållet men att det blir gott ändå? Tänker att det kanske är rimligt, liksom nej det är inte samma för det ÄR inte samma, men det är ändå väldigt gott?


  3. Hannaekoparadiso.blogspot.com skriver: 20 april 2020 kl 09:53

    Ser supergott ut! Jag undrar hur du tänker kring protein? Jag upplever att det är en lite hets kring att om man äter mycket vegetarisk mat (hela familjen) så får inte barnen i sig tillräckligt protein. Hur tänker du? Jag har en väldigt liten blogg med får ofta mail om det trots att vi inte äter helt vegetarisk kost. Tack allt du delar med dig av så inspirerande och stillsamt vackert. Extra fint i dessa tider.


    1. Sofia Wood skriver: 20 april 2020 kl 12:38

      Så himla bra och relevant fråga Hanna, jag lyfter den som ett eget inlägg! x


  4. Camilla skriver: 22 april 2020 kl 20:18

    Låter så himla gott och jag tänkte laga i helgen!
    Har en fråga 🙂 Vad är skillnaden på pastadeg med och utan ägg? Smakar det olika?
    Passar den ena eller andra bättre till olika typer av recept liksom?

    Tack för att du inspirerar till en massa härlig matlagning!


Dela på:
Laddar