Tack gulliga ni för alla fina kommentarer, hundratals DM och meddelanden om boken, jag är så oerhört tacksam att ni ser fram emot den precis som jag gör. Jag fick en så rolig fråga från Elin om mina tankar kring basgarderob för porslin och dukning igår som jag tänkte att vi skulle kolla på ihop, det vore väl kul? Såhär löd frågan: ”... Skulle gärna läsa ett inlägg från dig om porslin, dina tips på vad man ska ha hemma för att kunna göra dukningar och just nu letar jag för fullt inspiration på tallrikar så jag skulle gärna läsa om du har några favoriter och tips” Till att börja med: Mitt kök består av två grundkategorier som samarbetar och bildar en helhet - naggade, mjukt vackra, äldre ganska billiga vintagefynd och nya riktiga investeringar som jag tänker ska hålla för livet. Det lyxiga lyfter det enklare romantiska och det enkla gör det lyxiga mindre borgerligt hehe.. Min grundidé är att aldrig spara på det fina utan att alltid ösa på och använda det i vardagen, även om det är en gnutta mindre praktiskt så är guldkant och tanke på detaljerna högt prioriterade för mig. Jag tycker bördan är så pass minimal i jämförelse med utdelningen och njuter verkligen själv av de fina detaljerna. Det innebär tillexempel att jag häller upp mjölk i kanna, lägger över smör i en vacker bytta, skär bröd på vackra skärbrädor och alltid letar efter vackra linneservetter. Jag ställer helst inga förpackningar på bordet, inte ens ketchup även om det såklart händer ibland. Det innebär också att jag dukar med gammalt silver i vardagen så länge det vi ska äta inte är för mycket syra eller ägg i eftersom silver smakar så fruktansvärt då. Men det fungerar också åt andra hållet. Champagne serverar jag till exempel i princip alltid vattenglas jag ärv efter morfar. De är i kristall men så enkla att de gränsar till minimalistiska. Du ser de på bilden här med havremjölken som hälls i iskaffet, det är fint är att de är florunna och rundade i kanterna. Det är också så att min nyår och en vanlig middag med vänner är relativt lika varandra men jag gillar verkligen den balansen. Jag nämnde det i podden för något avsnitt sen när vi pratade om guldkant att jag är uppvuxen med att mamma alltid sa att hon hellre serverade underbar mat varje dag än att vi åkte till Thailand en gång per år och precis så lever jag mitt liv också. Hög lägstanivå men kanske inga överdådiga toppar heller. Serveringsfat tycker jag är jätteviktigt och har under åren både samlat på mig en ganska ansenlig mängd i olika stilar, från sirliga till lantliga och allt däremellan. Det mest är i storlek extra large. Detsamma gäller gamla skärbrädor, som också fungerar som serveringsbrickor. Jag använder också duk och linneservetter i vardagen men struntar i att stryka någon av dem. Jag tycker också det är vackert att lägga en servett under serveringsfaten som ett extra utropstecken. Barnen har fina underlägg som jag dukar på deras platser med om vi äter något som kan fläcka för mycket men oftast brukar det räcka med att borsta smulor. Jag köper alltid minst 6, helst 8 eller 10 av porslin som jag inte samlar på och eller har som ambition att bygga upp en större mängd av på sikt. Finns det bara en eller två av en vacker och ovanlig mattallrik köper jag den oftast inte. Just nu har jag tre primära serier jag använder, en lyxig blåvit från Royal Copenhagen - Musselmalet mega och Blue fluted. Jag har också en fyndad röd serie och en som är vit med en tunn brun dekor. Däremot är serveringsfaten som jag nämnde ofta unika i stil och kommer i allt från rustikt lergods från Skansens keramik till sirliga fajansfat. Ljusstakar står alltid på bordet och de köper jag bara i par. Jag tycker om att duka i lager, med undertallrik och gärna också sallads eller brödfat även om det kan bli lite mer disk. Jag är också omåttligt förtjust i små detaljer som vackra coasters, snäckor och smörtaxar men om jag skulle koka ner allt till en ”garderob” av porslin och dukningsdetaljer som fungerar som en bas skulle jag säga att det antagligen består av: 6-8 matchande mattallrikar 6-8 matchande assietter 6-8 vinglas i samma stil 6-8 vattenglas i samma stil 3 serveringsfat i olika modeller och stilar 3 mindre skålar 1 set silverbestick 1 set rostfria bestick 1 vattenkanna 1 mjölkkanna 1 smörbytta 1 saltkar 2 vackra skärbrädor 2 dukar, en enfärgad, en mönstrad 6-8 linneservetter 1 par ljusstakar 1 mellanstor vas 2 små vaser Hur känner ni för dukning, tycker ni det är en viktig del av vardagsglädjen också? x S