Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Stora auktionsskolan

Auktionsgudarna har lyst på mig den här veckan – det är onekligen en alldeles speciell känsla när man vinner ett objekt man suktat efter och haft bevakningar på. Rusigt nästan – det är känslan av just att man vunnit, en psykologisk abrovinkel för hur ofta står du egentligen i kassan på en vanlig affär och kör en fistpump för att du får lätta på plånboken?

Annons

Nåväl, nu är nattygsborden, taklampan och det lilla sidobordet från min lista hemma och jag skulle omöjligtvis kunna vara mer nöjd med någon av dem, det blev verkligen toppen.

Annons

Lampan är en Josef Frank lampa som Svenskt Tenn hade i produktion på 40-50-talet, men skärmarna är inte original så nu hjälper Svenskt Tenns intendenter mig att gå igenom arkivet för att ta reda på hur lampan såg ut från början. Förhoppningsvis går det att återskapa orginalutseendet annars blir det vanliga spända skärmar i naturvit bomullssatin.

Men, idag tänkte jag att vi skulle prata konkret om att handla på auktion eftersom jag vet att det är något som många tycker är lite svårt. Jag är uppvuxen i en auktionsfamilj, min morfar som jag ofta återkommer till var en auktionsräv ut i fingerspetsarna som älskade gårdsauktioner och oklara fynd såväl som handplockade skatter. Framförallt fanns där en stor föremålskärlek och ett brett kunnande.

Kunnandet är en av de saker jag tycker är är roligast med auktioner, det finns en oändlig mängd med information och kunskap i auktionsvärlden och det är absolut nördigt men till skillnad från vad många tror så är det inte så att informationen endast är tillgänglig för en liten skara. Det är högstatus att som auktionshus veta mycket om föremålen man säljer och det i kombination med digitaliseringen av branschen har lett till en slags demokratisering. Titta till exempel på Bukowskis Bukipedia – ett enda stort uppslagsverk av våra främsta formgivare och konstnärer. Nåväl, här kommer en enkel auktionsskola så kan vi ta eventuella frågor i kommentarsfältet ok?

 

 • Skapa konto och surfa i inloggat läge
Annons

Skapa ett konto är en enkel grej att göra hos de flesta auktionshusen. Det är bra att göra redan innan du har hittat något du är definitivt intresserad av utfall du hittar något snabbt och det blir bråttom. Men den stora behållningen är också att du kan spara föremål, tex genom hjärtmarkeringen många sajter har, och på så sätt kunna ha en bra och tydlig överblick över föremål du är intresserad av. Eftersom det i många fall finns hundratals, tusentals föremål till salu är det bra. När jag scrollar så markerar jag först många olika saker och sen går jag tillbaka till mina favoritmarkeringar och rensar bland vad jag valt.

Att ha ett konto tillåter dig även hon flera auktionshus ha sparade söktermer som du bevakar. Då meddelas du automatisk när ett objekt, en formgivare, en designperiod en modell du är intresserad av har kommit ut på auktion och du slipper själv leta igenom dagligen.

 • Läs beskrivning, information och mått noga – förstår du inte? Hör av dig!

Produktbilder på auktionssidor är i många fall ganska mycket enklare än vad vi är vana att bilder i en traditionell webshop är. Det handlar om att man inte vill lägga överdrivet mycket tid eller pengar per bild då den enbart är relevant en gång, till skillnad från en lookbookbild på en modell som ska sälja samma tröja i många gånger om.

I ens iver över föremål är det också lätt hänt att gå in i fällan att skumma beskrivningar och konditionsrapporter. Gör inte det misstaget, det finns en klassik råttan i pizzan historia i auktions-Sverige om den mycket kända kvinnan som ringde och skrek på kundtjänsten då soffan hon hade fyndat till ett exceptionellt bra pris hade levererats och visat sig vara dockmöbler. Who knows om det är sant men ändå – kolla mått och läs all den information som finns tillgänglig. Skulle det vara så att något fortfarande känns oklart – maila! Ofta finns kontaktuppgifter till specialisten eller värderaren som tagit in föremålet och annars hör av dig till det lokala kontoret bara så hjälper de dig gärna.

Annons

Och medan vi pratar om lokala kontor, var noga med att notera vart föremålet är placerat, att för Malmöiten köra och hämta ut något i filialen i Helsingborg är stor skillnad mot att skicka från Helsingforskontoret och det gör definitivt skillnad på den slutgiltiga kostnaden också.

 • Gå på visning

Nu i pandemitider kan jag inte rekommendera det, men i vanliga fall kan det vara värdefullt att åka och titta på visningarna. Det är gratis och öppet för alla och förutom att det ger dig en chans att verkligen kolla in de föremål du är intresserad av upptäcker man ofta också nya saker. Farligt och roligt. Men som sagt, det är inget jag rekommenderar i dagsläget.

 • Acceptpris och Utropspris

Det finns ett antal olika prisbegrepp när det kommer till auktioner som skiljer sig från vad vi är vana vid när vi handlar i andra sammanhang. De vanligaste som förvirrar tror jag är skillnaden på acceptpris och utropspris. Acceptpris är det lägsta pris som säljaren kan tänka sig att sälja objektet för, det är aldrig utskrivet vad den summan är utan som budgivare ser man bara om det är uppnått eller inte. Ofta ligger acceptpriset under utropspriset, ibland är acceptpriset väldigt lite och ibland ligger det väldigt nära utropspriset. Det är säljaren som bestämmer i samråd med auktionsfirman.

Annons

Utropspriset är vad auktionsfirman värderat föremålet till utifrån marknadsläge men som alltid med auktioner är det marknaden som bestämmer priset och därför kan föremål säljas för både avsevärt mer och ibland också mindre, förutsatt att acceptpriset är uppnått.

 • Maxbud

Maxbud är något jag själv ofta använder mig av för att inte dras med i budgivningar eller få feeling och lägga mer än vad jag faktiskt har tänkt. Du placerar då ditt bud precis som vanligt men istället för att höja med en hundring skaver du in det faktiska maxpriset du kan tänka dig betala. Då sköter auktionsfirmans automatiska budgivning resten åt dig och ökar med minsta möjliga belopp enligt budstegen utfall du blir överbjuden fram till att du eventuellt når ditt maxbud. Jag använder som sagt ofta det här själv och kan intyga att jag allt som oftast hamnar under vad jag bestämt som maxbud i den slutgiltiga budgivningen. Ingen annan budgivare kan se ditt maxbud, det gör bara du.

 • Avgifter

Om man handlar på auktion betalar man alltid en köparprovision som tillkommer utöver budpriset.  Det är oftast 22,5% men det kan skilja sig lite, på Kaplans är det till exempel 20% upp till en viss summa sedan sänks provisionen. Det tillkommer även ofta en mindre fast administrationsavgift (som även kan kallas slagavgift eller klubbavgift tex).

Annons

Följerätt, som tidigare kallats droite-de-suite, berör vissa konstverk och föremål och uppår som mest till 5%. Det är en upphovsrättslig ersättning till konstnären under dennes livstid och därefter till dennes arvingar under sjuttio år efter det år då konstnären avled.

Hos en seriös aktör ser du alltid tydligt vad det totala priset, alltså ditt bud inklusive alla avgifter kommer vara innan du bekräftar ditt bud, en process som sker i två steg där du först skriver in ditt bud och sedan bekräftar totalpriset, inklusive avgifter.

 • Tid

Oftast är det precis i slutet som budgivningar kommer igång och från att man har lett en budgivning i flera dagar och det varit stilla dyker det plötsligt sista minuterna upp flera nya intressenter. Om någon budgivare lägger bud när det är mindre än en minut kvar av  auktionen så förlängs den automatiskt med tre minuter. En sak jag ofta tänker på när jag kollar på föremål och funderar på om jag ska ge mig in i en budgivning eller inte är om auktionen går ut en tid då många säkert sitter och scrollar, kanske med ett glas fredagsvin innanför västen och har lite feeling, eller om det är en tid då många är upptagna med annat. Min ovetenskapliga erfarenhet är att man gör bättre klipp, säg en tisdag 13.15 än en fredag 19.00 men helt ärligt är det också så att är föremålet bra så finns köparna oavsett.

 • Kan jag ångra ett köp?
Annons

Ja! Onlineauktioner faller under lagen om distansköp och därför har du alltid 14-dagars öppet köp och kan ångra dig. Många vet inte om det här eftersom man gärna inte skyltar med det i branschen vilket jag tror är synd. Jag tror nämligen man förlorar mer på den tröskel det skapar för ovana köpare att våga börja buda än vad man antagligen skulle förlora på att folk visste om att de har den här rättigheten och emellanåt utnyttjade den. Notera: Bud är bindande men skulle du vinna budgivningen så har du alltså rätt att ångra köpet under en viss tidsperiod.

 • Transport

Olika auktionshus har olika lösningar för transport men det finns bra alternativ för både transport till närmsta filial eller uthämtningplats såväl som hemtransport. Du kan också hämta föremålen själv eller skicka ett ombud eller egen transportlösning. Kolla bara upp vad som gäller gällande fullmakt, om ombudet behöver kunna visa en kopia av din legitimation eller inte så du slipper onödigt strul.

Så! Vad tycker ni, känns allt klart och tydligt och gillar ni själva att handla på auktion?

 

62 kommentarer till “Stora auktionsskolan”

 1. Nina skriver: 15 januari 2021 kl 18:28

  Jag handlade på auktion första gången i våras och det var helt och hållet du som inspirerade till det!


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:09

   Hurra!❤️


 2. Lina skriver: 15 januari 2021 kl 19:24

  Ja!! Tack snälla för bra och kul inlägg.
  Jag har gjort en del köp på auktion, så är lite bevandrad, men inte van. Jag skulle vilja komma bort ifrån att det stressar mig. Stressen jag känner ligger i att budgivningen alltid sticker iväg och jag känner att det inte är så himla prisvärt att handla på auktion, däremot kan det ha ett stort värde i många andra aspekter som tex att det är vackra föremål, bidrar med önskad patina och känsla till hemmet och sen återbruket i sig som jag uppskattar. Jag skulle vilja höra dina tankar kring det, har du känt en stress tidigare eller känner fortfarande och hur kommer man bort från det? Hur bestämmer man sig för vad ett objekt är värt? Man vill ju inte hamna i ett läge där man hela tiden förlorar, men jag kan heller inte sträcka mig till att det blir orimligt dyrt för ett par repade mässingslampor som sist tex. Hur sätter du dina maxbud och håller du dem?
  Jag har just flyttat och har också ett stort boende som jag gärna vill fylla upp med bl.a möbler och inredning från auktion. Ska man leta länge tills man hittar det där perfekta eller ska man bara köra på och se till att det säkert blir en bra mix? Jag antar att det blir lättare att slå till om man har stenkoll på flödena hela tiden men det går tyvärr inte för mig att hinna med.

  Tar gärna din input på de här tankarna!


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 08:33

   Spännande och relevanta frågor! Kombinationen ligger ju i att man handlar med både hjärta och hjärna. För föremål som ofta dyker upp fina versioner av brukar jag vara ganska strikt med att hålla mig till vad jag tänkt mig lägga, detsamma med sådant som känns som det är väldigt trendigt. Jag la mig nyligen på ett par fårskinnsfåtöljer tex just för att den kändes som de är peak trendiga just nu och det till slut kändes ovärt det, vill jag fortfarande ha dem kan jag vänta lite på att hypen lägger sig. Samtidigt kan jag ibland välja att höja vad jag tänkt initialt om det är något jag verkligen älskar. Just nu när jag behöver ganska många möbler så ser jag det lite som en helhet också, vissa saker blir mycket billigare än vad jag tänkt att jag antagligen kommer behöva lägga på den typen av möbel – tex vårt matbord, medan andra saker har blivit lite dyrare (inom rimliga gränser). Det är ganska lätt att ta reda på saker och tings värde, ofta kan man söka på liknande auktioner och se tidigare slutpriser. Viktigt att man har koll på när i tid auktionen ifråga avslutades då bara, eftersom saker och ting fluktuerar lite över tid. Är det designföremål kan man ju enkelt kolla upp vad de kostar i nyproduktion också.


 3. Sofia skriver: 15 januari 2021 kl 19:27

  Det som hindrar mig att buda är ofta att jag inte riktigt förstår hur mkt frakten egentligen blir. Man vill ju inte betala mer för den än för föremålet.


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:09

   Man kan räkna på det innan ofta, det brukar ligga lite längre ner på föremålssidan!


  2. Cecilia skriver: 17 januari 2021 kl 09:21

   Håller med här. Fick betala 1000kr i frakt för ett bord för 350 kr. Det kändes helt orimligt men Auctionet tyckte inte så.
   Bordet var såklart fint och matchade ett annat ovanligt vi har, men 1000 spänn… kom igen. Så kolla upp det på förhand så slipper ni samma lättkränkthet som jag fick erfara 🙂


   1. Jo skriver: 18 januari 2021 kl 07:24

    Samma erfarenhet här, att frakten är orimligt dyr. Skulle ta mig ungefär fem timmar enkel resa att hämta i Stockholm så det är trist att det inte finns rimligare fraktalternativ. Då har jag ändå bara köpt grejer som ryms i en kartong.


    1. Ann skriver: 20 januari 2021 kl 13:58

     Samma erfarenhet här -en liten tavla som gick på 500 kr innan avgifter från Sundsvall till Umeå för närmare 1000kr. Då landar vi slutpris på sisådär 1600 kr 😳


     1. Sofia Wood skriver: 20 januari 2021 kl 14:25

      Rekommenderar verkligen att kolla på sätt att lösa frakten själv som ett alternativ. Fick precis hem ett bord för halva priset mot vad det var offererat att kosta..


 4. Hanna skriver: 15 januari 2021 kl 19:32

  Älskar nätauktioner, är typ besatt. Måste kolla flödet dagligen 😅 Hade tex sett lampan du köpte, så fin. Kan vem som helst få hjälp av Svenskt Tenns intendent? När jag var där sist föreslog jag att de skulle utveckla hemsidan med en Frankopedia. När man följt med på auktionssidor ett tag ser man ju mycket gamla möbler som inte är i produktion längre/just nu. Hade varit kul att kunna läsa lite mer om dem på Svenskt Tenns hemsida. Fina nattduksbord också, men jag hade spontant bytt plats på dem utifrån hur dörrarna öppnas men jag kanske tänker fel 🤔. Så kul att följa din inredningsresa!


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:08

   Ja, jag fick kontakt med dem via deras kundtjänstchatt som visade mig vidare. Svenskt Tenn drivs av en stiftelse och min erfarenhet är att de är väldigt hjälpsamma med information och hjälp! Ja haha de står fel på bilden, jag flyttade det i eftermiddags!


 5. Kristina skriver: 15 januari 2021 kl 19:59

  Åh tack för en superbra guide! Jag har spanat på auktionssajter en hel del men aldrig vågat ”ge mig in”. Nu fick jag svar på flera funderingar så nu vågar jag kanske ta steget 🙂


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:06

   Vad kul! 💕


 6. Maria skriver: 15 januari 2021 kl 20:50

  Tack för ett intressant och informativt inlägg. Min man och jag gillar verkligen vintagemöbler och halva vårt bohag är från olika auktionssajter. Men jag har en fråga angående budgivningen på Bukowskis som du kanske kan svara på: vad står ’A’ för (vid sidan om vissa budgivares bud)?


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:03

   Att det är ett automatiskt bud som genererats via budgivningstjänsten – alltså någon som lagt ett maxbud och låter systemet buda åt den med minsta möjliga steg för steg upp för budtrappan!


   1. NinniLovisa skriver: 18 januari 2021 kl 10:08

    Hej !
    Ibland har jag sett hos Bukowskis att det högsta budet är med ett A framför beloppet och nr på budgivare och under det budet ett lägre belopp med samma budgivare och ett A framför det också. Det har gjort mig konfunderad, vad beror det på, är det något du har kännedom om Sofia ? (Ser ut som att samma budgivare har igenom Bukowskis tjänst bjudit över sig själv, eller vad ?)
    Kram från NinniLovisa.


 7. Maria skriver: 15 januari 2021 kl 22:47

  Mycket informativ guide. Så bra, tack! Jag har hittat några lampor på nätauktion som jag är intresserad av, men ofta står det att de ej är funktionstestade. Betyder det helt sonika att de kan vara icke fungerande? Känns tråkigt att köpa en pjäs för några tusenlappar som sen kanske inte ens kan lagas.
  Hälsningar köpsugen novis på området


  1. Sofia Wood skriver: 15 januari 2021 kl 23:06

   Nej precis, det betyder att de inte testat den såsom en elektriker skulle ha kunnat göra. Jag har ett par gånger fått byta el i auktionlampor för att stickproppen varit fel osv. Det har visserligen inte varit så värst durt så för mig har det varit värt det.


 8. Kristin skriver: 16 januari 2021 kl 09:16

  Upptäckte auktion i höstas när vi – precis som ni – flyttade in i en sekelskifteslägenhet. Har hittills köpt två lampor, en färglitografi jag velat ha i evigheter och en kelimmatta. Är så sjukt nöjd!! Lär bli mer.


 9. Emma skriver: 16 januari 2021 kl 09:43

  Hej, väldigt intrsesssnt inlägg! Jag har länge velat handla mer möbler på auktion och second hand men jag är rädd för att man kan dra hem skadedjur eller liknande som gömmer sig i möblerna. Hur tänker du där? Eller är smällen man får ta i så fall? Är det mer ”säkert” i det avseendet att handla på auktion än secondhand och andra loppisar, är möblerna mer kontrollerade på något sätt på auktion? Kram Emma


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 09:57

   Handlar jag från en seriös auktionsfirma så är det inte något jag är rädd för, då har en utbildad person tittat på och bedömt möbeln innan de tagit in den för försäljning (mycket som kommer till inlämningen tackas nej till av auktionsfirman) så det finns en tydlig lägsta nivå som även innefattar att det inte är angripet och sunkigt. Mattor lägga i speciella frysar och förvaras noggrant osv. För auktionsfirman vore det en katastrof att få in skadedjur på sina lager där de förvarar alla objekt så de är minst lika måna om det som man själv är. Sen har det säkert hänt olyckor någon gång men det är inget jag vet något om i dagsläget.


 10. M skriver: 16 januari 2021 kl 09:44

  En annan fråga men skulle inte du kunna göra ett inlägg med fina bords- och läslampor? Saknar ett par ljuskällor i mitt studentrum men det är så satans svårt att hitta fina lampor tycker jag. Känns som att de antingen är plastiga och fula, jättedyra (ett par tusen går liksom inte med studentbudget) eller att de inte skulle passa in för att mitt enkla men fina studentrum inte skulle kunna bära upp det. Brukar vanligtvis handla på loppis men lampor är något som jag tycker är svårt att hitta där. Vad har man för fina bordslampor i små lägenheter producerade på 60-talet och framåt? Skulle va så tacksam för hjälp!


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 09:57

   Absolut det ska jag skriva om! Lampor är verkligen svårt men såååå viktigt verkligen!


 11. Anna skriver: 16 januari 2021 kl 09:45

  Tack för bra inlägg! Nu kanske jag till slut ska våga lägga bud på något och inte bara titta 😂


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 09:58

   Hehe kör!!


 12. Hanna skriver: 16 januari 2021 kl 10:20

  Super bra guide! Har länge varit sugen på att handla på auktion och skapat en del olika bevakningar. Men kommer aldrig riktigt till skott. Landar tyvärr alltid lite i en känsla av att bli ”lurad” i och med den relativt stora provisionen som tillkommer. Självklart ska auktionshusen ha provision för sitt arbete! Men när det inte är den totala summan man sen betalar som man anger som sitt bud så blir tyvärr känslan mer mot att man blir lite lurad 😔. Hade provisionen varit inbokat i priset direkt så hade jag nog varit mer benägen att buda. Men det kanske å andra sidan mer är en vanesak.


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 10:32

   Ja, man får nog se det som en vanesak. Och det skulle också vara svårt att visa vad provisionen blir innan iom att den beror på vart budgivningen slutar då den är procentuell. Men innan man bekräftar sitt bud så ser man ju vad det totala priset, inklusive avgifter, blir så man slipper i alla fall en obehaglig överraskning senare ☺️


   1. Fia skriver: 16 januari 2021 kl 11:29

    Smidigast vore ju om man direkt på sidan bredvid buden kunde se totalpriset, kanske i en parentes. Jag har flera gånger suttit och försökt räkna på totalen under budgivningen för det är ju extremt viktig info om jag ska ge mig in i leken och även om det var bra info att man ser det när man verkligen bestämt sig för att lägga ett bud (det visste jag inte) så vore det smidigare om auktionshuset var transparent direkt på sidan.


    1. Y skriver: 16 januari 2021 kl 15:18

     Budet gånger 1.22 är väl inte megasvårt att ta på mobilens miniräknare om det är 22% provision?


     1. Fia skriver: 16 januari 2021 kl 18:52

      Nej, det är lätt som en plätt. Men störigt att behöva göra det under en i det fallet jag tänker på rätt så hetsig budgivning. Hur svårt skulle det vara för sajten att redovisa detta vid sidan av buden per automatik? Inte speciellt 🙂


 13. Frida skriver: 16 januari 2021 kl 10:21

  Tusen tusen tack för otroligt informativ guide! Har aldrig vågat handla online på auktion pga noll kunskap. Tack för att du tar dig tid till detta🙏🏼


  1. Sofia Wood skriver: 16 januari 2021 kl 10:33

   Mitt nöje!💕


 14. Pamela skriver: 16 januari 2021 kl 10:40

  För en fullständig novis, kunde du tänka dig att lägga till en lista på några av de vanligaste auktionshusen?


 15. linnea skriver: 16 januari 2021 kl 11:04

  Jag tar gärna emot tips på auktionssajter också, det vill säga förutom Stockholms auktionsverk och Bukowskis.


 16. Emmyly skriver: 16 januari 2021 kl 11:07

  Jättebra guide!


 17. Ellen skriver: 16 januari 2021 kl 11:08

  Jag var med om en sån drömbudgivning för ca ett år sen, jag hade precis flyttat till min första lägga (är bara 23) och letat efter en snygg soffa på nätet varje dag i månader, finns ju ingen snygg på Ikea! Så gick jag in på Bukowskis och suktade efter min drömsoffa maralunga, magistretti, och bara på kul bestämde jag m min kille att jag kunde få buda upp till 3000 – för isch så mycket kostar ju en billig soffa från Ikea. Jag budade på en asfin ljus maralunga m tillhörande fåtölj. Och minns fortfarande hur sjukt det var när jag låg i sängen när budgivningen skulle gå ut, jag var ju helt inställd på att buden skulle ramla in de sista minutrarna och tiden bara gick och helt plötsligt hade jag vunnit? Drömsoffa och fåtölj för 3000 kronor (+ provision) jag var helt stum efteråt. Iaf bara kul att man ändå kan göra såna kap och att det inte bara är snobbar som kan vinna på auktion utan även en rätt så fattig student hehe.


 18. D skriver: 16 januari 2021 kl 12:39

  Bra guide till det rent praktiska kring auktioner. Älskar auktioner och loppisar är en gammal räv på området. Men jag tycker mig se en viss lathet hos människor, man undersöker inte flera alternativ än möjligtvis Bukowskis. Själv skulle jag aldrig köpa en pinal där, eftersom priserna ofta är dubbla eller tre gånger så höga som på andra ställen. Kul för auktionshuset förstås och när Buk fanns i Göteborg lämnade jag ibland föremål där.
  Men det finns auktioner utanför storstäderna också! Kanske får man vänta lite längre på det som är absolut hetast just nu, men framför allt kan man göra fina fynd. Transporten är ofta inte så dyr.

  http://www.auktion.se/ är väl en bra utgångspunkt om man vill hitta till fler auktioner.

  En till sak är väl att lära känna föremålen och göra research. Auktionsbranschen är allt för oreglerad och jag ser många köpa nyrenoverade stilmöbler i tron (eventuellt) att de köpt ett gammalt gråmålat gustavianskt skåp. Så länge man är medveten om vad man köper så får väl alla göra sina val, men auktionshusen är inte alltid duktiga på att upplysa om vad man köper och att möbeln kanske rentav tappar sitt värde helt så fort det lämnar auktionshusen. Så LÄS PÅ! Sluka allt du kan, tidningar, böcker, nätsidor. Allt går att lära sig och mycket finns gratis på bibliotek eller liknande.


 19. Sara skriver: 16 januari 2021 kl 12:54

  Jag tror många låser sig vid ordet ”auktionsfynd”. Det verkar som om många använder det som term för allt de köper på auktion oavsett vad de betalt för det medan andra tolkar det som ett faktiskt fynd. Som Sofia säger är det viktigt att sätta ett rimligt maxbud och det är ganska lätt att jämföra med både nypris och med vad saker tidigare gått för. Då kan man få betala ett helt rimligt pris för ett föremål av bättre kvalitet än mycket som är nytillverkat. Men om man ska räkna det som fynd måste man kanske hitta något med väldigt lågt acceptpris som ingen annan bjuder på och det kanske man inte alltid lyckas med.


  1. Fia skriver: 18 januari 2021 kl 18:34

   Jag håller med. Dessutom används ”fynd” ofta för allt som köpts köpte på loppis och liknande. Oavsett pris. Lite som att ”fynda” är samma sak som att ”köpa”.


 20. Sofi skriver: 16 januari 2021 kl 15:04

  Haha budade på sidobordet med men missade sluttiden. Tänkte att det säkert var du eller Elsa som budat hem det. Grattis 😊


 21. Ingrid Sundberg skriver: 16 januari 2021 kl 16:54

  Bra information! Finns det något mer spännande att hänga med i en budgivning och sedan (förhoppningsvis) vinna den? Som att spela på hästar😚. Någon skrev om dyr frakt men då måste man tänka på att prylen du budar på kanske blir så billig när auktionen är klar så att frakten inte gör så mycket. Jag handlade ett par designade stolar med slitet tyg och lite skav för 150 kr stycket. Frakten kostade 700 men för ett sådant hantverk som de är så är det billigt ändå. Nu har de fått ny ytbehandling och är omklädda av en tapetserare. Värdet har ökat en hel del trots omkostnad. Men framförallt är det känslan av att tagit hand om något gammalt och fått något fint som går att bruka länge. Jag kan rekommendera Auktionet.com för de som inte hittat dit ännu. Ha en fin lördagkväll🤗


 22. Ulrica Wikner skriver: 16 januari 2021 kl 18:12

  Så bra guide, jag handlar ofta på auktion, det har varit så mycket billigare pn afförer och jag gillar gammalt och stadigt. Men öven glas, lampor och broscher. Det är bra med familj utspritt i landet som kan hämta 😁. Jag använder alltid Auctionet. Tydliga priser, inklusive frakt. Och som Sofia beskrev kan man spara sökningar. Har varit väligt fascinerad av Monica Bäckström, köpt bok, ägg, svamp och vaser. Och sedan när man tröttnar säljer man det igen.


 23. Ebba skriver: 16 januari 2021 kl 18:35

  Hej, tack för informativ guide! Undrar om nån kanske har tips om Auktions-sidor som är baserade i the UK?


  1. RG skriver: 16 januari 2021 kl 19:27
 24. Natalie skriver: 17 januari 2021 kl 10:58

  Vilket bra inlägg, har lärt mig massor! En annan fråga jag har, är hur man inreder ombonat trots småbarn. Vet att din yngsta är 2,5 nu så hon kanske har kommit ur klättringsfasen (eller aldrig befunnit sig i någon). Jag har en väldigt livlig ettåring hemma så det är i princip en omöjlighet att ha saker framme på bord eller växter på golvet. Vilket gör att hemmet blir så himla sterilt! Hur har du gjort tidigare? Tycker många visar upp så mysiga hem trots småbarn. Finns det något hemligt trick jag inte vet om? Eller är det så att saker sätts fram när det fotas? Tack för en fin blogg!


  1. My skriver: 17 januari 2021 kl 19:51

   Jag gissar på att typ endast 1% av alla småbarns föräldrar kan ha saker framme på det sättet som visas i sociala medier. Vi andra 99 % får vänta till vi är pensionister 😭.
   Men jag har gjort ett ”stilenben” på en byrå som jag ser på o myser av. Det får hålla.


 25. Kristina skriver: 17 januari 2021 kl 13:21

  Hei!
  Er det noen som vet om noen bra auksjonssider i Norge? Skulle så gjerne hatt noe tilsvarende som disse!


  1. Cecilie skriver: 17 januari 2021 kl 16:14

   De jeg følger med på er blomqvist.no og chr-auksjon.no. Vi henger veldig etter på det området her i Norge dessverre. Blomqvist er vel det eneste som har nettauksjoner, og de har ingen app som man kan følge med på, og man får bare varsling på mail når et objekt er i ferd med å gå ut. Christiania auksjoner har mye fint, men bare live auksjoner dessverre. Er du bare ute etter kunst, så er Grev Vedel også et bra auksjonnssted gwpa.no.


   1. Kristina skriver: 18 januari 2021 kl 07:33

    Takk for svar, Cecilie 🙂
    Ser at Lauritz har en side på norsk, har du noen erfaring med disse?


 26. Sara skriver: 17 januari 2021 kl 19:12

  Fel ämne men receptet på chokladtårtan i nya boken 👌🏻👌🏻👌🏻 Gick tom att frysa och (nästan) lika god tinad som nymonterad. Tack!


 27. Josefine skriver: 17 januari 2021 kl 20:54

  Hej Sofia, tack för din underbara inspiration!

  I februari fyller jag 30, och tänkte alltid att det skulle firas stort med fest och alla vänner samlade. Detta kommer att skjutas upp, men jag vill ändå bjuda hem ett litet gäng jag lärt känna under mina två år här. Till saken hör att jag bor i Malmö, med mina närmsta vänner utspritt i landet, så inga närmsta vänner kan komma. Jag tänkte bjuda hem några kollegor och vänner jag lärt känna här, men blir nervös av stämningen och min egen stress att alltid styra upp någonting perfekt (denna gång för att fira mig själv). Har du några tips på hur jag kan göra det lyckat med kanske 10 personer i en liten tvåa? Mat som kan serveras, aktiviteter och så vidare. Kram och tack på förhand ❤️


  1. Malmöiten skriver: 18 januari 2021 kl 09:23

   Hej Josefine,
   Smittspridningen är oerhört stor här nere i Skåne och just nu är de nationella råden sådana att man inte ska ordna tillställningar så som middagar, fester osv. så att samla runt 10 personer i en liten tvåa är ju faktiskt att bryta mot de råd man har som skyldighet att följa. Jag vet att det suger (jag själv fyller också år i februari och planerar att sitta ensam med min sambo) men det kanske kan vara bra att försöka tänka om när det gäller dina planer? Sen får vi ju självklart se hur de nationella råden/lokala restriktioner ser ut i februari, om något ändrats till dess. Bara en uppmuntran i all välmening. Tänk på att ta hand om varandra <3


   1. Josefine skriver: 18 januari 2021 kl 09:49

    Jo jag har detta i åtanke såklart, och är beredd att ändra mina planer om det inte ändras, alternativt ha en liten middag med två kompisar.


    1. Emelie skriver: 21 januari 2021 kl 09:58

     Hej! Jag fyllde 30 i 2020 mitt i första vågen och firade med min man, dotter och sågs ute på dagen och grillade med min lillebror och flickvän. Och honestly – det var en av mina bästa födelsedagar någonsin! Helt låga förväntningar hjälpte såklart men det var verkligen underbart. Min man har fyllt 30 här i januari och det firades med lång zoom-middag med hans familj samt massa mysigt med oss i lilla familjen på dagen. Med detta tror jag bara jag vill säga att det man tror ska vara tråkigt kan visa sig vara fantastiskt! Och älskar man stora fester (för det gör jag också) så kan man spara dom – jag tänker vi tar igen det nästa år eller nått o har en stor härlig sommarfest!
     Grattis i förskott! 🙂


  2. Ulrika skriver: 18 januari 2021 kl 10:35

   Jag håller med Malmöiten, kanske är det bäst att inte få upp sina förhoppningar för mycket omkring vad som kan hända på ett par veckor. Jag har födelsedag i slutet av februari och räknar med att fira bara med min sambo eller eventuellt ett par vänner som vi ses med varje vecka.
   Om du vill fira med mer folk så kanske du kan fundera på att arrangera något mysigt utomhus, då blir det snabbt lite mindre press och folk förväntar nog lite mindre. Tex kan du bjuda på kaffe/varm choklad och fika, tända lite ljus, och ha lite mingel i någon timma typ. Eller gå en promenad ute med några kollegor eller så på förmiddagen och sen hålla middag med ett par nära vänner på kvällen.


 28. Maja skriver: 18 januari 2021 kl 08:48

  Underbart inlägg! Du skriver och talar med så fin ton. Det är något både enkelt, rakt, säkert och glamoröst, liksom otroligt elegant med hur du formulerar dig. Jag får samma känsla av att lyssna på/ läsa dina ord som av att lyssnar på Susanne Ljung i till exempel Stil.
  Det är musik i mina öron när du pratar om färger. Ofta har du dina personliga referenser i mat (Smetana vitt) som är som sagt personliga men samtidigt användbara för alla. Jag skulle önska mig ett inlägg om färg helt utifrån ditt perspektiv med dina underbara referenser. Mmmmmm……slurp!


 29. Katarina skriver: 18 januari 2021 kl 11:42

  Tack för bra förklaringar! En del visste jag, annat var jag osäker på.


 30. Anna skriver: 19 januari 2021 kl 02:49

  Kära Sofia, har du någon aning om det funkar likadant i Australien.
  Mycket inspirerande läsning!


  1. Sofia Wood skriver: 19 januari 2021 kl 07:33

   Vet tyvärr inte, på det stora hela borde det vara likt eftersom stora delar av auktionsbranschen är internationell. Men samtidigt minns jag bara att när vi köpte huset så var budgivningen sååå annorlunda från här i Sverige!


 31. Sara skriver: 20 januari 2021 kl 08:35

  Tack för detta inlägg, det var väldigt trevlig läsning! Skummade inte, läste vart enda ord… Som jag iof gör hela tiden på din blogg! 🙂


 32. sara skriver: 24 januari 2021 kl 16:46

  så bra inlägg! senälla läg till dina bästa auktionssidor? om det finns någon mer utöver bukowskis, stockholms auktionsverk samt auctionet vill säga.


Dela på:
Laddar