Godmorgon! Jag vaknade 07.00 till vad som genom fönstret ser ut som en ytterst grå och regnig 1:a maj. Jag har helt slutat titta på väderprognosen, jag vill ändå inte veta om det ska vara dåligt väder en vecka framåt, jag får upptäcka det dag för dag i sånt fall. Konstigt vad man får för sig när alla dagar känns likadana. Det gör ont i axlarna och bröstkorgen att ens skriva det här inlägget på telefonen, träningsvärken är påtaglig efter gårdagen målande av vardagsrummet. Aldrig har jag varit så noggrann tidigare som jag var igår, spacklade, slipade, monterade loss uttag, hade köpt precis alla verktyg - till och en sån där pinne som man sätter rollern på. Jag landade i samma färg så de flesta av er också tyckte, den övre av de två provmålade ytorna. Jotun Ginseng som hade mer svärta i sig. En vägg av fyra gjorde jag klar igårkväll, jag har lovat Andreas att inte bli hetsig utan ta det i rimlig takt som funkar med hela familjen. Lugnt och lagom, vi har inte tömt hela rummet som är 5x6 meter utan flyttar in mot mitten eller plockar undan as we go, får se om det funkar. Jag provar helt enkelt nått nytt, att göra saker korrekt och inte bara på volley. Ja, eller hela det här måleriprojektet är ju lite på volley men jag har ju inte blivit en helt ny människa. Förra veckan jobbade jag en dag med Elsa och Mira Wickman som vi ska börja jobba med för ett spännande nytt projekt vi har under Billgren Wood-paraplyet. Vi lagade en jättehärlig vårlunch efteråt, Elsa hade tänkt ut massa olika rätter med fokus på primörer och goda ostar, precis så som man vill äta nu eller hur? Recepten vi gjorde finns hos Elsa men jag lovade dela med mig av päron och aprikostarletterna jag gjorde också. De är verkligen världens enklaste grej, man kan använda precis vilka frukter eller bär som helst man tycker om och har till hands. Min bästa typ av recept förövrigt. PÄRON OCH APRIKOSTARTLETTER MED FÄRSKOST 6 stycken 1 rulle färsk smördeg, ca 250 g 200 g philadelphiaost 4-5 msk aprikossylt 2 päron, tunt hyvlade Uppvispat ägg, till pensling Dekoration: florsocker, ätbara torkade eller färska blommor Värm ugnen till 225C. Rulla ut degen och skär i 6 fyrkanter. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Vik upp ca 1 cm av de yttersta kanterna runtom. Jag brukar göra det ganska slarvigt för jag tycker om hur det ser ut men det är en smaksak. Nagga smördegsplattorna innanför kanterna och pensla hela med lite uppvispat ägg. Förgrädda ca 7 min tills de blivit ganska gyllene och fått färg även under. Gör under tiden fyllningen genom att röra ihop färskost och aprikossylt. Smaka av röran när du tillsatt 4 matskedar av sylten, beroende på hur söt och smakrik sylten är i sig själv kan du behöva tillsätta lite mer. Röran ska vara frisk men ha en distinkt sötma och smaka mycket av aprikos. Hyvla päronen på längden, helst med en mandolin men om du inte har en sådan går det också med en vass kniv eller vanlig hyvel. Det viktigaste är att det är mycket tunna skivor eftersom de bara kommer gräddas en liten stund. Ta ut tartletterna ur ugnen och låt svalna lite, peta ner degen innanför kanterna om den blivit väldigt puffig. Skeda fyllningen innanför kanterna och toppa med ett par skivor päron. Grädda ytterligare några minuter i ugnen tills tartletterna är djupt gyllenbruna och frasiga, färskostfyllningen gräddats fint och päronskivorna karamelliserats. Låt svalna lite och pudra över florsocker och eventuellt lite ätbara färska eller torkade blommor. Hoppas ni ska tycka om, nu ska jag återgå till målningen. Kanske jag kan visa lite framsteg här sen! Hörs snart, x Fotograf: Mira Wickman