Sofia Wood
Välkommen till den här bloggen! Jag är författaren bakom kokböckerna ”Vinter hos Wood” och ”Chez Wood” men också den före detta marknadschefen som lämnade allt och nu försöker få ihop ett nytt slags liv som författare, bloggare och poddare med familj och tre barn. Här inne har vi engagerade samtal om jakten på lycka, om enkla saker gjorda med omtanke, om mat, inredning och konst, liv och politik. Vi är också jämlika, vänskapliga och vänliga.
Annons

Tankar om privilegier

Så imorse skulle det ha kommit ett inlägg om något lulligt och vackert men det ligger för tillfället förpassat till utkastmappen istället.

För att publicera ett sånt inlägg, mitt i den debatt som pågår i efterdyningarna av mordet på George Floyd och den akuta diskussion vi nu står i, vore höjden av att ignorera mina egna privilegier.

Annons

Detsamma gäller er som läser.

Annons

I livet har mycket serverats mig på silverfat. Det har alltid varit något som varit synligt i mycket skarpt dagsljus då min bror och jag inte har samma pappa eller hudfärg. Av oss båda är jag den som utan tvekan har mest anknytning till en annan kultur, den med ett annat medborgarskap, den enda av oss som känner sig osvensk i själen med jämna mellanrum.

Men det är inget som tynger mig, jag kan kokettera med det för att för mig finns inga stängda dörrar. Eftersom jag ser rätt ut, eftersom mitt utländska efternamn har rätt konnotationer har det aldrig skapat några problem. Snarare ett intresse och kanske ännu fler privilegier.

Inte när jag suttit på spännande jobbintervjuer och fått intresserade frågor har det skapat ett problem, inte när jag pratat med den där charmiga dialekten har det skapat problem, inte när mitt efternamn började användas som ett varumärke skapade det problem, det såg i själva verket jättebra ut på framsidan av en bok. Min bror? Han har fått svartskalle fräst åt sig. Blivit tillsagd att han ska åka hem, inte är välkommen. Så var det redan när vi var barn.

Annons

Jag har förtjänat många saker i mitt liv, men att tro att det varit vinster jag gjort med rättvisa förutsättningar, på en spelplan i balans är inte sant. Det måste jag inse. Det måste vi alla som innehar samma privilegier göra, hur obekvämt det än kan tänkas vara.

Nu är tiden för oss som aldrig varit rädda på grund av vår hudfärg att ta aktiv, högljudd ställning, inte försöka tiga ihjäl det den här gånger också. Den oerhörda systematiserade orättvisa och brutalitet som brinner i löpeldsliknande format genom USA finns avarter av i det här landet också och det är motbjudande att försöka hävda något annat.

Men i det måste vi också fundera över hur vi bedriver den här diskussionen, vem vi släpper fram, när det är vår tur att ta tag i stafettpinnen och uppmärksamma det här, även från vår bekväma plats. Och vi måste också fundera över hur vi illustrerar vad det är som pågår just nu.

Annons

Igår delade jag ett klipp från podcasten What a day på Instagram, du hittar avsnittet här. Vad Akilah Hughes säger i inledningen är av yttersta vikt. Den voyeuristiska ådran i att viralt dela klipp av svarta människor i ögonblicket de mördas av de som ska skydda samhället bidrar till ett avtrubbande av att se detta hända. Vi delar inte filmer på vita människor när de mördas. Det vore allt för stötande. Och det är inte som om vi inte redan har sett det här så.många.gånger. Vi måste bedriva den här frågan utan kränkande, skrämmande sensationalism. Visa vad det är som pågår men utan att skapa ytterligare trauman. Ställa rätt människor till svars. Döma rätt människor till rätt straff.

Och det, mina priviligierade antirasistiska, feministiska klassmedvetna vänner, är vår tur att också driva den här diskussionen nu. Checka oss själva.

Fanna Ndow Norrby skriver utmärkt om det i sina Stories, jag hoppas hon sparar det i sina höjdpunkter, men om inte, skynda genast in och läs vad hon skriver här.

Annons

 

33 kommentarer till “Tankar om privilegier”

 1. Julia skriver: 29 maj 2020 kl 17:41

  Ja Sofia! Åh vad bra! Tack!


 2. Malin skriver: 29 maj 2020 kl 17:59

  Åh vad bra skrivet!


 3. Maria skriver: 29 maj 2020 kl 18:08

  Tack Sofia! För att du erkänner dina privilegier och få oss andra att göra samma sak. För att du använder din stora plattform. Nog nu med rasism!


 4. Emilia skriver: 29 maj 2020 kl 18:16

  Tack för att du tar upp detta verkligt viktiga på din stora plattform. Tack för all variation och reflekterande. Ödmjukheten i det du förmedlar. Du är sannerligen unik i bloggvärlden i det avseendet. Och det är egenskaper du bör vara väldigt stolt över.


 5. Emilia skriver: 29 maj 2020 kl 18:16

  Tack för att du tar upp detta verkligt viktiga på din stora plattform. Tack för all variation och reflekterande. Ödmjukheten i det du förmedlar. Du är sannerligen unik i bloggvärlden i det avseendet. Och det är egenskaper du bör vara väldigt stolt över.


 6. Anela skriver: 29 maj 2020 kl 18:34

  Precis det här vill vi läsa mer! Tack!


 7. Anela skriver: 29 maj 2020 kl 18:34

  Precis det här vill vi läsa mer! Tack!


 8. Sofia skriver: 29 maj 2020 kl 19:10

  Så himla bra att du belyser detta.


 9. Sofia skriver: 29 maj 2020 kl 19:10

  Så himla bra att du belyser detta.


 10. Jorden anropar Sofia skriver: 29 maj 2020 kl 19:28

  Men snälla. Skaffa verklighetsförankring! Du måste väl veta att våld av svarta mot vita i USA totaldominerar över våldet av vita mot svarta?! Eller har du helt missat detta? Det finns otaliga svarta områden i USA som är direkt livsfarliga för vita att besöka. Omvänt är betydligt mer ovanligt. Vet du inte detta? Det förhåller sig på liknande sätt i Sverige. Eller vet du egentligen men försöker plocka pk-poäng med detta inlägg? Du är bättre på att skriva om mat och inredning än politik.


  1. Anna skriver: 29 maj 2020 kl 19:43

   Men HERRE GUD, vilken idiotisk kommentar! Du skulle verkligen behöva läsa mer och utbilda dig om ämnet innan du kommenter. Hur många vita har blivit dödade av svarta poliser i USA???!!


  2. Ylva skriver: 29 maj 2020 kl 19:56

   Jag hoppas verkligen Sofia ignorerar denna trollkommentar. Om man inte förstår skillnaden på våld utfört av auktoriteter som polisen och våld som utförs av ekonomiskt utsatta grupper eller rasifierade så måste man läsa på en hel del om privilegier och samhällsstrukturer. TACK Sofia för att du lyfter viktiga frågor i din blogg, och för att du gör det på ett genomtänkt och påläst sätt. Det är ovanligt! Önskar att fler av våra influencers vågade ta ställning oftare!


  3. Ylva skriver: 29 maj 2020 kl 19:56

   Jag hoppas verkligen Sofia ignorerar denna trollkommentar. Om man inte förstår skillnaden på våld utfört av auktoriteter som polisen och våld som utförs av ekonomiskt utsatta grupper eller rasifierade så måste man läsa på en hel del om privilegier och samhällsstrukturer. TACK Sofia för att du lyfter viktiga frågor i din blogg, och för att du gör det på ett genomtänkt och påläst sätt. Det är ovanligt! Önskar att fler av våra influencers vågade ta ställning oftare!


  4. Sofia Wood skriver: 30 maj 2020 kl 09:03

   Vet du, den här typen av kommentarer är inte välkomna här. Det är min blogg och jag bestämmer. Jag kommer inte radera din kommentar för den får finnas kvar tillsammans med mitt svar som ett förtydligande om vilka reglerna är här men nästa gång något lika kränkande eller rasistiskt skrivs här raderas det omedelbart. Jorden anropar dig, väx upp, skaffa dig en djupare analys, och bli en bättre människa.


   1. Watt skriver: 31 maj 2020 kl 23:57

    Mycket bra svar. Tack för att du tar en ståndpunkt!


 11. W skriver: 29 maj 2020 kl 20:58

  Tack för detta viktiga inlägg! Och tack för att du också länkade till Fanna. Och tycker du ska ignorera och t.o.m. ta bort den obehagliga trollkommentaren.
  Heja dig! Verkligen. Jag gissar att detta inlägg inte kommer bli lika like:at eller kommenterar som när du skriver om mat och inredning (kanske en fördom från min sida men tror tyvärr det är så) men jag hoppas du vet att vi ändå är många som verkligen uppskattar dessa inlägg och framförallt behövs de!
  Stort tack!


 12. Less skriver: 29 maj 2020 kl 22:18

  Åh mitt hjärta brister pga av detta. Som invandrare (med all rasism vi behövt uppleva i Sverige) blir jag så jäkla ledsen av såna troll kommentarer som den här ovan. All denna rasism är totalt ohållbart och omänskligt, hoppas innerligt på en bättre framtid för de som blir utsatta.
  Tusen Tack för att du uppmärksammar detta Sofia!
  Kram


 13. Stina skriver: 29 maj 2020 kl 22:30

  Det är dem här inläggen som verkligen skiljer din blogg från mängden. Du är klok och inspirerande och använder denna plattform på ett fantastiskt sätt. Att du vågar ifrågasätta och problematisera dina egna privilegier är inte bara ödmjukt och starkt utan också väldigt inspirerande! Önskar fler bloggare vågade göra detsamma och skippa ytligheter och inlägg om sig själva ibland (men inte alltid, ibland behöver vi det också!).


 14. Astrid skriver: 29 maj 2020 kl 22:41

  Tack Sofia för att du lyfter. Svårt att tänka på annat just nu.


 15. Astrid skriver: 29 maj 2020 kl 22:41

  Tack Sofia för att du lyfter. Svårt att tänka på annat just nu.


 16. Jo skriver: 29 maj 2020 kl 22:50

  Väl formulerat. Bra att du lyfter detta på din stora plattform!


 17. Johanna skriver: 29 maj 2020 kl 23:33

  Väldigt bra inlägg. Så värdefullt med din blandning av ämnen. Det är då man gör skillnad.


 18. Te skriver: 30 maj 2020 kl 00:00

  Bra, viktigt och insiktsfullt. Du skiljer dig så från alla andra bloggar jag läser som i platta ordalag mest obligatoriskt säger att ”ja visst, jag är priviligerad, jag är medveten om det”. Blir så glad att du skriver som du gör, det ger mig hopp om mänskligheten.


 19. Hildegunn skriver: 30 maj 2020 kl 00:11

  👏bra innlegg! Det siste året har jeg anvendt til genusstudier og studier innen mångfald og jämlikhet (beklager min svorsk), og jeg blir bare sintere og sintere og mer og mer bevisst hvilket himla luksusprivilegie jeg har, som hvit kvinne. Jeg er ikke bevisst min egen hudfarge, fordi det behøver jeg ikke- den åpner dører, mine blå øyne er også positivt. Jeg cruiser gjennom livet. Jeg ser ikke mitt privilegium fordi jeg aldri har opplevd stengte dører, nedsettende blikk, spørsmål on hvor jeg EGENTLIG kommer fra. Ingen snakker til meg på engelsk fordi de tror jeg kanskje ikke forstår norsk. Jeg får de jobber jeg vil ha, jeg ser europeisk ut og har skandinavisk (dansk) navn. Og listen fortsetter….i det uendelige omtrent. Og jeg mener det er noe vi må arbeide med mer aktivt- arbeide for å eliminere den jævla skiten alle som ikke er blonde, blåøyde og ser «vestlige» ut støter på. Og vi skal ikke «forstå» ihjel eller akseptere rasistiske meninger. Det er vår forbannede plikt. Supervanskelig, ja , men det er supervanskelig å være menneske. Og så kan man hente litt mot fra Astrid Lindgrens Skorpan ❤️ (Carl Lejonhjärta)


 20. Stephanie skriver: 30 maj 2020 kl 00:40

  Jag blev så glad när jag läste att du lyfter det här. Rasism är så djupt rotad i vår system och hela världen att det kan vara svår att begripa omfattningen om man inte själv är direkt drabbad, det är överallt, och det är svindlande när man börjar se, vi som är så privilegierade att det är så mycket lättare för oss att inte se.

  Tack för länken till Fannas stories, så bra.


 21. Stephanie skriver: 30 maj 2020 kl 00:40

  Jag blev så glad när jag läste att du lyfter det här. Rasism är så djupt rotad i vår system och hela världen att det kan vara svår att begripa omfattningen om man inte själv är direkt drabbad, det är överallt, och det är svindlande när man börjar se, vi som är så privilegierade att det är så mycket lättare för oss att inte se.

  Tack för länken till Fannas stories, så bra.


 22. Malin skriver: 30 maj 2020 kl 03:05

  Tack Sofia för ett välskrivet och tankeväckande inlägg. Bor i USA och uppskattar när även omvärlden belyser problematiken med det osynliga privilegium så många av oss bär med oss.


 23. Sara skriver: 30 maj 2020 kl 06:09

  Wow Sofia! Blev verkligen imponerad av det här inlägget. Grymt att du tar ansvar


 24. Lisa skriver: 30 maj 2020 kl 07:00

  Som många andra sagt – tack för ditt välskrivna inlägg. Det här gör din blogg helt unik. Kram❤️


 25. Lisa skriver: 30 maj 2020 kl 08:30

  Tack Sofia, som någon skrev ovan, det är dessa inlägg som skiljer din blogg från mängden. Det är inte navelskådande men inte heller provocerande kvällstidningsdebatt eller pretentiöst. Önskar dig en fin helg!


 26. Johanna skriver: 30 maj 2020 kl 08:38

  ❤️ Tack. Hälsningar från en mixed race familj i sthlm. Låt oss prata om detta. Nog nu.


 27. Nicole skriver: 30 maj 2020 kl 09:42

  Tack för att du använder din plattform för att lyfta detta, så jävla viktigt. Tack!!


 28. Nettan skriver: 30 maj 2020 kl 18:30

  Jag gillar att du lyfter ämnet men det är inget lätt ämne. Det är inte svart och vitt, alltså jag menar att det finns gråskalor i detta. Men så viktigt att vi motar bort allt beteende som ens liknar det hemska som hände nu i USA. Sverige ska inte bli ett nytt Usa, tack på förhand, det hat som växer fram mot svenska polisen är inte okej. Svenska polisen beter sig inte som amerikanska polisen. Visst finns det undantag, det finns det alltid. Men att ungdomar idag får den uppfattningen är farlig. Vi måste utbilda våra unga, informera om vad som händer i världen och i vårt land, om vad som är rätt och fel. Att sen samma vuxna människor, som är ansvariga för allt jag precis skrev, delar klipp på sociala medier där en man mördas eller barn som ligger döda på en strand enbart för likes(?) eller för att känna sig delaktiga(?) – det tycker jag är vidrigt, man delar inte sånt!


Dela på:
Laddar